Zdroj: Deník/Dalibor TobolaNový vyměnil za Starý. Bývalý kapitán divizních fotbalistů Nového Jičína Lukáš Bajer totiž načal svou druhou sezonu v dresu Starého Jičína, s nímž bude v jarní části útočit v I. B třídě, sk. D, na vedoucí Jistebník, na který jeho tým ztrácí jen dva body.

Čelo soutěže je však tradičně nabité a stejný počet bodů jako tým trenéra Chlopčíka mají také Spálov a Odry. Z 5. místa pak vše jistí jesenický Slavoj, který ztrácí na čelo jen tři body.

„Úroveň soutěže mě překvapila. Hraje v ní totiž hodně šikovných fotbalistů. A co se tak bavím s klukama, kteří hrají jiné soutěže, tak potvrzují, že právě skupina D je nejfotbalovější a nejvíce kvalitní," hovoří čtyřiatřicetiletý kapitán Starého Jičína, jenž předtím strávil celou svou kariéru v Novém Jičíně, a když došlo k tamnímu spojení s druholigovými Vítkovicemi, nakoukl novojičínský rodák i do druhé ligy.

„Jako béčko Vítkovic jsme hráli třetí ligu, ale podíval jsem se i do áčka, za které jsem odehrál i nějaký pohár," vzpomínal na své úspěšné dlouholeté působení v Novém Jičíně jeho někdejší kapitán, jenž vstřelil na podzim dvě branky.

Starý Jičín posbíral na podzim 28 bodů. Jak tuto bilanci hodnotíte?

Jsme spokojeni. Bodů máme celkem dost, ale mohlo to být samozřejmě i lepší. Mrzí nás domácí porážka s Tichou. Kluci z Tiché měli dobrou taktiku. Nebudu ale prozrazovat jakou, ať nás takhle nepřekvapí další týmy (usměje se). Prostě bojovali a dávali góly z brejků.

LUKÁŠ BAJERDatum narození: 4. května 1982
Číslo dresu: 8
Kluby v kariéře: Nový Jičín, Vítkovice, Starý Jičín.

V závěru první poloviny sezony jste odehráli derby v Jeseníku nad Odrou, který vede s kapitánskou páskou váš bývalý spoluhráč z Nového Jičína Lukáš Polónyi. Nakonec jste prohráli 1:2. Čím to?

Byla to velká škoda. Dali jsme první gól a vypadalo to dobře, ale moc se nám nedařilo. Bohužel dali na 1:1, kdy jsem neuhlídal Lukáše Polónyiho, což mě štve. Samozřejmě jsme se v dobrém hecovali, protože jsme kamarádi. Je super, že potkávám dřívější spoluhráče, jako třeba i Lukáše Dědíka, a mrzelo mě, že nehrál Martin Černoch, který byl zraněný. Jeseník nakonec vyhrál asi zaslouženě.

Sezonu jste začínal ve středové řadě, ale nakonec jste dirigoval defenzivu z pozice stopera. Co ten přesun?

Asi už na to nemám, hrát vepředu… Bohužel (směje se). Ale došlo k tomu tak, že jsme se domluvili s trenérem, protože jsme dostávali zbytečně moc gólů. Zkusili jsme to tak první zápas v Mořkově, kde jsme vyhráli 2:0, a už mě tam trenér nechal. Vpředu máme hodně kluků, kteří jsou schopni dát gól, protože jsme dali většinou v každém zápase alespoň gól, i když si teď přesně nevzpomínám (Starý Jičín skóroval ve dvou případech jednou, jinak dal pokaždé minimálně dvě branky pozn. red.).

Zažil jste dlouhé roky v divizi. Jaké jsou podle vás hlavní rozdíly oproti B třídě?

V divizi je o hodně méně času na práci s míčem, na zpracování, a musí se rychleji reagovat, protože máte u sebe hned protihráče. Taky je fyzicky více silovější, náročnější, a samozřejmě se v ní častěji trénuje. Taky jsou tam rozdílné věci v taktice, kdy třeba mladší kluci, kteří neprošli vyššími soutěžemi, někdy zbytečně odkryjí prostory, čehož naopak zkušení hráči využívají. V každém klubu jsou ale minimálně dva hráči na nadstandardní úrovni na B třídu, a některé kluby jich mají i více, jako třeba Jistebník. Je tam Milan Prčík, který hrával druhou ligu, kluci Karviňáci nebo Mirek Lebica. Mají snad šest hráčů, kteří hrávali minimálně divizi, takže ty zkušenosti jdou vidět a těží z toho.

Jak zatím angažmá pod starojickým hradem hodnotíte?

Jsem spokojený, všechno funguje jak má. Podpora fanoušků je vynikající a super je i zázemí. Doma je to paráda a strašně hodně fanoušků s náma jezdí i ven. Jsou pro nás velkou oporou, po zápase nám děkují tady v tom jsou asi nejlepší v soutěži.

Po novém roce přijde na řadu tradiční zimní příprava. Už se těšíte?

Strašně moc (směje se). Začíná nejhorší období, ale musí se potrénovat. Kluci byli zvyklí až v únoru, ale i nový trenér chtěl začít dříve, tak máme první trénink 17. ledna a pak na to najedeme. Máme naplánované i nějaké soustředění, takže to vypadá dobře.

Na lavičce Starého Jičína nahradil před sezonou Tomáše Vyhlídala Jiří Chlopčík. Co na nového kouče říkáte?

Neznal jsem ho, ale věděl jsem, že trénoval v Novém Jičíně mladé kluky. Myslím si, že zapadl dobře. Ze začátku byl asi trošku v šoku (usměje se), ale dostal se do toho a je to úplně v pohodě.

Vás trenéřina neláká?

Zatím ne. Nechám tomu volný průběh. Zatím jsem zdravý, takže chci dále hrát. Uvidíme, může se stát cokoliv, ale u fotbalu bych chtěl zůstat.

Co říkáte na podzimní výsledky Nového Jičína, který přezimuje čtrnáctý a na jaře bude bojovat o záchranu divize?

Jsem s klukama v kontaktu, ale nedaří se mi na ně chodit dívat. Bohužel nechytli začátek sezony, a to je nejhorší. Byl jsem se teď podívat na poslední kolo, kdy hráli doma na umělce s Rýmařovem a měli smůlu. Když v divizi nedáte dvě, tři šance, tak to soupeř trestá, takže nakonec alespoň vyrovnali na 1:1. Půl sezony se jim moc nevydařilo, ale věřím, že to na jaře zlomí. Fandím jim. Mají omlazený tým, ale kádr mají kvalitní, takže jim věřím, protože takový mančaft patří do horní poloviny tabulky.