Povzbuzeni čtvrtým úspěchem v derby proti Kopřivnici vlétli bez ostychu netradičně už v pátek na vedoucí Porubu, které po velmi dobrém výkonu uštědřili teprve pátou porážku v sezoně. Hokejisté Nového Jičína otočili nepříznivý vývoj zápasu a favorizované Ostravany srazili po výhře 2:1.

Hostující družina Tomáše Sršně a Aleše Flašara šla sice v 9. minutě do vedení, když Slováka překonal Janota, ale domácí si v první části ověřili, že tentokráte budou mít na to, aby favorita obrali o body. Hned zkraje druhé periody navíc vyrovnal premiérovou trefou v sezoně obránce Tomeček, jenž tečoval kotouč do branky Kůdely. 

Ďáblové poté výrazně přidali a ve 25. minutě jim navíc přihrál totální zkrat hostujícího Fojtíka, jenž se pustil do Běhala a po bitce si mohl vychutnat klid prázdných šaten, neboť pro něho duel předčasně skončil. V pětiminutové přesilovce mohl dokonat obrat bývalý porubský zadák Adamík, ale Kůdela byl proti, stejně jako o pár minut později, kdy zastavil tutovku Kafky.

„I když jsme prohrávali, tak jsme kluky nabádali k trpělivosti, protože prohrávat o gól v hokeji nic neznamená. Náš vyrovnávací gól byl veliká pomoc. Kluci si od té doby začali ještě více věřit a dostali jsme se na koně. Kluci navíc ucítili frustraci ze strany Poruby, která přestala hrát hokej, začala dohrávat souboje a byla velice nervózní. Myslím si, že jsme byli daleko aktivnější,“ hodnotil povedený duel trenér Ďáblů Petr Macháček, jehož slova navíc potvrdil fakt, že jeho tým ve druhé třetině lídra přestřílel na střely poměrem 19:4.

VENKOVNÍ DVOJUTKÁNÍ PROTI FAVORITŮM

Vítězný gól přišel k veliké radosti domácích tribun v 50. minutě, když Chvostek našel v početní výhodě Sonnka, jenž povedenou ranou zajistili novojičínské vedení 2:1. Slováka pak zachránila branková konstrukce, ale v posledních dvou minutách měla Poruba velkou šanci, jak srovnat, protože přišlo domácí vyloučení a Ostravané sáhli ke hře bez brankáře. Ďáblové však i při soupeřově výhodě 6 na 4 nejtěsnější náskok uhájili a mohli se radovat ze zaslouženého skalpu lídra.

„I když jsme si to na závěr velice zkomplikovali, když jsme udělali zbytečný faul, tak velkým odhodláním a obětavostí jsme to zvládli a došli jsme si pro tři body. Poruba je velice silný tým, ale i přesto, že jsme prohrávali, tak jsme si na ni v tomto utkání věřili,“ vzpomínal novojičínský lodivod, jenž věří, že tato výhra mužstvu pomůže. 

„Byl to jediný soupeř, se kterým jsme v sezoně ještě nebodovali, takže je to pro nás psychicky důležité. Dokázali jsme si, že můžeme porazit každého,“ pochvaloval si Macháček, jenž mohl poprvé v sezoně nasadit do hry útočníka Uhlára. Nový Jičín, v jehož dresu nedohrál zápas vinou zranění Motloch, nyní čeká těžké venkovní dvojutkání, když se ve středu představí na ledě Šumperku a v sobotu pak cestuje do Hodonína.

HK ĎÁBLOVÉ NOVÝ JIČÍN – HC RT TORAX PORUBA 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky: 22. Tomeček (Palacký, Chvostek), 50. J. Sonnek (Chvostek, Kocián) – 9. Janota (Finsterle, Ollender). Rozhodčí: Zbořil – Bubela, Holibka. Vyloučení: 5:5, navíc Fojtík (P) 5 min. + do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 400. 
HK Ďáblové Nový Jičín: Jiří Slovák I. – Janiczek, Běhal, Adamík, Tomeček, Hruška, Már – Málek, Zedník, R. Gebauer – Chvostek, Kocián, J. Sonnek – Uhlár, Motloch, Kafka – Palacký, Jiří Slovák II., Krupa. Trenér: Macháček. 

Zbylé výsledky 27. kola: Šumperk – Valašské Meziříčí 8:1, Opava – Hodonín 1:11, Kopřivnice měla volný los.

II. liga, sk. Východ

1. Poruba 23 14 4  0 5 111:64 50
2. Hodonín 23 14 0  3 6 106:69 45
3. Šumperk 23 12 1  2 8 102:73 40
4. Nový Jičín 23 11 1  1 10 61:76 36
5. Val. Meziříčí 23 9 3  1 10 79:76 34
6. Kopřivnice 23 6 3  2 12 67:102 26
7. Opava 24 3 0  3 18 55:121 12