V sobotním vydání pak najdete informace o zbylých týmech soutěže Spálovu, Jistebníku, Bordovicích, Tiché, Kateřinicích, Kozlovicích a o nováčcích z Mořkova a z Hukvald.

FC Libhošť, loňská sezona: 2. místo

Přední tým soutěže v uplynulé sezoně nestačil pouze na postupující Jakubčovice a v přípravě stihl odehrát dva duely. Na hřišti Petřvaldu remizoval s účastníkem I. A třídy z Čeladné 2:2 a následně porazil na domácím pažitu Vřesinu 3:2.

„Chtěl jsem, aby měli kluci po sezoně nějaký oddych, přes léto se toho moc nestihne. Co se týče kondice, tak tu jsme trošku oprášili. Účast hráčů na trénincích byla hodně dobrá, pohybovalo se to od osmnácti do čtrnácti hráčů," pochvaloval si trenér FC Libhošť Miroslav Salač, jenž dal v přípravných zápasech příležitost všem hráčům.

„První víkend po zahájení přípravy jsem ještě nechtěl hrát, ať už kvůli zranění, nebo ať mají kluci ještě volno. Šanci dostali všichni hráči, ať zabojují o místo v sestavě," dodal Salač.

V Libhošti nyní doufají v uzdravení kapitána Martina Blažka, který je po operaci předního křížového vazu. „Nějaký ten zápas bude ještě určitě chybět, už ale vyklusává, jezdí na kole a plave. Jestli to bude měsíc, nebo více či méně, závisí na jeho zdravotním stavu," uvedl na adresu opory trenér FC Libhošť.

Otazník visí také nad útočníkem Oborným, jehož také trápí zranění. „Bohužel, dovolené postihly nejen hráče, ale i doktory, takže musíme počkat, až co ukáže vyšetření," poznamenal o dalším marodovi Salač.

Hostování bylo prodlouženo dvojici zkušených plejerů Dědíkovi a Eckelsbergerovi. „Chtěl jsem, aby kádr zůstal tak, jak byl. Takže zůstal i Kupčák a pokračuje asi i nejstarší gólman v republice, Pepa Kozák. Jsou platným článkem i pro kabinu a pro kolektiv, který je tady velmi dobrý," cenil si trenér fotbalistů Libhoště.

Z dorostu pak přešel do kádru Beránek a tým posílil také Trojan, jenž má za sebou působení ve vítkovickém dorostu. V jednání je ještě příchod dvou hráčů z Vratimova.

„Nehrají tam, ale mají zakázáno jít k nám. Možná tam odehráli jeden, dva zápasy za celou sezonu. Částky jsou tak nesmyslné, že to nejde. Takhle se zbavujeme hráčů, kteří mají zájem o fotbal a kteří ve svých mateřských klubech nedostávají šanci a nemůžou jít ani nikde na hostování a pracovat na sobě," zlobil se Salač.

A s jakými ambicemi půjde druhý celek z loňského ročníku do blížící se sezony? „Za své působení v Libhošti už jsem poznal, že fotbal se tady dělá ze strany vedení dobře, protože se pořád pohybují někde do šestého místa.

Chtěli bychom se držet vrcholu a při dobrém fotbalu přilákat více fanoušků, protože se mi zdá, že na to, že jsme skončili druzí, tak by mohlo chodit i více místních fanoušků, kteří by nám fandili," dodal závěrem kouč Libhoště.

TJ Sokol Starý Jičín, loňská sezona: 3. místo

S několika změnami vstoupí v sobotu na hřišti Vlčovic do sezony fotbalisté Starého Jičína. Po konci soutěžního ročníku 2014/2015 ukončilo kariéru trio Martin Hubeňák, Vladislav Pořický a Miloš Vahalík.

