Svěřence trenéra Miroslava Přerosta poslali domů Slováci, jež se nakonec domů vraceli s bronzovými medailemi. „Zápasy naší dvacítky jsem sledoval celkem poctivě a byl jsem zaskočen přístupem některých hráčů. Samozřejmě tam byla dobrá a špatná utkání, ale jsou to mladí kluci, takže výkony můžou být kolísavé. Nicméně si myslím, že kdyby do toho kluci dali větší srdíčko, mohlo to vypadat jinak. Na ledě hráli hráči, nikoliv trenér," má jasno kouč HK Nový Jičín a bývalý extraligový hokejista Aleš Flašar.

První vlna emocí vznikla po otevřeném vyjádření Pavla Zachy st., otce českého reprezentanta, jenž se opřel do trenéra Miroslava Přerosta. „Zarazila mě pak odezva rodičů, přesněji pana Zachy. To bylo hodně špatné, protože si myslím, že od toho, aby někdo hodnotil trenéry, jsou tady kompetentní lidé na vedení svazu. Aby to nějaký rodič hodil na trenéra, tak to se mi absolutně nelíbilo," kroutil hlavou extraligový mistr s Olomoucí z roku 1994.

Právě někdy až nezdravé zapojování rodičů do dění okolo klubového, potažmo reprezentačního hokeje mu vadí nejvíce. „Dneska je to největší problém celého hokeje a myslím si, že i jiných sportů. Rodiče do toho začínají až moc mluvit. Možná si přečetli dvě, tři knížky a vykládají, jací nejsou odborníci a co všechno by se mělo dělat jinak," nechápe odchovanec Vítkovic. „Dočetl jsem se, že pan Zacha dokonce poslal na svaz dvě obsáhlé zprávy, jak by měl hokej fungovat, systém nějakých akademií. Tak to mi úplně vyrazilo dech. Jeho syn je zatím šikovný talentovaný junior. Myslím si ale, že se kolem něj dělá velká bublina a tomu klukovi to může jenom ublížit. Já mu přeju, ať z něj vyroste tak kvalitní hráč, jak si někteří myslí, ale musíme se postavit na zem, protože zatím tím hráčem ještě není. Jeho otec svým vystupováním tomu klukovi vůbec nepomáhá," zdůraznil Flašar, jemuž se líbil názor brněnského útočníka Jakuba Koreise. „V případě, že měli v týmu problémy se Zachou nebo Karabáčkem ohledně rozcviček a podobně, tak měli zavřít kabinu a vyřídit si to tam, a ne teď řešit něco po turnaji," dodal šéf novojičínské střídačky.

Všichni rodiče nemůžou volat na svaz

Když čeští mladíci zvládli o silvestrovské noci duel o všechno proti silnému Rusku, které ve finále trápilo favorizovanou Kanadu, zdálo se, že v bojích o medaile nebudou Češi chybět. Slovenský stratég Ernest Bokroš a jeho „chalani" však vystavili Čechům ráznou stopku. „Po neúspěchu nastal humbuk nedůstojný reprezentace. Vůbec nepochopím reakci pana Zachy. Ale bohužel tak to dneska chodí a je to všude. Rodiče do toho chtějí mluvit a myslí si, že jsou největší odborníci. Je to dvacítka a je to reprezentace a nemůže do toho každý z rodičů kecat. Kdyby tam každý rodič začal telefonovat nebo se vyjadřovat, co mělo být uděláno lépe, tak jak by to asi vypadalo," uzavřel téma dvacítky Flašar, jemuž udělala radost víkendová dvougólová premiéra osmnáctiletého Davida Pastrňáka.

Hokejový klenot, jehož pro velký hokej vychoval Havířov, se zabydluje v sestavě bostonských Medvědů. „První zápas na šampionátu sice trošku tápal, ale jak jsem se díval dál, tak na to, jak je mladý, pro něho bylo těžké se prosadit. Okamžitě ho totiž pokrývali ve dvou hráčích. Nyní zase přišel do NHL, kde ho možná ještě nebrali tak v potaz, a o on jim ukázal, že se s ním musí počítat, protože tam hned šoupnul dvě branky. Myslím si, že pokud zůstane oběma nohama na zemi, tak má před sebou budoucnost. Držím mu palce," ocenil představení havířovského rodáka zkušený trenér. „Znám ho jako malého kluka, protože jsem dobře znal jeho tatínka. To byl hokejista, který byl v první lize top hráčem, a myslím si, že při jiném štěstí by mohl bez problémů hrát extraligu. Byl to dobrý kluk, ať je mu země lehká. Velká škoda, že už není mezi náma," zavzpomínal závěrem Flašar.