Valaši vstoupili lépe i do třetího dílu série, když podruhé v řadě otevřeli skóre při vlastním oslabení. Ďáblům totiž ujel Pořický, jehož přesné zakončení poslalo Bobry v polovině úvodní periody do vedení 1:0.

„Utkání bylo bohužel více než kdy jindy o prvním gólu. Kdybychom ho dali my, tak věřím, že by nás to nakoplo. Místo toho jsme ale inkasovali při vlastní přesilovce a Valašské Meziříčí nás dostalo pod tlak,“ vzpomínal manažer novojičínských Ďáblů Milan Urban.

Ještě do více složitější situace se pak tým Petra Macháčka a Kamila Gebauera dostal zkraje druhé třetiny, když nejprve skóroval po přečíslení s pomocí tyč Kývala a ve 25. minutě pak Vaněk, při signalizované výhodě, zvyšoval v pádu již na 3:0.

Novojičínští pak reagovali oddechovým časem, který jim evidentně prospěl, protože minutu po třetí trefě Bobrů snižoval Chvostek přesnou ranou na 1:3 a po dlouhých 145 minutách tak donutil Šafránka poprvé v sérii kapitulovat.

Dvoubrankový rozdíl však vydržel jen minutu a půl. Valaši totiž využili chybné novojičínské rozehrávky a zkušený Dvořák vyhnal čtvrtým zářezem Jiřího Slováka na střídačku.

Ďáblové, kterým v play-off scházel zkušený Zedník, sice zápas nezabalili, ale Valašské Meziříčí už se při vítězné jízdě za postupem nechtělo zbytečně zadrhávat.

URBAN: NAŠEMU MLADÉMU TÝMU JE TŘEBA PODĚKOVAT

Ve třetí části se domácí nejprve zlobili na dva novojičínské zákroky, ale vše si vynahradili při následné přesilovce, kdy Pořický překonal náhradníka Bechného a domácí tribuny slavily náskok 5:1. Definitivní gólovou tečku za nečekaně rychlou sérií pak udělal Jan Sonnek, který v závěru upravil na konečných 2:5.

„Celá série ukázala výkonností rozdíl v daném rozložení obou týmů. Rozhodla zkušenost soupeřových hráčů a jejich schopnost proměňovat šance. Musíme tak uznat kvalitu soupeře a popřát mu k postupu,“ uznal manažer Ďáblů.

Mladý tým Nového Jičína, který svými výkony překvapil především v prvním polovině základní části, tak končí v předkole play-off.

„Je to samozřejmě škoda, ale když to vezmu z hlediska budoucnosti a tvorby kádru na příští sezonu, tak můžeme být spokojení. Kluci bojovali až do konce, takže to bylo jakési důstojné vyvrcholení sezony, i když konec nebyl ideální,“ pokračoval v hodnocení Urban.

Do novojičínského kádru se během sezony podařilo zabudovat několik mladých hráčů. „A právě na tom chceme stavět. Hráčům, kteří to táhli celou sezonu, možná v play-off trošku došel dech, ale i tak je třeba týmu za celoroční výkony poděkovat,“ řekl závěrem manažer novojičínského hokejového klubu.
 

HC BOBŘI VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – HK ĎÁBLOVÉ NOVÝ JIČÍN 5:2 (1:0, 3:1, 1:1)

Branky: 9. Pořický (Horyna), 22. Kývala (Rudl, Pokorný), 25. Vaněk (Seidler), 28. Dvořák (Seidler), 48. Pořický (Brunec) – 26. Chvostek (J. Sonnek, Málek), 53. J. Sonnek (Chvostek). Rozhodčí: Škach – Blaha, Goňa. Vyloučení: 5:4, navíc Rudl 10 min. – Pecha 10 min., Adamík do konce utkání. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 420.

KONEČNÝ STAV SÉRIE 3:0 (4:0, 1:0, 5:2).

HC Bobři Valašské Meziříčí: Šafránek – Báchor, Žák, Rudl, Horyna, Jenáček, Váňa, Mikel, Hajda – Vaněk, Dvořák, Seidler – Brunec, Pokorný, Pořický – Hořanský, Daněk, Kývala – Studený, Martiník, Dalajka. Trenér: Jiří Weintritt.

HK Ďáblové Nový Jičín: Jiří Slovák I. (28. Bechný) – Adamík, Tomeček, Hruška, Běhal, Janiczek, Foltýn, Már, Metelka – Chvostek, Kocián, Pecha – Kafka, R. Gebauer, Motloch – Uhlár, Palička, Podlaha – Málek, J. Sonnek, Irgl. Trenéři: Petr Macháček a Kamil Gebauer.