Právě před deseti lety spadlo mužstvo FC Kopřivnice do okresního přeboru. Podle předsedy klubu Zdeňka Kurečky byl pád do nižší soutěže důsledkem ukončení financování mužstva ze strany Tatry a také výpadku pochybných „rádoby sponzorů“ v té době. „Nastalé finanční problémy byly hlavní příčinou toho, že klub musel mužstvo mužů odhlásit ze soutěže, aby byl zachován finanční příspěvek města na podporu mládeže. Za rok se mužstvo mužů přihlásilo do soutěže znovu, ale za tu dobu přibyla čtvrtá třída, takže trvalo dva roky, než postoupilo znovu do okresního přeboru,“ popsal start „nové éry“ kopřivnické mužské kopané Kurečka.

Kopřivnice měla snahu postoupit do 1. B. třídy, ale postupně se potkávala se soupeři, jakými byli Jakubčovice nad Odrou, Fulnek a podobně, takže snaha přinesla své plody až v uplynulé sezoně, tedy po sedmi letech.

Zásadní problém kopřivnického fotbalu byl podle Kurečky v tom, že úspěšná minulost stála pouze na penězích a sponzoringu podniku Tatra. „Novodobá historie klubu je založena na kvalitní výchově mládeže. Za těmito dobrými výsledky stojí skutečnost, že několik našich odchovanců hraje momentálně žákovské a dorostenecké soutěže v Brně, Třinci, Baníku, Frýdku Místku či Hlučíně. Například náš odchovanec Jan Kalich hraje momentálně v Novém Jičíně a další hráče bych mohl jmenovat. Myslíme si, že tento klub, který nemá žádného sponzora a jehož trenéři jsou dobrovolníci, kteří trénují zadarmo, je na tom ve výchově talentů i co se týče výsledků ve všech kategoriích poměrně velmi dobře,“ podotknul Kurečka.

Ten se netají tím, že postup očekávali. „V loňské sezoně byla mužstva soupeřů z naší strany hratelná a nikdo nepřevyšoval průměr okresního přeboru. A protože se zásadním způsobem neměnil kádr, dalo se čekat, že budeme hrát o postup,“ vysvětlil Kurečka.

Kopřivničtí před rokem omladili kádr a postavili jej hlavně na zmíněných vlastních odchovancích, kteří v dorostenecké soutěži hráli hodně vysoko, například za ligové Vítkovice, divizní Fulnek a podobně. „Podzimní část sezony byla průměrná, ale kádru velmi pomohla zimní změna trenéra, kdy mužstvo převzal Radek Vlček, a ten udělal velký kus práce, nejenom co se týká fyzické kondice, ale hlavně i změny taktiky herního projevu mužstva, o čemž jasně svědčí jarní výsledky a právě následný postup,“ dodal předseda kopřivnického klubu.

Do blížící se sezony mužstvo FC Kopřivnice nastupuje se zhruba stejným kádrem jako v loňském ročníku. Jak již bylo řečeno, tým je poskládán z odchovanců, pouze dva hráči jsou v něm na hostování z jiných oddílů. Oba již hráli v zápasech o postup.

Předesda klubu Zdeněk Kurečka věří, že mužstvo má na postup do 1. A třídy a určitě se o něj popere.