Hostování ve Frenštátě bylo prodlouženo útočníkovi Škrlovi a mužstvo doplnili tři dorostenci Adam Kotešovec (bratranec člena základní sestavy Michala Kotešovce), Radek Holeňa a Tomáš Kreml. Z hostování v sousedním Jeseníku se pak vrátil Dominik Janovský a o rok se prodloužilo také hostování Bartoně z Hodslavic. V jednání je pak ještě příchod Kelnara.

Pod starojický hrad přišly na hostování ještě další posily v podobě nedávného kapitána divizního Nového Jičína Lukáše Bajera a také nejlepšího střelce Bordovic z loňské sezony, Daniela Petra. „V přípravě jsme sehráli tři zápasy proti týmům z okresního přeboru.

Na úvod jsme prohráli v Kuníně 0:2, ale to bylo ještě ve fázi hrubé přípravy, další dva zápasy jsme se zaměřili na herní činnost (Pustějov Starý Jičín 0:9, Starý Jičín Skotnice 8:4). Vyzkoušeli jsme si hru dopředu, což se celkem podařilo, ale poznali jsme, že i v obranné fázi máme okénka, na kterých musíme zapracovat," ohlédl se za průběhem přípravy trenér Starého Jičína Tomáš Vyhlídal, jenž se rovněž vyjádřil k cílům mužstva.

„Starý Jičín nemá nikdy malé cíle, takže i letos bychom chtěli bojovat o nejvyšší příčky. Hlavně bychom se chtěli doma prezentovat útočnou kombinační hrou, tak abychom nalákali diváky, kteří na Starém Jičíně chodí. Myslím si, že jsme dobře posílili, takže by to mohlo být dobré," věří šéf starojické lavičky, jenž ještě pro začátek nebude moci využít potrestané hráče z konce minulé sezony. Šrom si odpočine jeden zápas a ještě tři utkání pak bude stát Jurajda.

FC Kopřivnice, loňská sezona: 5. místo

Poté, co v průběhu jarní části skončil na kopřivnické lavičce Milan Svoboda, nevede celek z města tatrovek už ani duo Petr Feilhauer a Radim Šudák. Kopřivnické fotbalisty povede do následujících bojů Miroslav Káňa.

„Nabídka přišla dost pozdě, až těsně před sezonou, takže jsme toho moc nestihli. Zúčastnili jsme se turnaje ve Skotnici a v neděli jsme hráli pohár v Rybím," připomněl pohárové vítězství 4:1 nový trenér Kopřivnice.

Do kopřivnické branky se vrátila někdejší jednička Tomáš Beňo, ale na dlouho to nebude. „Asi tak na čtyři zápasy, potom cestuje zpět do zahraničí, takže intenzivně hledáme gólmana. Máme vytypované dva, tak snad to vyjde," poznamenal Káňa.

V týmu už nepokračuje zadák Kučera, jemuž skončilo hostování, a do kádru přešli dorostenci Hruška a Mocek. „Celkově máme mladý mančaft, ale přístup některých mladých hráčů je katastrofický. Budeme se s tím muset poprat a nějak to vyřešit. V minulosti se zbytečně prodali někteří hráči a teď se s tím musíme vypořádat.

Máme ještě další dva hráče, kteří by měli mužstvo doplnit, chceme ale hráče, kteří mají zájem hrát. Nebudeme se nikoho prosit," sdělil dále kouč Kopřivnice, jenž s mužstvem pracuje na změně herního systému.

„Přes týden si ještě zahrajeme modelové utkání, protože jsme trošku změnili systém hry a rozestavení. Chceme hrát útočný fotbal pro diváky. Kluci se to učí a je to lepší, ale pořád tam jsou návyky z minulosti. Na první utkání nám budou chybět tři hráči základní sestavy, což je špatně. Žádali jsme o přeložení, ale nebylo nám vyhověno," litoval trenér kopřivnických fotbalistů, který s týmem rozhodně nechce mít sestupové starosti.

„Naše mladé mužstvo potřebuje čas. Mladí hráči mají perspektivu, ale zkušenost tam někdy chybí. Budeme také spolupracovat s dorostem, kde jsem půl roku působil. Chceme to vytvořit tak, aby byla dobrá parta a aby to mezi muži a dorostenci fungovalo.

