Už dvě utkání jarní části sezony, ve které mají bojovat o záchranu krajského přeboru, měli mít za sebou fotbalisté Frenštátu pod Radhoštěm. Nevlídné počasí však nejspíše odloží i domácí premiéru proti Dětmarovicím, která se měla odehrát v neděli 7. dubna. „U nás na hřišti je čtyřicet centimetrů sněhu, takže určitě hrát nebudeme. A zatím to nevypadá nadějně ani do dalších kol," řekl sportovní manažer Frenštátu Pavel Měrka.

V průběhu zimní přípravy u mužstva skončil slovenský trenér Dalibor Prikazský, údajně z rodinných důvodů. Na jeho místo přišel do Frenštátu Artur Wojnarowský, který má ještě i hráčské povinnosti v kádru Bělotína, hrajícího I. A třídu v Olomouckém kraji. „Všechno se to seběhlo velmi rychle, a to na základě osobního vztahu s Františkem Mikulenkou, který se kolem frenštátského fotbalu pohybuje. Rozhodnutí padlo téměř ze dne na den. Jeden den mě oslovili a druhý den jsme se potkali a dohodli," vzpomínal na příchod Artur Wojnarowský, kterému můžou dělat problémy zápasové kolize obou týmů. „Už jsme to zjišťovali a je tam kolize jen u dvou zápasů. Snad se nám to podaří vyladit tak, abych byl přítomen. Ale vzhledem k tomu, že došlo k angažování brankáře Hulvy, který má zkušenosti z vyšších soutěží, navíc má licenci A a ví přesně, jakým způsobem chceme, aby Frenštát hrál, tak to bude schopen odkoučovat i v pozici brankáře," objasnil situaci nový trenér Frenštátu pod Radhoštěm. „Základem je v následujících třech měsících zachránit Frenštát v krajském přeboru. Prozatím jsme dohodnuti na působení do konce června a pak se uvidí. Já, pan Měrka, Franta Mikulenka i noví hráči, kteří přišli, jsme se zapojili do vlaku, který má tendenci sestupu. Budeme se ale snažit udělat maximum, abychom z toho Frenštát dostali. Uvidíme tedy na konci června, zda budeme chtít spolupracovat oboustranně dále," vysvětlil sedmatřicetiletý trenér Beskydu.

Zimní posily očima nového trenéra

Frenštát v průběhu zimní přestávky posílila čtveřice Hulva, Merta, Abik a Špiriak. „Když jsem přišel do Frenštátu, tak jsem se zapojil i do shánění hráčů. V dnešní době to ale není jednoduché. Pokud by jaro začalo, jak mělo, asi bychom to všechno nestihli. Bylo strašně těžké někoho někde ulovit," líčil Artur Wojnarowský, jehož těší, že se podařilo zrealizovat příchod záložníka Merty.

„Já jsem ze svého angažmá v Hranicích, kde jsem působil ještě před půl rokem, znal Zdeňka Mertu, kterého jsem oslovil. V Hranicích by zřejmě neměl úplně jisté místo. Takže je pro něho lepší, aby hrál někde pravidelně. Znám ho a vím, jak je schopný mančaftu pomoct," řekl frenštátský kouč. Velkou posilu získal klub zpod Radhoště také na brankářský post, který bude patřit zkušenému Hulvovi.

„Je to starší borec, kterému je jednačtyřicet let, ale pořád může jít vzorem mladším hráčům. Je schopen překonat i menší bolístky, kvůli kterým hráči třeba na trénink nejdou, jako je rýmečka a kašlík (usměje se). Má za sebou tolik zkušeností, že je obrovským přínosem pro zadní řady. Kluci se s ním cítí jistější. Je výborný ve hře nohama a správný jedenáctý hráč do kombinace. Včasným předvídáním čte skvěle hru. Jeho dirigence je výborná," řekl na gólmanovu adresu nový muž frenštátské lavičky, který se vyjádřil také k příchodu slovenských hráčů Abika a Špiriaka.

„Jsem rád za to, že do mužstva přišli. Abik, to je obrovský srdcař, nevím, kde bere tu energii, aby byl schopný oběhat to, co oběhá. U Vlada Špiriaka je to tak, že by byl ještě platnější, kdyby si na Slovensku, když nejsou tréninky, pomohl k větší kondici. Potenciál má a jde to vidět, ale pokud mu docházejí síly, tak ze sebe nevydá sto procent. Oba dva jsou velmi důležití pro mančaft a pro to, abychom sezonu byli schopni zvládnout. Pracujeme i na dalších příchodech. Pomohli by nám hráči, kteří by rozšířili kádr. Na tréninku je díky práci a škole počet bohužel omezený. Konkurence potom tvoří výsledky mančaftu, a pokud není, je to špatné," přiznal stoper Bělotína. „Velkou přidanou hodnotou mohou být mladí talentovaní hráči jako Dorňák, Čuport, Dobiáš, Klimpar a další, za předpokladu, že budou fotbalu obětovat alespoň tolik, jako starší zkušenější hráči," řekl závěrem Artur Wojnarowský.

Změny v kádru

Příchody: Abik (Hutisko-Solanec), Špiriak (Kysucké Nové Město), Hulva (Orlová), Merta (Hranice).

Odchody: Marek (Kunčice p. O.), Putorík (Makov).

