Antonín Patka vykonává funkci předsedy Okresního fotbalového svazu (OFS) Nový Jičín od února roku 2013. Spolu s výkonným výborem a příslušnými komisemi už stihli posunout okresní fotbalové dění zase o kus dále a rozhodně hodlají pokračovat.

Jak hodnotíte předsezónní valnou hromadu?

Mimořádné valné hromady (VH) byly nutné proto, že od 1. ledna 2014 platí nový občanský zákoník, který upravuje vztahy mezi spolky a pobočnými spolky. Takže bylo nutné schválit nové stanovy, a to jednak stanovy FAČR, což proběhlo v loňském roce a též samozřejmě i stanovy pobočných spolků, kterými jsou okresní fotbalové svazy.

„Od nového ročníku chystáme nový model soutěží pro okresní soutěže dorostenců a žáků. Také chceme spustit opakované střídání hráčů ve IV. třídách mužů. A pro OP mužů chceme zavést povinnou tříminutovou pauzu po ošetřování hráče."
Antonín Patka

Výkonný výbor OFS Nový Jičín:Předseda: Antonín Patka.
Místopředseda: Miloš Holík.
Členové: Lukáš Hapal, Rostislav Klement, Libor Macháč, Josef Molnár, Břetislav Piterák. Sekretář: Zdenka Kvitová.

Okresní fotbalové svazy měly za povinnost uskutečnit mimořádnou VH do konce března. Zásadním bodem programu bylo právě schválení Stanov OFS Nový Jičín, dále mimořádná VH schválila zprávu o stavu rozvoje fotbalu v okrese a zprávu o hospodaření OFS Nový Jičín, zprávu revizní komise a též schválila finanční částku na činnost OFS v roce 2016 ve výši 540 tisíc Kč.

Účast delegátů s hlasem rozhodujícím byla téměř 75%, což osobně hodnotím jako solidní číslo, stejně jako naprosto pragmatický přístup delegátů i členů VV OFS ke konání mimořádné VH. Dokonce i jeden z hostů pan Karel Kula, předseda Moravskoslezského krajského fotbalového svazu (MSKFS), byl s průběhem i s rychlostí MVH překvapen v dobrém slova smyslu, což okomentoval po skončení této akce.

S jakými novinkami půjde OFS Nový Jičín do jarní části sezony?

V rozehrané soutěži nechystá OFS Nový Jičín žádné novinky ani změny. Kosmetickou úpravou bude pouze termín pro podání přihlášky do soutěže na rok 2016/2017, a to vzhledem k novému přestupnímu řádu, který by měl platit od 1. června 2016. Přesto už dnes mohu prozradit, že od nového soutěžního ročníku chystáme nový model soutěží pro okresní soutěže dorostenců a žáků.

Zároveň chceme spustit opakované střídání hráčů také v soutěžích mužů, konkrétně ve IV. třídách. A pro OP mužů chceme zavést povinnou tříminutovou pauzu po ošetřování hráče. Přesné pokyny o změnách dostanou kluby včas před zahájením nového soutěžního ročníku.

Co Vám v poslední době udělalo radost nebo co pomohlo činnosti OFS?

Určitě jsem velice spokojen s tím, jakým způsobem v našem okrese proběhla Fotbalová Revoluce, tedy komplexní přechod na elektronický systém. Byl to obrovský zásah do zažitých a zaběhlých zvyklostí a troufám si říci, že nikdo nic podobného ve fotbale nepamatuje. Mnoho z nás se této akce obávalo, někteří tvrdili, že to nemůže fungovat, mnozí měli obavy, kde najdou právě ty schopné administrátory, jaké bude připojení na internet nebo kdo nám poradí, když si nebudeme vědět rady. Zkrátka byla řada otázek a hodně nedůvěry.

Dnes máme za sebou podzimní část a podle toho, co slyším a vidím, tak usuzuji, že nový projekt Fotbalová Revoluce se jednoznačně uchytil. Dokázal, že je životaschopný a že jeho přínosy, tím nemyslím jenom finanční úspory, jsou jasně patrné, nezpochybnitelné a že jsme se tímto projektem zařadili mezi vyspělé fotbalové země.

Když jste nastupoval do funkce, tak jste prohlásil, že vaší prioritou je práce s mládeží. Jak se vám to daří?

Jsem nesmírně spokojený s tím, jak pracuje komise mládeže při OFS Nový Jičín. Šéfem této komise je pan Josef Molnár, který má k ruce Jana Kovala a Reného Baču. Všichni jsou velice zkušení trenéři, kteří většinu své trenérské praxe zasvětili právě mládeži. Po začátečním vzájemném oťukávání, po nezdarech a neúspěších, se dostavují první pozitivní výsledky.

Byl vytvořen okresní výběr U12, který se pravidelně čtyřikrát ročně účastní meziokresních turnajů, kde jsou zastoupeny všechny okresy našeho kraje. A s hrdostí mohu konstatovat, že v roce 2015 jsme vyhráli poslední tři turnaje a ten úvodní letos také. To je jen malá ukázka toho, že když se najde správná cesta, správný přístup, když jde zainteresovaným o jednu společnou věc, lze dokázat mnoho. Použiji oblíbené klišé. Je to jen a jen o komunikaci. V tomto případě s kluby.

