Budova tehdy moderního pivovaru byla v Dobrušce postavena v roce 1868 a pivo se tu začalo vařit o dva roky později. V roce 1936 sem byla nainstalována nová varna a dobrušský pivovar se tak stal jedním z nejmodernějších své doby. Mimochodem v této varně se pivo vyrábí dodnes.

V roce 1948 započala jeho socialismem ovlivněná kapitola, tehdy byl znárodněn a začleněn do národního podniku Orlické pivovary Hradec Králové, později do n. p. Hradecké pivovary.

Za příběhy slavných vil
Architektonické skvosty mezi námi. Poznejte příběhy slavných vil

V roce 1985 byla ve zdejší varně vyrobena poslední várka jedenáctistupňového piva a od té doby sloužil pouze jako provozovna a stáčírna Náchodského pivovaru.

Novodobá historie začíná rokem 2007, kdy nevyužívané objekty dobrušského pivovaru a sladovny odkupuje rodina Vedrových, která pod hlavičkou společnosti Staročeský pivovárek Dobruška začíná s rekonstrukcí celého areálu. V lednu 2008 byl obnoven provoz sladovny a v srpnu téhož roku pak uvařena první várka dvanáctistupňového ležáku Rampušák (pod tímto názvem byl vařen už od roku 1969).

V současné době pivovar stabilně vyrábí Dobrušskou 11 a dvanáctku Rampušák, tedy ležáky, které jsou distribuovány ve filtrované i nefiltrované podobě, dále pak 13° polotmavý speciál Muderlant a 15° světlé speciální pivo nazvané F. L. Věk, které se vyrábí pouze jako nefiltrované.

Ivan Mitrus během pěší cesty ze Sicílie do Švédska.
Cestovatel z Krkonoš ušel 6000 kilometrů ze Sicílie do Švédska. Ještě nekončí

„Všechna naše piva získala za krátkou dobu svého působení na trhu řadu ocenění v odborných degustacích. Potvrzuje to tak jejich kvalitu. Vyrábíme je z vlastního sladu na původní varně z roku 1936, a to klasickým dvourmutovým způsobem,“ chlubí se provozovatelé rodinného pivovaru Rampušák. Mimo zmíněný sortiment jsou na trh uváděna speciální piva určená pro vánoční nebo velikonoční nabídku, případně pro akce, které pivovar pořádá ve sklepní pivovarské restauraci.

V průběhu několika let se provozovatelům podařilo kompletně zrekonstruovat objekty sladovny a pivovaru, se zachováním původních technologií, což přineslo uznání ve formě zápisu souboru věcí a objektů pivovaru v Dobrušce do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky v roce 2015.

Kam na dobrušské pivo

Pivovarská prodejna se nachází v areálu pivovaru (Křovická 267, Dobruška). Je zde možné zakoupit všechny druhy vyráběných piv a také sezonních speciálů.