Po opatrnějším začátku se Šumperk začal tlačit směrem k Hromadovi, na kterém však ztroskotal nejdříve Cink a poté i Sedlák. Právě domácí kapitán před utkáním, které řídil bývalý obránce Nového Jičína Tomáš Cabák, slavnostně obdržel dres s číslem 500, který připomněl počet jeho startů v šumperském klubu.

Kopřivničtí pak nadále vycházeli z poctivé defenzivy a několikrát se snažili udeřit z nadějných brejků. První gólový moment nakonec přišel až ve 37. minutě, když byl na konci pohledné kombinační akce Jakub Mach, jenž zužitkoval vybídnutí od kapitána Sluštíka a svým premiérovým gólem v ročníku zajistil kopřivnické vedení.

„Bylo to samozřejmě hodně těžké utkání. Musím uznat, že soupeř byl hokejovější, ale my jsme hráli ze zajištěné obrany a čekali jsme na brejky, což se nám dařilo,“ uvedl kouč kopřivnické Tatry Jaroslav Kofroň, jenž neopomněl vyzvednout základní stavební kámen kopřivnického triumfu v podobě výkonu brankáře Hromady. „Ale celý mančaft podal stoprocentní výkon a zaslouží pochvalu za bojovnost. Bylo tam nasazení a pověstné srdíčko. Tak by to mělo vypadat v každém utkání,“ bleskově dodal šéf kopřivnické střídačky.

PRODLOUŽENÍ ODMÍTL ADAM KOFROŇ

Zkraje třetí části byl blízko pojišťující trefě Adam Kofroň, ale po přihrávce Macha zachránila Draky tyč. Kopřivnické vedení vydrželo do 52. minuty, než se blýskl samostatnou akcí Schejbal, jenž jako jediný dokázal vyzrát na pozorného Hromadu. 

Když se duel blížil do prodloužení, přišlo v 59. minutě nenápadné nahození právě Adama Kofroně, které propadlo až za zkušeného Lakosila a zajistilo tak Kopřivnice tři velmi cenné body z horkého ledu favorita.

„V předchozích zápasech jsme vždycky předvedli nějaký výpadek nebo hluché místo a stanovenou taktiku se nám nepodařilo udržet po celé utkání. Teď si ale kluci dokázali, že to jde i proti tak silnému soupeři,“ cenil si dále kopřivnický lodivod, kterému bylo v posledních devatenácti vteřinách pořádné horko, protože Šumperk dohrával v šesti proti třem. 

„Naštěstí se nám to podařilo i se štěstím ubránit. Naše výkony jdou oproti začátku nahoru a hlavně nám týmy okolo nás neutíkají, takže čtvrté místo, na které ztrácíme dva body, máme pořád na dosah,“ připomněl trenér Kopřivnice, jenž měl už alespoň na střídačce útočníka Červenku. Bývalý šumperský forvard se vrací na led po delší pauze zaviněné zraněním. 

Tatru nyní čeká další výzva. V sobotu od 17 hodin se totiž představí na zimním stadionu Václava Nedomanského v Hodoníně, kde bude čelit domácím Drtičům. „Chtěli bychom předvést stejně dobrý taktický výkon jako v Šumperku,“ přeje si Jaroslav Kofroň.

Hrozí hokeji v Šumperku krach? Bude pouze sedmičlenná soutěž ještě chudší? Východní skupině II. hokejové ligy totiž reálně hrozí, že se bude dohrávat pouze v šesti účastnících. Z neradostnou novinkou totiž přišel zkraje týdne Šumperk, kterému patří aktuálně 3. příčka. Vedení klubu přiznalo v oficiálním vyjádření na svých webových stránkách tíživou finanční situaci, díky které hrozí zánik seniorského hokeje v Šumperku. „Náš klub je zvyklý nedlužit peníze a platit své závazky. V tento moment, kdy vypadl sponzor, na kterém měla být aktuální sezona finančně postavená, jsme se však dostali do takové situace, že balancujeme na hraně. Nechceme jít cestou jiných, kdy neplatit je bráno za normální stav. Proto reálně hrozí, že klub bude muset ukončit svoji činnost,“ vyjádřil se ředitel klubu Vladimír Velčovský, jenž však věří, že černý scénář nakonec nenastane. „Nicméně jsme zvyklí bojovat, a také bojujeme. Našim cílem je profesionální hokej v Šumperku zachovat a věříme, že naše mise bude úspěšná,“ dodal ředitel Draků.

 

DRACI ŠUMPERK – HC TATRA KOPŘIVNICE 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky: 52. Schejbal (Gewiese) – 37. J. Mach (Sluštík, A. Kofroň), 59. A. Kofroň (Marek). Rozhodčí: Cabák – Bojda, Mikler. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. Diváci: 620.

HC Tatra Kopřivnice: Hromada – Stříž, Štěpánek, Marek, Mrowiec, Kropka, Bail – Vyčesaný, Gola, Suchý – J. Mach, Sluštík, A. Kofroň – Pěnčík, Bartošák, Hrubý. Trenér: J. Kofroň.