Nemůžeme si dovolit posilovat kádr nějakými hráči, kteří hrají za peníze. Rádi bychom tak hráli v klidném středu tabulky," uvedl k cílům Kopřivnice její trenér.

FC Vlčovice-Mniší, loňská sezona: 6. místo

Pohromadě zůstal před sobotním startem nové sezony kádr Vlčovic, který však v přípravě nenastoupil ani v jednom případě kompletní. „Příprava byla krátká. Odehráli jsme turnaj v Trojanovicích, kde jsme jeden zápas vyhráli a jeden prohráli, v Lichnově jsme pak prohráli v poháru 4:6.

Ale v přípravě jsme nebyli kompletní. Je to asi jako všude obdobím dovolených. Kádr jsme tak dávali dohromady díky béčku a dorostu a ani v jednom případě jsme nebyli kompletní. Na sezonu bychom měli být připraveni komplet, pokud se nám vyhnou zdravotní problémy," řekl trenér Vlčovic Miroslav Rek, jenž má k dispozici totožný kádr jako v loňské, pro Vlčovice vcelku úspěšné, sezoně.

Rekova družina byla totiž s 53 vstřelenými brankami třetím nejlépe střílejícím týmem soutěže, když ofenzivu „vlčáků" táhl autor 17 gólů, Michal Světlík. „Pokud se nám to podaří, chtěli bychom pokračovat v tomto trendu i nadále, i když každá sezona je jiná. Ale měli jsme to založené na tom, že jsme dali více branek, než jsme dostali, takže bychom byli rádi, kdyby se nám střelecky dařilo i v této sezoně," uvedl Rek, jenž by se s týmem rád pohyboval v klidných vodách.

„Hlavně nechceme mít sestupové starosti. Vloni se nám to podařilo, i když byla soutěž hodně vyrovnaná. Co se týče favoritů, tak nahoře budou hrát asi opět Libhošť a Starý Jičín a v popředí může být i Kopřivnice," dodal závěrem trenér FC Vlčovice-Mniší.

TJ Slavoj Jeseník nad Odrou, loňská sezona: 7. místo

Na lavičce Jeseníku nad Odrou už nepokračuje trenér Jan Koval, který nyní povede divizní dorostence Nového Jičína a jehož místo zaujal Jaroslav Šesták z Fulneku. „Honzovi Kovalovi bych chtěl strašně moc poděkovat za to, co pro Jesenický Slavoj udělal, a věřím, že ho plnohodnotně zastoupí nový trenér.

Bohužel to bude mít strašně moc těžké z důvodu zranění několika klíčových hráčů, kterými jsou Michal David, Lukáš Polónyi, Martin Černoch, Milan Štěpják, Aleš Víznar a Radim Hanzelka. Vůbec zatím nevím, jestli se alespoň někteří zranění hráči zapojí do mistrovských utkání," zoufal nad složitou situací předseda TJ Slavoj Jeseník nad Odrou Libor Macháč.

V přípravě stihl tým nového trenéra Šestáka domácí turnaj, na kterém porazil Suchdol nad Odrou 4:3 a ve finále pak podlehl Trebostovu ze Slovenska 1:3. V dalším průběhu přípravy pak Jeseník prohrál ve Fulneku 0:2 a na závěr podlehl novojičínskému dorostu 0:3.

Novicem v kádru je Jakub Tobola, jenž přišel z Nového Jičína, hostování pak skončilo Dominiku Janovskému (Starý Jičín) a Danielu Kučákovi (Vražné), kteří se vrátili do svých mateřských oddílů.

Do přípravy nenastoupili Jan Koval, Aleš Víznar a ostatní zranění hráči. „Největší naší ztrátou je ukončení fotbalové kariéry Michala Davida ze zdravotních důvodů. Tuto ztrátu nelze nahradit," uvědomuje si složitost situace Macháč.