Jak hodnotíte práci nové komise rozhodčích?

Práce a činnost komise rozhodčích (KR) OFS Nový Jičín rozhodně pomáhá. Obecně se na arbitry svádí nepovedený zápas. Rozhodčí to ale nemají lehké a dívat se na fotbal z tribuny je něco jiného. Protože jsem byl pět let garantem KR OFS Nový Jičín, něco z pravidel už znám a tak jsem si to chtěl zkusit přímo na hřišti.

Poněvadž ze začátku podzimní části byla některá utkání těch nejnižších mužských soutěží neobsazována z čistě pragmatických důvodů, protože prostě nebylo kým, využil jsem jednoho takového zápasu a postavil jsem se jako rozhodčí na hřiště. Samozřejmě se souhlasem obou klubů. Nebudu zdržovat detaily, ale závěr je takový, že rozhodčí to mají neskutečně složité, a to i v té nejnižší soutěži.

Kdo chce kritizovat, ať si to jde přímo na plac zkusit. Mnozí jistě zaregistrovali zásadní změnu, a to zejména při obsazování utkání rozhodčími.

To jistě ano. Co na to říkáte?

KR má představu o tom, že utkání okresního přeboru by měli řídit tři rozhodčí. Ze začátku to byl pro mnohé kluby v těch nejnižších okresních soutěžích šok, když na zápas nebyl delegován rozhodčí. Na druhé straně se v okresním přeboru odehrály na podzim pouze dva zápasy, opakuji pouze dva zápasy, kde nebyli přítomni tři rozhodčí. A to je věc, která není běžná ani v našem kraji, natož v celé ČR. Ale co je pro nás mnohem důležitější, tato skutečnost je příznivě hodnocena především kluby okresního přeboru. A též obsazování nižších soutěží si v průběhu podzimní části sezony sedlo.

S rozhodčími se pracuje, jsou pořádány pravidelné semináře, probíhají praktické ukázky herních situací přímo na hřiště. Dbá se na vystupování rozhodčích, na jejich ustrojení, a to nejen při řízení zápasů. Myslím, že tohle by mohla být jedna z těch lepších cest ke zkvalitnění řízení zápasů. Kladně hodnotím též uspořádání Grémia v polovině února. Obsahem setkání VV OFS a klubů byly dvě zásadní oblasti, a to právě činnost komise rozhodčích, jejich filozofie i cíl. Druhou oblastí byl nástin nového přestupního řádu, který by měl platit již od 1. června 2016. Akce se zúčastnilo více než čtyřicet zástupců klubů z okresu a ti byli probíranou tématikou zaujati, takže se rozproudila věcná diskuse a nejen k přednášeným tématům.

Co říkáte odhlašování týmů v průběhu sezony?

Pro jarní část probíhajícího soutěžního ročníku se pro nedostatek hráčů odhlásili muži veřovického béčka a z OP dorostu Kunín. Dalším týmem, který na jaře nenastoupí, budou muži Hladkých Životic. Je vždycky škoda, když některé mužstvo skončí. Už jen pro to, že je s tím spojen finanční postih. Ale dnes obecně platí, že hráčů, a to zejména v kategoriích dorostenců a mužů, není tolik a není v silách OFS to zásadně ovlivnit. Přesto si myslím, že v našem okrese se již po léta udržuje celkem konstantní stav.

Co bude pro okresní fotbal znamenat rozhodnutí o konci hostování v amatérském fotbale?

Tohle je dnes nesmírně citlivé téma a řada klubů právě na amatérské úrovni se obává jednak ukončení hostování, jednak i platnosti nového přestupního řádu, která platí od 1. června 2016, kde se objeví přestupní období pro volný pohyb hráčů, které bude platit od 1. do 20. června.

Určitě tak skončí éra půjčování si hráčů na půl roku, klub si bude muset vystačit se svými hráči nebo prostě musí další hráče získat na přestup. Zatím si netroufám odhadnout, co se stane a jaké mohou nastat případy, ale ze zkušeností z Fotbalové Revoluce si myslím, že to nebude tak horké. Ale vše ukáže čas.

V září loňského roku postihl fotbalový klub z Tísku ničivý požár a OFS Nový Jičín byl mezi subjekty, který pomohl. Jak a čím přesně?

Především je potřeba zmínit, že ihned po této sportovní tragédii začali jednat funkcionáři FK Tísek. Nečekali s rukama založenýma v klíně, ale oslovili řadu subjektů mezi jinými Moravskoslezský krajský fotbalový svaz v Ostravě nebo FAČR v Praze.

Při osobním jednání se zástupci FK Tísek jsme se dohodli na tom, že materiální dary jako jsou dresy, míče a jiné zatím nejsou tak aktuální, jako spíš finanční prostředky, které by měly posloužit jednak při likvidaci škod a jednak při zpracovávání nového projektu. VV OFS Nový Jičín schválil částku ve výši 40 tisíc Kč, kterou jsme symbolicky předali na říjnové benefici v Bílovci. Současně se Komise rozhodčích OFS Nový Jičín rozhodla, že všechna domácí utkání FK Tísek bude řídit bez náhrad.