První pokus však nedopadl, protože se náhradní plát plexiskla rozbil při nasazování. Na druhý pokus už to po dlouhé prodlevě vyšlo, ale vyhráno ještě nebylo. Náhrada totiž nebyla úplně ideální, protože nově nasazený kus musel z druhé strany podpírat dřevěný trám.

Vše tak ještě musel posvětit hlavní rozhodčí, ale nakonec se 800 diváků úvodního buly přece jenom dočkalo.

Zatímco na start čtvrtého derby se čekalo 45 minut, tak na první branku jen 34 vteřin, když dal o sobě vědět hned v prvním střídání nejproduktivnější Ďábel Robin Gebauer. Brzká trefa jakoby však hostující Macháčkovu družinu uspokojila a Tatra měla několik možností, jak srovnat. Příležitosti Kofroně či kapitána Sluštíka však hosté přečkali, ale v 10. minutě už Slovák nemohl stačit na pohotovou dorážku Suchého, jenž v pádu srovnal střelecký účet derby.

Kopřivničtí mohli hned zkraje prostřední periody dokonat obrat, když při vlastním oslabení ujel Vyčesaný, ale v nařízeném trestném střílení poté netrefil zařízení. „Po inkasovaném gólu jsme byli o něco málo lepší, ale bohužel jsme zase nevyužili velké šance a pak přišly klasicky naše hrubé chyby, které soupeř trestal. To si prostě pak ani nezasloužíme vyhrát,“ kroutil hlavou lodivod kopřivnické posádky Jaroslav Kofroň.

ROZHODLY DVA RYCHLÉ ÚDERY MLADÝCH PUŠEK

V polovině utkání si však rezervovala otěže utkání mladá novojičínská formace Kafka, Bednář, Motloch. Trio forvardů ročníku narození 1996 udeřilo nejprve ve 30. minutě, kdy Motloch důrazným napadáním vybídl ke skórování Bednáře a za necelé dvě minuty zakončil parádní kombinační akci celé trojice přesným úderem Kafka, jenž zvyšoval na 3:1.

„Nevím, komu více prospěla ta prodleva před zápasem, ale rychlá branka nám spíše malinko uškodila, protože Kopřivnici to nakoplo a důkazem toho byl vyrovnávací gól. My jsme mohli být rádi, že už jsme v první třetině neinkasovali, protože jsme mohli klidně prohrávat.

Ale po první třetině jsme si něco řekli a druhá třetina už byla z naší strany daleko lepší,“ hodnotil partii s rivalem trenér novojičínských Ďáblů Petr Macháček, jenž ještě připomněl neproměněné trestné střílení.

„To byl strašně důležitý moment, protože jsme se pak ještě více zvedli, dali dvě branky a ve třetí třetině už jsme si uhráli cenné vítězství,“ pochvaloval si trenér hostů po čtvrté výhře v derby.

Věří už si jeho tým po předchozích skalpech na Kopřivnici více? „Derby nemá nikdy favorita a vždycky je to na krev. Ale určitě se nám nastupuje do derby lépe, než když hrajeme proti soupeři, se kterým pravidelně nebodujeme,“ dodal Macháček.

Tatra se v poslední části pochopitelně více tlačila na dostřel Slováka, ale ten vychytal i nebezpečné pokusy Krutila či Červenky. Pochvalu pak zaslouží kotel domácích příznivců, který povzbuzoval svůj tým i přes nepříznivý stav až do úplného závěru, což se na většině jiných stadionů vidí málokdy. 

„Před třetí třetinou jsme ještě udělali nějaké změny a byli jsme živější, ale když dáme jenom jedem gól, tak nemůžeme bodovat. V závěru už to byla spíše taková křeč. Je to pořád dokola. I když se o tom neustále bavíme a řešíme to, tak ze startu se držíme taktiky, ale pak přijdou hrozivé individuální chyby,“ povzdechl si trenér Tatry, jehož tým má v sobotním kole volný los a poté ho čeká trio hlavních favoritů.

Série zápasů proti celkům z první trojky čeká i Nový Jičín, který ji odstartuje netradičně už v pátek, kdy od 18 hodin hostí lídra z Poruby, který doma naposledy nechal překvapivě všechny body Valašskému Meziříčí.

„Uhrát body s Kopřivnicí je pro nás větší povinnost než proti Porubě, ale doufám, že z naší strany opět nepřijde nějaké uspokojení. Přál bych si aby to z naší strany mělo nějaké parametry a podali jsme adekvátní výkon,“ dodal v útrobách kopřivnického zimního stadionu Petr Macháček. 

HC TATRA KOPŘIVNICE – HK ĎÁBLOVÉ NOVÝ JIČÍN 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)
Branky: 10. Suchý (Tomášek, Červenka) – 1. R. Gebauer (Zedník), 30. Bednář (Motloch), 32. Kafka (Bednář, Motloch). Rozhodčí: Škach – Barteček, Novák. Vyloučení: 4:3, navíc Motloch (NJ) 10 min. Bez využití. Diváci: 806.

HC Tatra Kopřivnice: Hromada – Štěpánek, Stříž, Mrowiec (41. Marek), Krutil, Bail, Heinzl – Vyčesaný, Tomášek, Suchý – J. Mach, Sluštík (41. Pěnčík), A. Kofroň – Červenka, Bartošák (41. Gola), Hrubý. Trenér: Jaroslav Kofroň
HK Ďáblové Nový Jičín: Jiří Slovák I. – Janiczek, Běhal, Tomeček, Adamík, Hruška, Már – Málek, Zedník, R. Gebauer – Chvostek, Kocián, J. Sonnek – Kafka, Bednář, Motloch. Trenéři: Petr Macháček a Kamil Gebauer.

Zbylé výsledky 26. kola: Poruba – Valašské Meziříčí 2:6, Šumperk – Opava 13:5.