V loňské sezoně odešel po svém příchodu do Nového Jičína v průběhu ročníku zpátky do polské nejvyšší soutěže, když zamířil do Osvětimi, ale v létě se do týmu trenérského dua Aleš Flašar, Radomír Grimm opět vrátil a setrvá v něm po celý aktuální ročník.

Šikovný forvard Jiří Zdeněk, jenž kvůli zranění vynechal celý prosinec, přispěl o víkendu dvěma asistencemi k výhře 7:3 nad Hodonínem.

Pro momentálně sedmý Nový Jičín, který už se chystá na dnešní derby na ledě deváté Kopřivnice, to bylo třetí domácí vítězství v řadě.

„Abych řekl pravdu, tak nevím, jak je to přesně bodově, ale do konce základní části chceme posbírat ještě co nejvíce bodů a posunout se tabulkou směrem vzhůru," přeje si třiatřicetiletý rodák z Ostravy, jenž v polské nejvyšší soutěži nastupoval v jednom dresu třeba s nynějším trenérem extraligových Pardubic Richardem Králem.

JIŘÍ ZDENĚKDatum narození: 12. listopadu 1982

Post: útočník

Držení hole: levá

Číslo dresu: 22

Bilance v sezoně 2015/2016: 25 utkání 26 bodů (7+19)

Kluby v kariéře: Vítkovice, Opava, Havířov, Poruba, Jastrzebie, Villard-de-Lans, Sosnowiec, Nový Jičín, Osvětim

S Hodonínem jste po první části prohrávali 0:1, ale druhou třetinu jste ovládli málo vídaným poměrem 6:0. Co na to říkáte?

Měli jsme dobrý vstup do zápasu, ale bohužel jsme neproměnili nějaké šance a soupeř nám ujel v oslabení. Věřili jsme ale, že šance přijdou i ve druhé třetině a že zápas otočíme. Nic jsme neměnili a naštěstí nám to tam pak začalo padat.

Čtvrtý Hodonín jste porazili také v třetím vzájemném zápase. Sedí vám tento celek?

Tak to nevím, jestli nám ten tým sedí (usměje se). Ale myslím si, že jsme navázali na náš výkon, který jsme předvedli ve Frýdku-Místku. Prohráli jsme tam sice 2:6, ale byl to pro nás nakonec hodně krutý výsledek.

Po celý prosinec jste kvůli zranění vypadl ze sestavy. Už jste v pořádku?

Stalo se mi to při zápase ve Vsetíně a měl jsem poraněnou chrupavku. Pořád to není stoprocentní, ale už jsem chtěl jít hrát. Zatím to jde vydržet, tak snad to půjde a nějak se to spraví. Byl jsem měsíc mimo a už jsem se chtěl vrátit. Přes svátky jsem se rozhodl, že už do toho v lednu zase naskočím.

V Polsku jste působil ve třech klubech. Můžete tamní nejvyšší soutěž porovnat s druholigovou skupinou Východ?

V předních týmech polské ligy je spousta cizinců, takže celky z popředí mají kvalitu. Ale některé druholigové zápasy, jako třeba se Vsetínem, Porubou nebo Frýdkem-Místkem, jsou taky hodně kvalitní. Je vidět, že hodně dobrých hráčů šlo právě do této soutěže. Vzhledem k tomu, jaká je finanční situace v tomto sportu, tak už tady hraje daleko více kvalitnějších hráčů. Když to srovnám s dobou, kdy jsem v chlapech začínal, tak si myslím, že druhá liga šla opravdu hodně nahoru.

V loňském roce jste v průběhu listopadu odešel do Osvětimi. Jak na to vzpomínáte?

Bojovali jsme tam o play-off, což se nám nakonec podařilo. Jiné cíle tam nebyly. Klub se pak ke konci navíc trošku potýkal i s finančními problémy. Byli tam se mnou i Češi brankář Fikrt a dále pak Vosátko a Daněček.

V sezoně 2010/2011 jste působil také v nejvyšší francouzské soutěži. Jaký ve vás zanechala dojem?

Na to vzpomínám jenom dobře. Byla to nejvyšší liga, která byla opravdu hodně kvalitní. Nebyl jsem sice úplně ve špičkovém týmu, ale v celé soutěži byla spousta Kanaďanů, Finů nebo Švédů. V předních týmech, jako jsou Rouen nebo Štrasburk, bývaly téměř vždy vyprodané stadiony.

Už dnes vás čeká v Kopřivnici v pořadí již třetí derby v sezoně. To první sledovalo na kopřivnickém zimním stadionu 2500 diváků. Jak se těšíte?

První zápas se nám tam podařil, když jsme vyhráli 6:3. Doma jsme pak ale prohráli, protože jsme se strašně moc trápili v zakončení. Každé derby je těžké a nevyzpytatelné, takže uvidíme.