Jakubčovický Tatran, u kterého v zimě poměrně nečekaně skončil po třech a půl letech trenér Alois Tomeček, půjde do jara ze 7. pozice, avšak na vedoucí Ludgeřovice ztrácí jen šest bodů. Tým z pozice hrajícího trenéra nově povede zkušený David Molnár.

Jakubčovice, které půjdou do druhé poloviny s nezměněným kádrem, když jedinou změnou je návrat Maliny do Bílovce, ztratily lepší umístění ve venkovních zápasech, kde v šesti duelech posbíraly pouhý bod. „Postupové ambice nemáme. Chceme hrát do pátého místa a vyhrávat hlavně před našimi fanoušky," nechal se slyšet vedoucí týmu Josef Molnár.

ČTĚTE TAKÉ: Populární „Valaška" je opět součástí MČR v rally

Odcházející trenér Tomeček strávil v Jakubčovicích úspěšné roky. Do týmu, který zažil v Hájkově slavné éře i druholigové časy, přišel před sezonou 2013/2014, ve které skončil s týmem na 3. místě I. B třídy, sk. D. V další sezoně už se mohly Jakubčovice radovat z 1. příčky a z postupu do I. A třídy, kde hned v první sezoně patřily, coby nováček, ke špičce tabulky a důkazem byla 4. pozice. V rozjeté sezoně 2016/2017 pak Tatran přezimoval sedmý s šestibodovou ztrátou na lídra.

„V klubu se nakonec takto rozhodli, takže jsem to musel akceptovat. V Jakubčovicích jsem ale prožil krásné roky a byla pro mě čest, tam trénovat. Potkal jsem tam velmi dobré lidi, kteří se kolem tamního fotbalu pohybovali. Také výborné hráče v čele s Dvořákem nebo kapitánem Šťastným a další kluky, jako Ďurica, Sommer nebo bratři Molnárové a Zagolové. A vůbec nejlepšího hráče, kterého jsem kdy vedl, byl Schreier. Věřím, že se Jakubčovicím podaří postoupit, protože krajský přebor by pro ně byl vzhledem k zázemí a kádru adekvátní soutěží," svěřil se už bývalý kouč Jakubčovic Alois Tomeček.

A kam budou směřovat jeho další kroky? „Co se týče trénování, tak jsem nejspíše skončil. Budu si užívat vnoučat a ryb," prozradil zkušený kouč, jenž zažil nejslavnější časy fulnecké kopané coby vedoucí mužstva a jehož letos čeká významné životní jubileum. „Rád bych ještě přímo na hřišti naplánoval nějaké rozloučení s bývalými svěřenci a kolegy, tak věřím, že to vyjde," dodal Tomeček.

LIBHOŠTI SE UZDRAVILI MARODI

Ve vedlejší skupině B pak půjde do jara trio zástupců z Novojičínska s hlavním cílem záchrany. Po podzimu je na tom nejlépe desátá Libhošť, která posbírala 14 bodů. „Příprava probíhala klasicky, ale začali jsme o něco později. Nechtěli jsme mít zbytečně dlouhou přípravu a většina kluků se stejně věnovala futsalu," uvedl trenér FC Libhošť Miroslav Salač, jenž v přípravě uvítal uzdravené opory v podobě Martina Blažka a Jiřího Závodného.

„Nikdo nový k nám nepřišel, ale jsem rád, že už jsou k dispozici dva dlouhodobí marodi, u kterých jsme nechtěli nic uspěchat. Z dorostu pak budeme využívat Patrika Čapku. K dispozici už nebude akorát dorostenec Radim Ištok, který zvolil Frýdek-Místek, kde by měl nastupovat za nejstarší dorost. Je to pro něj jenom dobře, že si může vyzkoušet vyšší soutěž," řekl dále Salač, před jehož týmem je jasný cíl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Plochá dráha ještě nějaký čas nezmizí

„Chceme zachránit soutěž a sbírat body, tak abychom v A třídě nebyli pouze rok. Dorost je v krajské soutěži na druhém místě, takže bychom byli rádi, kdyby mohli kluci přecházet do A třídy, která už je vcelku kvalitní soutěží," dodal někdejší šéftrenér mládeže a sekretář Vítkovic.

PETŘVALD BY RÁD DO KLIDNÝCH VOD

O dvě místa a tři body zpět je pak Petřvald na Moravě. „Příprava byla dobrá a v průměru chodilo asi dvanáct hráčů. Většina z nich měla vysokou tréninkovou účast. Využívali jsme halu, umělou trávu a chodili jsme na spinning. Co se týče zápasů, tak se mi nejvíce líbily vítězství proti Starému Jičínu a Jeseníku nad Odrou," ohlédl se za zimní přípravou petřvaldský kouč Jaroslav Tyleček, jemuž v zimě odešli útočník Jiří Huvar do divizního Frýdlantu nad Ostravicí a brankář Vidlička do Polanky.

Ze stejného klubu naopak přišel záložník Nitka, z Brušperku stoper Kroupa a z Jistebníku pak forvard Valík. Po pracovních povinnostech v zahraničí se pak do klubu vrátil gólman Jan Klečka. „Chtěli bychom se co nejdříve dostat z pásma sestupu, tak ať nemáme sestupové starosti do posledních kol, a přiblížit se desátému místu, které je na dohled," přeje si Tyleček.

VEŘOVICE CHTĚJÍ UDĚLAT VŠE PRO ZÁCHRANU

Nejhůře jsou na tom před jarem Veřovice, které uzavírají tabulku s devíti body, ale na desátou Libhošť mají ztrátu pouhých pěti bodů.

„Jsme poslední, takže musíme udělat všechno pro záchranu soutěže. S přípravou jsme spokojeni. Něco jsme natrénovali v tělocvičně a pak hlavně na našem vedlejším hřišti. Na závěr přípravy jsme odehráli i dvě utkání na přírodní trávě v Jakubčovicích, což jsme rádi uvítali," hodnotil přípravné období vedoucí AFC Veřovice Marcel Fojtík, s tím, že ve dvou zmiňovaných střetnutích porazil tým trenéra Romana Mičky Jeseník nad Odrou 5:2 a Jakubčovice 3:1.

Pod Javorník v zimě přišli bratři Šimíčkové, kteří naposledy působili na Hukvaldech a během podzimu pak v Tiché. Jediným odchodem je pak přesun Satka do vedlejších Bordovic a na dlouhodobé marodce nadále zůstává brankář Sypták. „Hodně důležitý pro nás bude start, protože hostíme Vratimov a pak nás čeká derby v Libhošti," dodal závěrem Fojtík.

ČTĚTE TAKÉ: Handicapovaný čapí pár už má první vajíčko

Startuje jarní Fortuna TIP liga. Vyhrajte s Deníkem dres české reprezentace!