Poruba vstoupila do zápasu svižněji, ale první větší možnost měl novojičínský Jan Sonnek, jenž však zblízka mířil jen do Kůdely. V polovině první periody pak bylo živo před domácím brankářem Slovákem, ale kanonýr Luka, jenž se do sestavy lídra vrátil po třízápasovém distancu, si ještě na oslavná gesta musel počkat. Hostům naopak nově scházel nejproduktivnější hráč a bývalý útočník Nového Jičína Jiří Zdeněk.

Ve 14. minutě už ale hostující Torax udeřil, když krátce po nevydařené početní výhodě přišla spolupráce bratří Káňů, když Tomáš našel Jana a Poruba vedla. Uběhly však necelé dvě minuty, když se příznivci Nového Jičína mohli kochat parádní akcí Robina Gebauera. Nejproduktivnější Ďábel totiž potvrdil, že ho aktuální sezona zastihla v parádní formě, když našlápl ve středním pásmu, kličkou se zbavil soupeřova obránce, natlačil se až před Kůdelu a mezi betonem a tyčí zasunul kotouč do branky.

V úplném závěru první části pak přestalo dění na hrací ploše zajímat dvojici Foltýn, Finsterle, kteří se do sebe zničeho nic pustili a čároví sudí měli velkou práci, aby oba aktéry bitky dostali od sebe. Ti si pak mohli za odměnu posedět na trestné lavici čtyři minuty.

KÁDR ĎÁBLŮ POSÍLIL BECHNÝ

Nástup do druhé periody vyšel lépe Novojičínským, když pokus velmi dobře hrajícího Běhala zapadl přes clonícího útočníka Slováka až za záda Kůdely. Krátce po buly pak na druhé straně doklepl kotouč do sítě Balner, ale jeho pokus vysokou holí sudí správně uznat nemohli. V polovině utkání zazvonil na brankovou konstrukci domácí svatyně Janota a Nový Jičín pak promarnil 39 vteřin trvající přesilovku 5 na 3.

Ve 35. minutě však lídr tabulky ukázal, jak naložit s klasickou početní výhodou. Po vyhraném buly se totiž puk dostal ke Slavíkovi, který se vyhnul padajícímu protihráči a přesnou střelou srovnal na 2:2. Zajímavostí závěru druhé třetiny byl navíc fakt, že se hned třikrát vylučovalo za příliš mnoho hráčů na ledě – dvakrát na straně Poruby a jednou pykala domácí střídačka.

Nový Jičín v týdnu reagoval na zranění brankáře Tomáše Kohna, jenž v sezoně odchytal 11 utkání, ale pro kterého již sezona předčasně skončila. Novou tváří v kabině Ďáblů se tak stal vsetínský odchovanec Daniel Bechný, jenž v aktuální ročníku nastupoval za Valašské Meziříčí. Dvacetiletý gólman by měl poprvé navléci dres Ďáblů už v sobotu v Šumperku.

TOTÁLNÍ NEZODPOVĚDNOST, ZLOBIL SE MACHÁČEK

Nedlouho po startu závěrečného dějství domácím vůbec nevyšla přesilová hra a těsně po jejím skončení navíc nechali kombinovat Porubu. Zachar totiž zpoza branky našel volného Haase, který nezaváhal a dokonal tak obrat Toraxu.

Necelých pět minut před koncem se dostal do šance sedmnáctiletý mladík Hilšer, jenž coby novojičínský odchovanec působí v havířovském starším dorostu, ale Kůdela byl připraven. Ďáblové to pak ještě zkoušeli i pře bez brankáře, ale definitivní štempl na výhru Poruby udělal gólem do opuštěné branky Luka.

„Porubě jsme dvě branky úplně darovali. To si musí hráči sáhnout do svědomí. Hráli jsme s favoritem vyrovnaný zápas a byli jsme si vědomi jeho síly, ale po dvou třetinách byl zápas naprosto otevřený. Zápas jsme si prohráli lajdáckou nezodpovědností. U třetí branky jsme si dovolil věci, které si nedovolí ani žáci. Hráči to teď od nás s Kamilem asi pěkně slíznou,“ zlobil se trenér novojičínských Ďáblů Petr Macháček.

Porubský kouč Aleš Flašar, který v Novém Jičíně působil, spolu se svým asistentem Radomírem Grimmem, od prosince 2013 až do skončení sezony 2015/2016, si tak tentokráte ze známého prostředí odvážel všechny tři body.

Novojičínští hokejisté naopak prohráli čtvrtý z posledních pěti duelů, kdy se pokaždé jednalo o těsné porážky (1:2, 2:4, 2:3, 2:4). I díky této bilanci se náskok Macháčkova souboru před čtvrtým Valašským Meziříčím smrskl sedm utkání před koncem základní části na jediný bod. 

„To ale neznamená, že bychom hráli špatně, ale rozhodující zbytečné chyby, které momentálně kupíme a to jak směrem dopředu, tak směrem dozadu. Neproměňujeme dvojnásobné přesilovky, při kterých se špatně rozhodujeme a pak uděláme vzadu laciné chyby, za které jsme potrestaní. Chceme zůstat po celý zápas ve hře, protože víme, že nebudeme nikoho válcovat. Pro nás je čest hrát s těmito silnými týmy, jako je Poruba, vyrovnaný zápas, ale nemůžeme je ztrácet takovými hloupými chybami,“ kroutil hlavou šéf novojičínské střídačky Petr Macháček.

Před Ďábly je nyní těžké dvojutkání, když v sobotu hrají od 17 hodin na ledě šumperských Draků a ve středu pak nastoupí od 18 hodin na zimním stadionu Václava Nedomanského v Hodoníně.

 

HK ĎÁBLOVÉ NOVÝ JIČÍN – HC RT TORAX PORUBA 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)

Branky: 16. R. Gebauer (Tomeček), 23. Běhal (Jiří Slovák II., Zedník) – 14. J. Káňa (T. Káňa, Haas), 35. Slavík (Finsterle), 46. Haas (Zachar), 60. Luka (J. Káňa, Jaroš). Rozhodčí: Markovský – Novák, Šimčík. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. Diváci: 400.

 

HK Ďáblové Nový Jičín: Jiří Slovák I. – Hruška, Běhal, Adamík, Tomeček, Janiczek, Foltýn – Uhlár, R. Gebauer, Irgl – Jiří Slovák II., Kocián, J. Sonnek – Krupa, Zedník, Pecha – Palička, Hilšer. Trenéři: Petr Macháček a Kamil Gebauer.

HC RT Torax Poruba: Kůdela – Puškár, Slavík, Dresler, Kaluža, Janota, Hryciow, od 29. navíc Adam – Haas, Zachar, T. Káňa – Finsterle, J. Káňa, Luka – Ballner, Jaroš, Ollender. Trenéři: Aleš Flašar a Tomáš Sršeň.

 

Zbylé výsledky 41. kola: Hodonín – Opava 5:3, Valašské Meziříčí – Šumperk 2:1, Kopřivnice měla volný los.

 

II. liga, sk. Východ

1. Poruba 34 21 4 1 8 147:94 72

2. Hodonín 35 20 1 3 11 149:108 65

3. Šumperk 35 19 2 2 12 151:96 63

4. Nový Jičín 35 15 1 3 16 90:114 50

5. Val. Meziříčí 35 13 4 2 16 118:123 49

6. Kopřivnice 35 10 5 2 18 99:144 42

7. Opava 35 7 0 4 24 87:162 25