Libhošť vstupovala do posledního kola ze 4. příčky a ani případná výhra proti Spálovu jí nedávala jistotu postupu. Když však Starý Jičín padl v souběžně hraném utkání v Kozlovicích, naskytla se Salačově partě veliká příležitost, jak zaútočit na první flek.

Však také Libhošť po trefě Pojezdaly vedla se Spálovem 1:0 a mířila za postupem, ale přišla třetí minuta nastavení, ve které dostal soupeř, taktéž bojující o postup, výhodu pokutového kopu. Spálovský specialista Tadeáš Chuděj však na dorosteneckého mladíka Mičku nevyzrál a svůj pokus poslal nad.

Po následném závěrečném hvizdu tak mohly v Libhošti propuknout bouřlivé oslavy postupu. V případě vyrovnaní by se naopak mohli těšit z 1. místa Spálovští. „Ta penalta v nastavení, to byl opravdu šok. Byl jsem otočený a ani jsem se na ni nedíval," vzpomínal na závěrečná muka kouč FC Libhošť Miroslav Salač, jenž si tak mohl po vítězném dramatu užívat postupové veselí.

„Vloni jsme hráli o postup jen s Jakubčovicemi, zatímco letos byly ve hře čtyři týmy. Klobouk dolů, co kluci celou sezonu předváděli, a velký dík patří také výboru, který dlouhodobě pracuje kvalitně. Naskakovali za nás i dorostenci a jiná cesta nevede.

Mladí kluci jsou totiž vždycky poklad klubu," pochvaloval si zkušený trenér, jenž pracoval dlouhé roky jako šéftrenér mládeže a sekretář ve Vítkovicích, kde pomáhal vychovávat mimo jiné i reprezentačního brankáře Tomáše Vaclíka.

V Libhošti se navíc museli poprat také s početnou marodkou. Dlouhodobě mimo byli kapitán Martin Blažek, Jiří Závodný nebo nejlepší střelec loňské sezony Martin Oborný. „Letos jsme byli opravdu hodně oslabení a o to je postup možná krásnější. Dlouho mimo byl navíc taky Tomáš Blažek a v závěru sezony se nepříjemně zranil Mirek Krumpolc.

Navíc po podzimu odešel Jirka Bednář, což bylo citelné oslabení. Ale i tak jsme podle mě byli v každém zápase fotbalovější. To se na mě nemůže zlobit žádný z trenérů, který si tohle přečte. Škoda některých zbytečně ztracených zápasů, protože jsme mohli rozhodnout dříve a nemuseli jsme se strachovat až do penalty v nastavení," vyjádřil se dále třiapadesátiletý kouč.

Salač: Systém fungoval

Bývalý trenér Polanky či Vratimova si byl dobře vědom, že Libhošť už několikrát zažila výtečný podzim, ale slabší jaro pak tým sesunuly mimo postupové příčky.

„Zajímalo mě, proč tomu tak je, a jsem rád, že se nám to podařilo změnit. Kluci útočí, brání, zajišťují se a celkově náš systém fungoval. Trošku nám vázla útočná fáze a gólů jsme tolik nedali, ale zase jsme zapracovali na defenzivě," připomněl Salač obranu svého celku, která byla nejlepší v soutěži, když inkasovala pouze 20 branek, a kterou jistil brankář Martinovský.

A s jakými ambicemi bude libhošťský FC vstupovat do nového ročníku? „Vždycky je třeba začít se skromností, takže hlavním cílem bude se udržet.

Ale když se podíváte na Jakubčovice ve vedlejší skupině, které hrály na špici tabulky, tak bych se vůbec nezlobil, kdybychom na tom byli podobně a nehráli v jedenácti lidech, ale třeba v šestnácti i s mladými kluky. S těmi je základ pracovat," uvědomuje si šéf libhošťské lavičky, jenž pochází z Vratimova, který tak nyní potká ve stejné soutěži.

U nováčka by rád udržel stávající kádr pohromadě. „To je moje přání. V průběhu sezony jsme kvůli zranění angažovali Lacinu a Lhotského, které jsem dříve trénoval a kteří by u nás měli i nadále pokračovat. Také bychom nadále chtěli využívat dorostence.

Ale je důležité, aby měli zápasový rytmus v dorostu. Ale trénovat by už měli chodit s námi," řekl závěrem Salač, jenž do Libhoště dojíždí z Ostravy a jehož tým načne sezonu v I.A třídě, sk. B, v sobotu 13. srpna (17 hod.) ve Starém Městě, které skončilo v uplynulém ročníku druhé.

Postup o soutěž výše slaví také dorostenecký celek FC Libhošť, který postoupil do krajské soutěže, sk. B, z druhé pozice místo vítězného Jeseníku.Zdroj: Zdeňka Horáková

Postup o soutěž výše slaví také dorostenecký celek FC Libhošť, který postoupil do krajské soutěže, sk. B, z druhé pozice místo vítězného Jeseníku. foto: Zdeňka Horáková