Po podzimu šestý celek fotbalové divizní tabulky vede od ledna Pavel Pumprla z Hranic. Zkušený kouč vedl v podzimní části Bystřici pod Hostýnem, hrající krajský přebor Zlínského kraje. S týmem by se v jarní části sezony rval o postup do divize, ale nakonec kývl na nabídku z Nového Jičína. „Musel jsem si dát všechno dohromady a rozhodl jsem se pro Nový Jičín. V Bystřici pod Hostýnem řekli, abych si to pořádně zvážil, a nakonec jsme se domluvili a rozešli jsme se v dobrém," říká nový trenér Nového Jičína Pavel Pumprla, který mimo jiné věří, že se tým dokáže vypořádat se ztrátou Martina Repy, a doufá, že se podaří vyjednat příchod Davida Rybaříka z Oder.

Kdy jste se poprvé dozvěděl o zájmu Nového Jičína?

Bylo to asi v polovině prosince, deset dní před vánočními svátky, kdy mě kontaktoval manažer Nového Jičína pan Holub a nabídl mi trénování v Novém Jičíně.

V Bystřici pod Hostýnem jste měl s týmem dobře rozjetou sezonu. Na vedoucí celek, Boršice, jste po podzimní části krajského přeboru ztráceli z druhého místa pouze dva body. Co říkali v klubu na váš odchod?

Ještě než jsem se rozhodl, tak jsem to konzultoval s předsedou klubu v Bystřici pod Hostýnem. Reagovali tak, že byli samozřejmě zprávou zaskočeni, ale v podstatě mi řekli, že rozhodnutí je na mě a abych si to řádně zvážil. Takže jsme se nakonec domluvili, v dobrém jsme se rozešli a tím to bylo vyřešeno.

Co nakonec rozhodlo pro Nový Jičín?

Když jsem si to porovnával, tak určitě sportovní podmínky, protože v Bystřici pod Hostýnem není to, co nabízí areál v Novém Jičíně. V přípravném období jsme museli dojíždět na umělou trávu k soupeřům, což se prodražilo i finančně. Další věcí bylo to, že se jedná o vyšší soutěž.

Jak dlouho jste měl na rozmyšlenou?

Na to, abych se rozhodl, jsem měl zhruba čtyři dny. Musel jsem si dát dohromady všechny plusy a mínusy. Když jsem měl pak všechno pohromadě a dal jsem si to k sobě společně s tím, co mi bylo nastíněno panem Holubem, rozhodl jsem se pro Nový Jičín.

Měli jste v Bystřici pod Hostýnem postupové ambice?

Všechno se tam bude odvíjet od prvních jarních kol. Ztráta dvou bodů není velká. Já bych jim to přál, ale s tím, že kdyby se postup povedl, museli by asi kádr doplnit o dva zkušené hráče, a potom si myslím, že by měli šanci uspět i v divizi.

Jak jste prozatím v Novém Jičíně spokojený?

To, co mi bylo nastíněno, tak v podstatě platí. Umělou trávu využíváme hojně. Také chodíme v tom nepříjemném počasí, které teď panuje, do sportovní haly ABC. V prvních třech týdnech jsme absolvovali kondiční tréninky na Skalkách. Podmínky jsou tady pro přípravu opravdu dostačující.

Znal jste před svým příchodem některé hráče z novojičínského mužstva osobně?

Z dřívějšího působení ve Valašském Meziřící jsem znal Honzu Kalicha, ale to už je nějaký ten rok zpátky. Jinak jsme se potkávali jako soupeři. Když jsem trénoval jinde a hrávali jsme proti Novému Jičínu, tak jsem se znal s Lukášem Polonyim. Jinak osobně s nikým.

Nový Jičín má ve svém kádru řadu zkušených borců společně s talentovanými mladíky. Jak tým hodnotíte?

Samozřejmě, že tito zkušení hráči, ať už to je brankář Šrom nebo Bajer, Kiša, Hejdůšek či Polonyi, jsou borci i s ligovými zkušenostmi. Já jsem moc rád, že jsou v mužstvu, a doufám, že budou své zkušenosti nadále předávat mladým, kteří budou součástí mužstva, s tím, že se mladí hráči o posty poperou.

Nový Jičín opustil Martin Repa, který je momentálně v třetiligovém Hlučíně. Jak se vyrovnáte s ochodem čtrnáctibrankového kanonýra?

Napřed bylo domluveno, že když se nechytne v Baníku Ostrava, tak bude i na jaře k dispozici v Novém Jičíně. Pak jsme se dozvěděli, že odešel na přestup do Hlučína. Určitě to bude pro naši útočnou fázi velká ztráta, se kterou se musíme vypořádat. Viděl jsem to i v začátcích přípravy, kde jsme si v prvních přátelských zápasech vypracovávali brankové příležitosti, ale spoustu z nich jsme neproměňovali, na čemž budeme muset zapracovat, aby sebevědomí, nejen koncových hráčů, bylo optimální. Já věřím, že se nám to nějakým způsobem podaří a že góly přijdou. Máme ještě v přípravě k dispozici dostatek přátelských utkání, tak aby se někdo chytil a góly dával.

S týmem se připravuje i David Rybařík, který působil v podzimní části v celku I. B třídy z Oder. Jak se vám zatím jeví? Budete mít zájem, aby působil v jarní části v dresu Nového Jičína?

Davidovo působení prozatím hodnotím velice dobře, protože zatím poctivě pracuje, a jeho působení v Novém Jičíně bude záležet na tom, jak dopadne jednání mezi oběma kluby. Já doufám, že se to podaří vyřídit a že bude pro jaro hráčem Nového Jičína. Předpoklady a zkušenosti, když působil ve Vítkovicích, určitě má. Pokud nepřijde zranění a bude mít formu, tak bude určitě platným hráčem.

Jak prozatím hodnotíte průběh zimní přípravy?

Zatím jsem spokojený, až na to, že hráči mají pracovní a školní povinnosti, a s tím těžko něco uděláme, protože mít práci a vzdělání je důležité. Pokud mají někteří hráči odpolední směny, tak to konzultujeme a chodí běhat třeba individuálně.

Co vám napověděly první přípravné duely?

V prvním utkání s Lískovcem byla na hráčích samozřejmě vidět pauza. Do utkání jsme šli z plné přípravy a trvalo, než jsme se dostali do herního rytmu. V dalším zápase s Velkými Karlovicemi už jsme se dokázali prosadit i střelecky, ale ve druhém poločase jsme řadu příležitostí neproměnili. S Bystřicí jsme dostali dva góly v samotném závěru, kdy jsme inkasovali po hrubých chybách v obraně. Naposledy jsme se dokázali střelecky prosadit s Viganticemi. Určitě je důležité, aby se hráči samotní dokázali střelecky chytit, aby se jim zlepšilo sebevědomí, a pak si myslím, že bude proměňování šancí fungovat ještě lépe.

Přípravné duely Nového Jičína

Dosud odehrané:

FK Nový Jičín - Lískovec (Divize sk. E) 0:0

FK Nový Jičín - Velké Karlovice (KP Zlínský kraj) 3:0

Branky: Smolarčík, Kalich, Polonyi.

FK Nový Jičín - Bystřice p. H. (KP Zlínský kraj) 2:4

Branky: Rybařík, Kiša.

FK Nový Jičín - Vigantice (KP Zlínský kraj) 6:1

Branky: Polonyi 3, Kiss Farkas 2, Rybařík.