Artur Wojnarowský: Mužstvo bylo úplně rezignované

Frenštát p. R. - Do Frenštátu pod Radhoštěm přišel pomoct zachránit krajský přebor. Stále aktivní fotbalista Bělotína, Artur Wojnarowský, převzal tým posledního celku tabulky oficiálně čtrnáct dní před startem jara. Díky nepříznivým podmínkám má ale na přípravu s týmem nějaký ten čas navíc. „Pro záchranu uděláme maximum. Věřím v odhodlání všech hráčů změnit svoje myšlení v přístupu k tréninkům, zápasům i k ostatním spoluhráčům tím, že budou dělat vše pro maximální účast právě na trénincích a zápasech. A pokud to na nich bude vidět i na hřišti jen v pozitivním slova smyslu, tak to jistě ocení i doposud možná skeptičtí fanoušci. Musíme vypadat jako opravdová parta," přeje si před startem jarní části trenér Artur Wojnarowský.

V jaké stavu jste tým přebíral?

V docela rezignovaném. Kluci byli rezignovaní za prvé z výsledků a za druhé z toho, jakým způsobem probíhala příprava na utkání. Ať už v jakém počtu se scházeli a případně jaká byla náplň tréninků. To pak odpovídalo výsledkům, kterých kluci dosahovali v soutěži. Byli otrávení, dostávali laciné branky a nebyla tam ochota najít v sobě chuť bojovat za Frenštát.

Znal jste někoho z frenštátského kádru?

Dva hráče. Kapitána Radima Sládečka a Romana Bartoše. A to z občasných zápasů, které jsme proti sobě sehráli, když jsem hrával v Porubě nebo Petrovicích u Karviné. Zároveň jsou to hráči, kteří jsou v mančaftu jedni ze zkušenějších, takže je s nimi třeba více komunikovat, aby více nabyli chuť a měli dobrý pocit z toho, jak se fotbal ve Frenštátě dělá. Pak to bude vidět i na hřišti a stáhnou i mladší hráče, kteří k tomu můžou mít zatím laxnější přístup. Ale prozatím se mi jeví, že kluci dostali novou injekci a to jak mladší, tak ti starší, je na nich vidět troška života a budeme pracovat na tom, aby se to udrželo co nejdéle.

Co vám napověděla poslední příprava proti Novému Jičínu, kterému jste podlehli 2:5?

Ještě to trošku předběhnu. Předtím jsme hráli přípravu, která neodpovídala standardu. Hráli jsme se soupeři z nižších soutěží, takže měřítko změny způsobu jak rozestavení nebo způsobu bránění se nemusely až tak projevit, protože kluci nebyli tolik pod tlakem. Kdežto s Novým Jičínem, zkušeným divizním mančaftem, se podařilo dostat kluky pod tlak a přinutit je k tomu, aby systém udrželi i v krizových situacích.

Co jste se svým příchodem změnil?

Ve Frenštátu třeba nebylo zvykem hrávat na čtyři obránce v řadě. Hrávalo se na stopera, předstopera, což se těžko mění, navíc když má na to člověk čtrnáct dní. Myslím si ale, že to kluci relativně rychle pochopili. Pomohl i příchod Zdeňka Merty, který přišel z Lipníku, ale díky zrušenému hostování v Hranicích přišel k nám. Této pomoci si cením. Protože nejen trenér z lavičky, ale i hráči na hřišti to musí umět posouvat a aplikovat. Zápas s Novým Jičínem ukázal nějaké rezervy, na kterých je nutné pracovat. Mistráky se jen tak hrát asi nebudou. Samozřejmě chlapci viděli, že když se to vydrží hrát kondičně, tak můžou hrát i s divizními mančafty vyrovnanou partii. Góly jsme inkasovali po individuálních chybách. Ale systémově to fungovalo, průběh byl až do šedesáté minuty, pak už jsme ztráceli síly. Soupeř byl na tom fyzicky lépe. Jinak to hodnotím kladně. Kluci pochopili, že i se silnějším soupeřem se dá hrát vyrovnaná partie, pokud se dodrží jasná pravidla a zachová se systém, který se jim snažím vštěpit.

Zažil jste někdy podobné problémy s odkládáním zápasů?

Nezažil jsem to. Beru to jako nějaký signál, že nám, Frenštátu, v tomhle někdo pomáhá. Máme nějaký čas navíc na sehrání. Ač jako hráč, musím to hodnotit jako čekání na něco, co se spustí a během dvou a půl měsíce se odehraje. Takže je tu riziko, že se někdo zraní na začátku měsíce, vypadne na tři týdny a mezitím se může odehrát až pět utkání. A na pět utkání ztratíte třeba klíčového hráče. Pozitivní je to s ohledem na stav, v jakém se Frenštát nacházel a kdy jsme se do toho pustili s panem Měrkou, Mikulenkou a Šálkem. Negativního hledisko je pak v tom, že se jaro odehraje v krátkém čase.

Artur Wojnarowský

Předchozí působiště: Dukla Hranice, Poruba, Petrovice u Karviné, Bohumín, Nová huť Ostrava, Slavičín, Hranice.

Současné působiště: Bělotín (I. A třída, sk. B Olomouckého kraje).

Sedmatřicetiletý fotbalista působí stále jako stoper v kádru Bělotína a před nedávnem se stal hlavním trenérem frenštátského Beskydu v krajském přeboru.