Sobotní derby se před tisícovkou diváků neslo v dobročinném duchu, neboť Kopřivnice nastoupila do utkání na podporu registru dárců kostní dřeně ve speciálních červených dresech, které byly následně použity v benefiční aukci na podporu MŠ a ZŠ Motýlek v Kopřivnici. Z vítězství se nakonec radovala domácí Tatra, která porazila Nový Jičín v základní hrací době až na šestý pokus.

První důležitý moment přišel už v 7. minutě, kdy dostali hostující Ďáblové k dispozici přesilovku 5 na 3, která trvala 75 vteřin. Kopřivničtí však ubránili oslabení výtečně a ke konci první části mohli jít sami do vedení, když se do velké šance dostal Adam Kofroň, jehož pokus dokázal Slovák ztlumit a domácí útočník pak neuspěl ani v následné dorážce.


Start druhé periody patřil Novému Jičínu, když se před branku nejdříve natlačil do dobré možnosti Gebauer a za chvíli zastavil unikajícího Kociána nedovoleně Marek. Hostující kapitán se pak mohl rozjet k trestnému střílení, které však neproměnil, když Hromada skryl jeho pokus v lapačce. 

Ďáblové se ale přesto dočkali, když ve 27. minutě zblízka skóroval povedeným bekhendem útočník Slovák. Na druhé straně to pak v pádu zkoušel Tomášek, ale domácí ochozy se dočkaly až ve 31. minutě, kdy do sítě zapadla nenápadná rána Vyčesaného. Tatra rázem ožila a za tři minuty už se Kopřivnice radovala z obratu. V početní výhodě se totiž prosadil tvrdou ranou zkušený zadák Stříž.  

Těsně před odchodem do kabin přišel třetí kopřivnický úder, když Pargáč využil zmatků v soupeřově defenzivě a přesnou střelou zařídil vedení 3:1. Jak se později ukázalo, tak se po zranění navrátivší forvard postaral podruhé v řadě o vítěznou kopřivnickou trefu.

„Neproměnili jsme dvojnásobnou přesilovku a ani nájezd, ale i tak jsme šli do vedení. Do naší první branky jsme měli více ze hry, ale pak přišlo to, co s Valmezem. Dělali jsme nepochopitelné zkraty a během chvilky jsme Kopřivnici postavili na nohy. Pak už se to těžko otáčelo,“ kroutil hlavou šéf novojičínské střídačky Petr Macháček.

JAK SI ZÁSTUPCI Z NOVOJIČÍNSKA POVEDOU PROTI LÍDROVI?

Kopřivnici pak mohl přiblížit k výhře Tomášek, ale Slovák nakonec jeho pokus vytěsnil na brankovou konstrukci. Ďáblové pak dostali k dispozici dvě početní výhody a když končila ta druhá, signalizoval hlavní sudí další přesilovku. V avizované výhodě si však kotouč našel mladík Pecha, jenž ho zasunul do branky a trefou na 2:3 zadělal na drama. Minutu a půl před koncem to Nový Jičín zkoušel při hře bez brankáře, ve které se dostal k několika závarům, ale skvělý Hromada již nekapituloval a před čtvrtým gólem pak hosty zachránila v jednom případě i tyč opuštěné svatyně.

„V úvodu jsme ubránili dvojnásobné oslabení a to bylo hodně důležité. Taky nám pomohlo, že jsme brzo vyrovnali, šli jsme do náskoku dvou branek a podařilo se nám to udržet až do konce. Ve třetí třetině jsme chtěli být nadále aktivní, ale zase jsme dělali zbytečné fauly a vrátili jsme tak Nový Jičín do hry. Bylo to vyrovnané utkání, Nový Jičín hrál dobře, ale štěstí se nakonec otočilo k nám,“ zhodnotil vítězné derby kouč Tatry Jaroslav Kofroň, jenž navíc ocenil atmosféru dramatického střetnutí.

Aktuálně čtvrtý Nový Jičín má tak před pátými Bobry náskok už jen čtyř bodů. „Nebyli jsme horším týmem, ale hraje se na góly a navíc jsme soupeři darovali laciné góly. Domácí podržel Hromada a na dvě branky se venku těžko vyhrává,“ konstatoval Macháček, jehož svěřence čeká ve středu od 18 hodin domácí utkání s vedoucí Porubou.

Lídra tabulky vyzve také Tatra a to už v pondělní dohrávce (18.00). „Jsme rádi, že jsme potvrdili výhru z Valmezu a pořád můžeme bojovat o páté místo. S Porubou nemáme co ztratit. Zkusíme vytáhnout dalšího juniora z Vítkovic a do zápasu půjdeme s tím, že chceme zvítězit,“ nahlédl směrem k pondělí kopřivnický lodivod.

HC TATRA KOPŘIVNICE – HK ĎÁBLOVÉ NOVÝ JIČÍN 3:2 (0:0, 3:1, 0:1)

Branky: 31. Vyčesaný (Mrowiec), 34. Stříž (Tomášek, Červenka), 39. Pargáč (Hrubý) – 27. J. Slovák II. (J. Sonnek, Kocián), 52. Pecha (Már, Zedník). Rozhodčí: Škach – Blaha, Goňa. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 1148.

HC Tatra Kopřivnice: Hromada – Stříž, Heinzl, Mrowiec, Marek, Bail, Krutil – Červenka, Tomášek, Vyčesaný – Pargáč, Sluštík, Hrubý – J. Mach, Gola, A. Kofroň. Trenér: Jaroslav Kofroň.

HK Ďáblové Nový Jičín: Jiří Slovák I. – Běhal, Foltýn, Adamík, Tomeček, Hruška, Már – Kafka, Uhlár, R. Gebauer – Jiří Slovák II., Kocián, J. Sonnek – Krupa, Zedník, Pecha.Trenéři: Petr Macháček a Kamil Gebauer.

Zbylé výsledky 40. kola: Poruba – Val. Meziříčí 2:3, Šumperk – Opava 4:3 SN.

LUBOMÍR VEŘMIŘOVSKÝ zanechal ve své hráčské kariéře největší stopu ve Španělsku. Nyní vede kopřivnické házenkáře vstříc vysněným bitvám v play-off.
Veřmiřovský před pokračováním extraligy: Chceme do play-off