S Michalem Davidem odešlo Jeseníku 49 gólů, jež obávaný kanonýr nastřílel v posledních dvou sezonách. „Náš cíl je tak zcela jasný, a to zachránit se v této soutěži a dělat radost našim fanouškům. Nedokáži říct, kdo bude favoritem. Mohlo dojít ke změnám, ale myslím si, že to bude podobné jako v minulé sezoně," nahlédl do soutěžního ročníku 2015/2016 předseda jesenického fotbalu.

TJ Odry, Loňská sezona: 9. místo

Už bez svého B týmu, který se po sestupu z okresního přeboru do následující sezony nepřihlásil, vstoupili do přípravy hráči Oder, jež na úvod přípravy rozstříleli nedaleké Mankovice.

„Příprava byla tradičně ovlivněna dovolenými, takže účast byla průměrná, ale to je každoročně stejné. Ze zápasu se Suchdolem nakonec sešlo, takže jsme pak hráli jen ve Fulneku 1:1 a vyhráli jsme 5:1 v poháru v Bernarticích," ohlížel se za průběhem přípravy trenér Oder Jan Stibůrek, jenž přišel k mužstvu vloni v létě.

V jednání je zatím možný odchod Paszka a jisté je, že se zatím nevrátil ani Pjatkan, který bude pokračovat v Bělotíně, ale v týmu naopak zůstává Erik Chuděj, z jehož možného odchodu do Hranic prozatím sešlo. Ještě asi měsíc pak bude pobývat v zahraničí Repta a zraněný je momentálně Veselý.

„Téměř celá obrana je tak úplně mimo. Z dorostu přišel Strempek, se kterým počítáme do branky. Je i dobrý hráč do pole, ale ze zdravotních důvodů nechce riskovat, a tak zůstane v brance. Pokud by se ze Spálova vrátil Mališ, tak bychom měli konečně dva brankáře, ale to je zatím v jednání," prozradil oderský lodivod Jan Stibůrek, jenž už nebude moci počítat s brankářskou oporou v podobě Cibulce, který po sezoně skončil.

Výraznou posilou do ofenzivy je pak Lubomír Maléř, jenž se vrátil z Opavy, kde v minulé sezoně nastupoval za tamní B tým v MSFL, a do kádru se vrátil také záložník Schwarz. Z klanu bratří Hrabovských by měl zůstat asi jen Zdeněk, Karel Hrabovský odešel do Mankovic, jeho bratr Daniel skončil a u Stanislava je situace dle trenéra Stibůrka otevřená.

V Odrách by rádi konečně stabilizovali kádr. „To se nám zatím nedaří, tým se totiž pořád mění. Také bychom ho rádi rozšířili na dvacet hráčů, momentálně čítá asi osmnáct jmen, včetně předsedy Petra Chuděje. Snad už to nějak ustálíme.

Přál bych si, abychom na podzim uhráli minimálně 26 bodů. Doma chceme být suverénní a k tomu chceme něco přidat i z venku. Ne jako na jaře, kde jsme doma rozdávali body," připomněl nedobrou jarní bilanci domácích utkání Stibůrek.

Trenérské změny v I. B třídě, sk. D, během letní přestávkyJeseník: Jan Koval > Jaroslav Šesták
Kateřinice: Tibor Takáč > Jaroslav Tyleček
Kopřivnice: Petr Feilhauer a Radim Šudák > Miroslav Káňa
Spálov: Vojtěch Bušina > Radomír Klevar

Program 2. kola (1. hraného):

sobota 15. srpna, 17.00
Vlčovice - Starý Jičín
Kopřivnice - Spálov
Odry - Jistebník

neděle 16. srpna, 17.00
Kozlovice - Kateřinice
Mořkov - Hukvaldy
Libhošť - Bordovice
Jeseník - Tichá

Přehled o zbylých týmech soutěže najdete pouze v tištěném sobotním vydání Novojičínského deníku.