Po domácí porážce v derby s Kopřivnicí cestovali hokejisté Nového Jičína, už bez kapitána Michala Horáka, jenž z rodinných důvodů ukončil kariéru, na vsetínský Lapač. Flašarova družina byla blízko tříbodovému importu, ale pouhé dvě vteřiny před koncem poslal zápas do prodloužení Slováček. Novojičínští však, stejně jako v předminulém kole v Hodoníně, nakonec uspěli alespoň v nájezdech, když o bodu navíc rozhodl dvěma proměněnými nájezdy Málek, jenž coby střídající hráč dlouho čekal na svou šanci.

Lapač poprvé burácel už v 5. minutě, když Iláše po individuální akci překonal kapitán Vaněk. Navýšit vedení mohl poté mladík Hrazdira, jenž se před nedávnem vrátil z hostování z prvoligového Přerova, ale mířil těsně vedle. Valachům se v utkání nedařily početní výhody, které Nový Jičín velmi dobře bránil a dokázal při nich také pořádně zazlobit. Však také v 11. minutě ujel Lehečka, jenž ještě našel lépe postaveného Uhlára, který teprve svým druhým gólem v sezoně propálil Hromadu. Novojičínští ale odcházeli za katr až příliš často, když v utkání měli celkem jedenáct vyloučení. V 15. minutě už ale Vsetínským přesilovka vyšla, když Vaněk svým druhým gólem vrátil vedení na stranu domácího favorita. „I tak jsme ale ubránili moře přesilovek a to bylo pro vývoj zápasu rozhodující," uvědomoval si po utkání novojičínský kouč Aleš Flašar.

Vstup do druhé periody vyšel hostům náramně, když opět ve vlastním oslabení ujeli Lehečka s Uhlárem a druhý jmenovaný úspěšnou dorážkou do odkryté klece podruhé v utkání srovnal skóre. Po další sérii domácích přesilových her, které Novojičínští v čele s vynikajícím Ilášem v brance dokázali přečkat bez úhony, dostali hosté v závěru druhé části k dispozici téměř minutu a půl dlouhou přesilovku 5 na 3. Šestnáct vteřin před druhou sirénou se domácí hodně zlobili, když Hromada zůstal ležet zaklíněný pod dalšími hráči a Lehečka poslal kotouč neomylně do sítě.

Opařený Lapač tak viděl dokonaný obrat hostů, který mohl ještě vzápětí navýšit Zdeněk, ale po střetu s Hromadou, který vyjel daleko ze své klece, pro něj zápas vinou zranění skončil. „To byl podle mě brutální faul a zápas jsme tak dohrávali pouze na dvě pravá křídla. Z naší marodky už jsem opravdu úplně nešťastný," kroutil hlavou Flašar.

Ve druhé třetině totiž musel vinou zranění odstoupit také Matouš Kratochvíl, na jehož místo nastoupil Dominik Novotný.

Vsetín vyrovnal v čase 59:58

V závěrečném dějství pak Nový Jičín poctivě bránil nejtěsnější vedení a výborně si vedl znovu i v oslabení, když přečkal dvě přesilové hry po vyrovnání toužících Valachů. V čase 59:45, kdy se vhazovalo před Ilášem, sáhli domácí k power-play a sedm vteřin před koncem dostal navíc dvouminutový trest brankář Iláš za posunutí klece.

Při následné hře 6 na 4 se pak kotouč dostal ke Slováčkovi, který se přes směsici těl trefil dvě vteřiny před koncem třetí části nad Ilášovu lapačku a Lapač tak explodoval.

„To byla neskutečně smolná branka, kdy po buly puk vyskákal a Iláš přes chumel hráčů vůbec nic neviděl," litoval vyrovnávací trefy šéf novojičínské střídačky.

Zápas tak nakonec došel až k nájezdům, kdy se v úvodních třech sériích neprosadil žádný hráč. Za hosty neuspěli postupně Haloda, Gebauer a Uhlár. Ve čtvrté sérii, ale poslal Vsetín do vedení Vávra a Málek tak musel proměnit, což se mu nakonec podařilo. Stejný hráč pak uspěl také v 5. sérii a rozhodl tak o novojičínském bodu navíc.

„Za dva body ze Vsetína jsme rádi, ale dostat vyrovnávací gól dvě vteřiny před koncem, tak to hodně zamrzí. Opravdu jsme skvěle bránili v čele s výborným Ilášem v brance. Ale jsem zvědavý, jak to přes tu marodku dáme do středy dohromady," dodal závěrem Flašar, jenž už před utkáním postrádal nejlepšího střelce Ižackého a také Ondřeje Kovařčíka.

Ve středu měla mít druhá liga výjimečně volno, ale Nový Jičín doma od 18. hodin předehrává utkání 30. kola proti Opavě, které se mělo původně odehrát v neděli 3. ledna 2016.

VHK Vsetín – HK Nový Jičín 3:4 SN (2:1, 0:2, 1:0 – 0:0, 0:1)

Branky: 5. Vaněk (Tesařík), 15. Vaněk (Finsterle, Zúbek), 60. Slováček (Finsterle, Vaněk) – 11. Uhlár (Lehečka), 22. Uhlár (Lehečka), 40. Lehečka (Kabeláč, Uhlár), rozh. náj. Málek. Rozhodčí: Škach – Maloušek, Maťašovský. Vyloučení: 6:11, navíc Abdul (V) 10 min. Využití: 2:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 1324.
Nový Jičín: Iláš – Haloda, Hruška, P. Flašar, Cabák, Kužílek, Hoďa – Uhlár, Kabeláč, Lehečka – Škumát, Zdeněk, R. Gebauer – Málek, M. Kratochvíl (32. Novotný), Mikšan. Trenér: A. Flašar.