První písemná zmínka o hasičském sboru v místě se datuje ke dni 9. července 1911, kdy se tehdejší sbor hasičů Valtéřovic zúčastnil Hlavního cvičení dobrovolných sborů, v rámci oslav 50. výročí založení Hasičského sboru ve Fulneku.

„Při zjišťování historie hasičského sboru ve Vrchách jsme se nemohli opřít o žádné věrohodné písemné záznamy, nebo výpovědi pamětníků,“ uvedl Karel Pešl, jednatel SDH Vrchy a velitel zásahové jednotky.

Po válce došlo k odsunu většiny obyvatel, které nahradili noví osídlenci. První zmínka novodobé historie se datuje až k březnu 1946, kdy byla ustavující schůze a v obci nově založen Sbor dobrovolných hasičů.

Dobrovolníci založili životaschopné, nesmírně odolné sdružení, partu lidí, z nichž mnozí vydrželi ve sboru většinu svého života a tuto ochotu dělat něco pro druhé předávali svým dětem i sousedům. „Aby mohl sbor rozvíjet svou činnost, museli se jeho členové zaměřit na posílení finanční hotovosti. Pořádali různé zábavy, sportovní hry, brigády. Za utržené peníze pak postupně nakupoval sbor potřebné nářadí a vybavení,“ pokračoval Pešl a dodal, že činnost sboru je doposud založena na dobrovolné činnosti. „Nikdo za svou práci nepobírá plat. Každý má své zaměstnání, většina už i svou rodinu a s ní spojené starosti. Přesto dělají všichni tuto práci s láskou, pochopením a přesvědčením, že dělají užitečnou činnost pro místo, kde žijí a pro jeho občany,“ poznamenal Pešl.

V současné době je, mimo jiné, každoroční činností hasičů ve Vrchách pořádání kulturních akcí, jako jsou Hodová zábava, zálesácký výlet pro děti, stavění Májky, Drakiáda a jiné.

Jednotka SDH Vrchy má ve vybavení vozidlo Avie Furgon, PPS 8, PPS 12, El. kalové čerpadlo, motorové kalové čerpadlo Heron, elektrocentrála Honda, trhací háky, motorovou pilu a ochranné pomůcky pro členy zásahové jednotky. Ta má třináct členů SDH z celkového počtu 43.
V letošním roce prochází stará hasičská zbrojnice rekonstrukcí, vzniklo nové sociální zařízení, hasiči mají také novou šatnu a klubovnu, kde bude probíhat odborná příprava členů JPO SDH.

„Vynikající spoluprací s Obecním úřadem a současným zastupitelstvem obce Vrchy se podařilo probudit v lidech pohasínající zájem o hasičství a vzkřísit tradice, založené našimi dědy. Prvotním úkolem bylo vybavit členy sboru a zejména zásahové jednotky oděvy a ochrannými pomůckami a za pomoci sponzorů vybavit jednotku a zajistit tak její akceschopnost, což se daří,“ uzavřel Pešl.