Po velkém úspěchu prvního ročníku grantového projektu odstartoval 1. dubna program nový. Ten by měl výrazně pomoci i menším oddílům, aby realizovaly své plány ke zlepšení podmínek a zkvalitnění prostředí ať už na stadionech, nebo v zázemí klubu.

Přestože ve světě, i v tom sportovním, je patrné určité strádání, Fortuně sport stále není lhostejný.

A i když letos rozšířila počet podporovaných klubů o Mladou Boleslav, nezapomíná ani na kluby z nižších fotbalových pater.

Proto je tu už podruhé projekt, který slibuje miliony korun všem týmům až po okresní soutěže. Grantové prostředky jsou dostupné celkům na různých úrovních a jsou určené na rozvoj klubu, na určitý projekt, který souvisí s provozem fotbalových mužstev. „Loni jsme klubům v celé České republice dali celkem 5,3 milionu korun,“ říká Martin Todt, generální ředitel Fortuny. „Věříme, že podpora oddílů, hrajících nižší soutěže, je správná cesta. Rádi bychom pomohli také fotbalistům v regionech k lepším výsledkům a k větší radosti ze hry. I z toho důvodu letos rozdělíme minimálně stejnou sumu jako v loňském ročníku projektu. A to hlavně proto, že vnímáme jasné poslání tohoto programu a přejeme si, aby se pomoc dostala do ještě většího počtu klubů,“ doplňuje Todt.

Tyto prostředky se ve druhém ročníku přerozdělí na jednotlivé projekty s ohledem na jejich kvalitu a regionální rozložení s přihlédnutím k dlouhodobosti práce konkrétního klubu. Grant poskytnutý jednomu klubu bude ve výši max. 100 000 Kč.

Počet klubů v prvním ročníku činil 306 týmů z celé republiky. Prostředky doputovaly ke 146 vybraným mužstvům, tedy téměř k polovině. Letos by se měl počet úspěšných klubů notně navýšit. Společnost Fortuna chce, aby se dostalo na všechny regiony a díky tomu se fanoušci fotbalu i v nižších soutěžích pobavili svým oblíbeným sportem s týmem, kterému přejí.

Konkrétně na severní Moravě se loni dostalo hned na 11 klubů. Jmenovitě se jedná o: ŠSK IR Progres Bílovec, 1FK Spartak Jablunkov, Havířov, SK Orlová, Kopřivnice, Frýdlant nad Ostravicí, FC Libhošť, TJ Sokol Heřmanovice, TJ Sokol Skotnice, ŠSK IR Progres Bílovec a FC Slavia Michálkovice. Oddíly použily podporu například na rekonstrukci hrací plochy a zavlažovacího systému, nebo nákup travní sekačky.

Časový harmonogram projektu je následovný. Příjem přihlášek potrvá od 1. dubna do 30. května.

Během června se žádosti vyhodnotí odbornou komisí, složenou například z trenéra Teplic Jiřího Plíška nebo scouta Chelsea Jana Říčky, a na začátku července poputují klubům první prostředky, aby napomohly realizaci projektů již v letní přestávce.