Ostravané šli sice, před čtyřmi stovkami diváků, brzy do vedení, když se z přímého kopu parádně trefil Myšinský, ale Novojičínští přišli s bleskovým vyrovnáním. Zaváhání hostující defenzivy totiž dokázal potrestat Kalich. Ve 22. minutě už domácí publikum slavilo, když se nádhernou ranou, po Uhlířově přiklepnutí, blýskl mladík Staněk.

„Místo toho, aby nám úvodní branka pomohla, tak jsme soupeři svou lehkovážností v rozehrávce nabídli dvě branky. Domácí hráli s nadšením, bojovali a bylo to pro nás zbytečně složité,“ kroutil po utkání hlavou vítkovický kouč Roman West, jehož tým však ještě v první půli vyrovnal, když Honiš utekl po pravém křídle a přihrávkou pod sebe vybídl ke skórování Bzirského. Odchovanec Skotnice, jenž přišel do Vítkovic v létě z Mohelnice, pak uklidil míč za Tichánkova záda a srovnal tak na 2:2. 

„Byla velká škoda, že jsme vedení neudrželi do přestávky. Hlavní rozdíl byl především v kondici, protože to pro nás bylo fyzicky strašně náročné,“ uvědomoval si kouč novojičínského FK Pavel Hajný, jemuž scházeli kapitán Švec a zraněný Pavel Macíček.

Fotbalisté Vítkovic (v modrém) porazili juniorku Baníku Ostrava.
Druholigové Vítkovice vyučily mladíky Baníku

Po změně stran zahrozili hosté nebezpečným závarem, na který reagoval Kiss Farkas, jenž málem přeloboval Nemravu. Po hodině hry pak spálil velikou šanci Ožvolda, jenž si vše vynahradil v 66. minutě, ve které si ve vápně zpracoval míč a dokonal tak vítkovický obrat. Když pak hosté nepřidali pojistku, přišly v závěru možnosti Nového Jičína. Pyclík však v šanci neuspěl a pohotový volej Staňka zneškodnil Nemrava.

V samotném konci minutového nastavení pak mohl hosty zmrazit domácí forvard Pyclík, jehož gólovku však skvělým skluzem zastavil stoper Honiš. „Bylo to náročné, ale jsme rádi, že jsme to dokázali otočit. Můžeme být ale spokojeni jenom s tím, že jsme splnili cíl a postoupili jsme do dalšího kola,“ oddechl si po těsné výhře trenér postupujících Vítkovic, které už v pátek čeká druholigový start doma proti Ústí nad Labem.

Novojičínští tak nebyli daleko od překvapení, ale nakonec mají pro letošek v poháru dohráno. „Všechny tři branky jsme inkasovali po zbytečných chybách, takže to zamrzí. V závěru jsme měli dvě dobré šance a v poslední vteřině jsme měli vyloženou šanci, ale bohužel. Vítkovice nakonec vyhrály zaslouženě,“ doplnil k utkání šéf novojičínské lavičky.

FK NOVÝ JIČÍN – MFK VÍTKOVICE 2:3 (2:2)

Branky: 16. Kalich, 22. Staněk – 13. Mišinský, 35. Bzirský, 66. Ožvolda. ŽK: Matěj. Rozhodčí: Julínek – Pelikán, Polák. Diváci: 418.

FK Nový Jičín: Tichánek – Javorek, Malina, Nippert, Kiss Farkas – Kalich, Juříček, Staněk (81. Fertál), Uhlíř (68. J. Macíček) – Opatřil (54. Pokorný) – Pyclík. Trenér: Hajný.

MFK Vítkovice: Nemrava – Cverna, Honiš, Mikula, Hýbl – Bzirský (61. Pavelka), Ožvolda, Matěj – Mišinský (61. Szotkowski) – Mrázek, Fiala (81. Hruzík). Trenéři: West a Adler.

Fotbal Třinec – FC Baník Ostrava 5:2
Baník v generálce vyhořel. S Třincem prohrál 2:5