Novojičínští hokejisté, jejich defenzivu vyztužil urostlý zadák Jakub Matyáš, jenž loňskou sezonu odehrál v prvoligovém Frýdku-Místku, zadělali na prodloužení vítězné série hned v úvodu, kdy proměnil přesilovou hru zadák Hruška, jenž svým prvním gólem v sezoně otevřel střelecký účet derby, o jehož atmosféru se starali pouze příznivci domácího celku.

Tatra pak měla v první části dvě početní výhody, ale bez úspěchu. Hostující výběr Petra Macháčka a Kamila Gebauera, kterému nově scházel zraněný forvard Zedník, mohl naopak šestnáct vteřin před koncem první dvacetiminutovky navýšit své vedení, ale Šimon Kratochvíl si v nařízeném trestném střílení musel nechat zajít chuť. Hromada ho totiž vychytal.

BLESKOVÉ SNÍŽENÍ KOPŘIVNICE

Druhá perioda nabídla nejprve šance Hrubého či aktivního kapitána Sluštíka, ale Slovák nechával svatyni Ďáblů nadále zamčenou. Muž v masce se činil i na druhé straně, když možnost Gebauera zhatil Hromada.

Ve 28. minutě už se ale Nový Jičín radoval z vedení 2:0, když si kotouč našel na brankovišti Sonnek a zblízka nekompromisně zavěsil.

Dvoubrankový náskok však hostům vydržel přesně půl minuty, než od modré čáry pálil vítkovický junior v kopřivnických službách Štěpánek, jehož pokus Slovák sice vyrazil, ale Tomášek si při dorážce věděl rady a snížil na 1:2.

Novojičínští pak měli velkou příležitost, jak znovu odskočit, ale Tatra, v čele s velmi dobrým Hromadou, výborně zvládla minutu a půl dlouhou přesilovku soupeře 5 na 3.

„Nový Jičín měl lepší vstup do utkání. Bylo vidět, že je v pohodě, a že je právem třetí. Postupně jsme hru vyrovnali, ale bohužel jsme nedali vyrovnávací gól. Je to škoda, protože šance na to byly,“ litoval po druhém nezdaru v derby kouč Kopřivnice Jaroslav Kofroň. Jeho tým sice nakoplo bleskové snížení, ale kromě kapitána Tomáška už nikdo na výborného Slováka recept nenašel.

NERVÓZNÍ TŘETÍ TŘETINA

Velmi dobrý výkon ale předvedli oba brankáři, protože Hromada musel hned zkraje posledního dějství zlikvidovat nebezpečný pokus Chvostka, jenž v minulosti oblékal i kopřivnický dres. S přibývajícími minutami to začalo na ledě čím dál více vřít a mohly za to i některé výroky sudích, po kterých se obě střídačky několikrát nestačily divit.

Tatra se postupně dostala k několika závarům, ale novojičínská defenziva nakonec pokaždé vše uhasila. V 58. minutě skončil zápas pro Porubu, jenž si se sudím osobně vysvětlil neodpískaný faul až tak důrazně, že dostal trest do konce utkání.

Necelou minutu před koncem to pak tatrováci zkoušeli bez brankáře, ale sedm vteřin před koncem přidal definitivní štempl na výhru Nového Jičína jeho kapitán Kocián, jenž trefil opuštěnou klec. „Do třetí třetiny jsme šli s tím, že to zkusíme hop nebo trop a budeme se snažit co nejvíce tlačit do brány. V závěru jsme sice měli tlak, ale nic vyloženého tam nebylo. Nový Jičín navíc dobře blokoval střely a nepouštěl nás ani k dorážkám. Vyhrál zaslouženě,“ sportovně přiznal trenér Tatry.

KDO OBERE FAVORIZOVANÉ TRIO?

Novojičínští Ďáblové se tak nadále drží na vítězné vlně a po domácím vítězství 5:2 obrali rivala z Kopřivnice o všechny body i na jeho ledě.

„V úvodu jsme čekali domácí tlak, ale ten nepřišel. Vedoucí gól nás pak uklidnil a první třetinu jsme dohráli v poklidu. Potom jsme to nechtěli příliš otevírat a čekali jsme na šance, které přicházely. Myslím si, že jsme mohli vést po dvou třetinách větším rozdílem, ale Hromada to zavřel,“ pustil se do zápasového hodnocení šéf novojičínské střídačky Petr Macháček, jenž podobný průběh derby očekával.

„Bylo to vyhecované, ale my jsme se nenechali nějak vyprovokovat a naopak nás to semklo. Na ledě byly dvojičky, které se vyhledávaly a provokovaly, ale i to k derby patří. Nakonec jsme to zvládli a jsou to pro nás výborné tři body,“ dodal dále Macháček, zatímco z novojičínské kabiny vyhrával tradiční vítězný hit Raketou na Mars od Věry Špinarové.

Oba týmy nyní čekají tři těžké šichty v řadě proti favorizované trojici Poruba, Hodonín a Šumperk.

Novojičínští Ďáblové zahájí tuto sérii už v sobotu, kdy doma od 17 hodin hostí lídra z Poruby.

Ostravané ve středu prohrávali doma s Valašským Meziříčím po dvou třetinách už 0:3, ale nakonec se radovali z obratu na 4:3. Kopřivničtí mají nyní v sobotu volný los a ve středu (18.00) pak vyzvou vedoucí celek tabulky i oni, ale na jeho ledě.

 

HC TATRA KOPŘIVNICE – HK ĎÁBLOVÉ NOVÝ JIČÍN 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky: 29. Tomášek (Štěpánek) – 5. Hruška (Málek, R. Gebauer), 28. J. Sonnek (Chvostek, Hruška), 60. Kocián (R. Gebauer). Rozhodčí: Held – Wesley, Pospíšil. Vyloučení: 3:5, navíc Poruba 10 min. + do konce utkání, Sluštík 10 min. – R. Gebauer 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 876.

HC Tatra Kopřivnice: Hromada – Štěpánek, Stříž, Marek (21. Heinzl), Mrowiec, Bail, Krutil – Vyčesaný, Tomášek, Poruba – J. Mach, Sluštík, A. Kofroň – Gola (26. Pargáč), Bartošák, Hrubý (41. Pěnčík). Trenér: J. Kofroň.

HK Ďáblové Nový Jičín: Jiří Slovák I. – Adamík, Metelka, Hruška, Běhal, Matyáš, Janiczek – Chvostek, Kocián, J. Sonnek – Málek, Palacký, R. Gebauer – Š. Kratochvíl, Motloch, Jiří Slovák II. Trenér: Macháček.

 

Zbylé výsledky 12. kola: Poruba – Valašské Meziříčí 4:3, Opava – Šumperk 3:2.

 

2. liga, sk. Východ:

1. Poruba 10 8 1 0 1 62:33 26

2. Hodonín 10 6 0 3 1 44:28 21

3. Nový Jičín 10 6 1 0 3 36:31 20

4. Šumperk 10 4 1 0 5 39:39 14

5. Opava 11 3 0 1 7 27:44 10

6. Kopřivnice 11 2 1 1 7 31:57 9

7. Val. Meziříčí 10 1 2 1 6 34:41 8