V textu najdete:
Jak na cukroví s názvem plněné ořechy
Kontrast křehké skořápky a krémové náplně je delikátní. Pokud ořechy běžně nepečete, rozhodně je vyzkoušejte.
- 300 g hladké mouky
- 230 g změklého másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 80 g cukru moučka
- 1 malý žloutek
Na náplň:
- 125 g změklého másla
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 50 g cukru moučka
- 1 lžička tuzemáku
Postup
- Mouku, cukr, máslo, ořechy, cukr i žloutek smíchejte v míse a vypracujte hladké pevné těsto.
- Odložte ho do lednice a nechte přes noc odpočinout.
- Druhý den z něj odkrajujte kousky, z nichž vyválejte kuličky a vmáčkněte je do formiček na ořechy.
- Uprostřed udělejte malý důlek, aby se do cukroví vešlo víc krému. Formičky nemusíte vymazávat, těsto jde ven dobře. Vymažte je pouze v případě, že používáte novou sadu.
- Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut. Nechte je zchladnout a pak vyklopte. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte ořechy, dolaďte rumem a krémem spojujte ořechy. Jsou dobré hned. Když jim ale dáte pár dnů na rozležení, nemají konkurenci.
Plněné ořechy podle Josefa Maršálka
„Tento recept se u nás traduje po generace. Jeho počátek je v naší rodině už u mé prababičky,“ radí skvělý recept na plněné ořechy ve svém videu i známý pekař Josef Maršálek.
Videorecept na plněné ořechy podle Josefa Maršálka: