Duel, který už připomínal bitvy ve vyřazovací části, odehráli druholigoví hokejisté Nového Jičína v derby na ledě Valašského Meziříčí, jež ještě bojovalo o poslední postupové místo. Novojičínští nakonec dokázali vyzrát na výtečného Svobodu a díky brance beka Patrika Flašara z 53. minuty uhájili šesté místo.

O startu druholigového play-off se dočtete také v zítřejším vydání Novojičínského deníku.

Domácí Bobři byli v úvodu zápasu aktivnější a proti šanci Studeného ještě stihl Iláš zasáhnout. Valašské Meziříčí následně dostalo, po faulu Ižackého, početní výhodu, a když někdejší hráč Nového Jičína Miroslav Škumát, jenž strávil loňskou sezonu v prvoligovém Havířově, tečoval kotouč před Ilášem, bylo na valašskomeziříčském zimním stadionu veselo.

Domácí celek trenéra Tejkla, který ještě bojoval o osmé místo, byl po vedoucí brance při chuti a vícekrát se dostal k ohrožení Ilášovy klece, ale více branek už první dějství nenabídlo.

Na začátku druhé periody dostali Novojičínští k dispozici přesilovku, ale ta po minutě skončila, když Mráz zabrzdil těsně před domácím brankářem Svobodou a hlavní rozhodčí ho poslal za katr za nesportovní chování. Strážce bobří svatyně udržel čisté konto i po dobré příležitosti Mikšana nebo Ižackého.

Druhá třetina trvala 68 minut

V polovině utkání se vylučovalo několikrát za sebou. Nejprve vyfasoval čtyři trestné minuty za hrubost zadák Patrik Flašar, ale na trestnou putoval také Bobr Martiník, jenž byl vyloučen také za hrubost, když mstil předchozí faul na Davida Vargu. Další dvě minuty pak Novojičínští vyfasovali za zdržování hry, a to už bylo moc na šéfa novojičínské lavičky Aleše Flašara, který si to s hlavním sudím vyříkal z očí do očí, a výsledkem byl pro něj osobní trest, po němž musel novojičínský kouč opustit střídačku.

Dveře na trestné lavici se však netrhly a potrestán byl také brankář Iláš, jenž srazil jednoho z domácích. Následovala šarvátka mezi Cinkem a Horákem a zápas skončil pro oba předčasně. Bobři tak dostali k dispozici dlouho trvající přesilovku 5 na 3, kterou však nevyužili, a v závěru druhé části, v početí výhodě, konečně překonal výborného Svobodu Mikšan. Za vyrovnaného stavu a při výhře Hodonína v Břeclavi by Novojičínští skončili sedmí a šli by na druhou Porubu, ale vše změnila 53. minuta.

Sérii vyloučení nezastavila ani poslední třetina, a když Patrik Flašar opouštěl poněkolikáté trestnou lavici, ujížděl najednou sám na Svobodu a přesnou střelou otočil skóre na stranu Nového Jičína, který už se o tři body připravit nenechal. „Ubránili jsme asi pět dvojnásobných přesilovek domácích. Kluky to nakoplo a dotáhli jsme to do vítězného konce. Půl zápasu jsme hráli v oslabení, k tomu se nebudeme vyjadřovat. Za sezonu už jsme imunní vůči rozhodčím. Nebudeme brečet, protože něco fauly byly. Přišel plný dům, bylo to vyhecované a podle výsledků jsme zjistili, že jsme je okradli o play-off. Výhru jsme před play-off potřebovali jako sůl," pochvaloval si druhý z novojičínské trenérské dvojice, Radomír Grimm, jenž také nahlédl do čtvrtfinálové bitvy proti Vsetínu. „Se Vsetínem můžeme jenom překvapit a věřím, že je potrápíme. Nervy budou na obou stranách. Věřím, že bude dobrá kulisa a lidé přijdou. Strašně se na sérii těšíme a zadarmo nic nedáme," zdůraznil Grimm, který litoval další ztráty zraněného Slováka Zetíka.

HC Bobři Valašské Meziříčí - HK Nový Jičín 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky: 5. Škumát (Řezáč, D. Varga) - 37. Mikšan (Hanák), 53. P. Flašar. Vyloučení: 12:15, navíc Cink - Horák 5 minut + do konce utkání. Využití: 1:1. Rozhodčí: Krenželok - Vengřín, Bačarčík.

HK Nový Jičín: Iláš - Horák, Hruška, Vašut, P. Flašar, Vnenk, Cabák, Žák - Mikšan, Hanák, Uhlár - R. Gebauer, Novotný, Lehečka - Mráz, Ižacký, Zetík (25. Kabeláč). Trenéři: Aleš Flašar a Radomír Grimm.

Jízdní řád čtvrtfinálové série (hrané na 3 vítězná utkání):

1. zápas: sobota 28. 2. 17.30 VHK Vsetín - HK NJ

2. zápas: pondělí 2. 3. 18.00 HK NJ - VHK Vsetín

3. zápas: středa 4. 3. 17.30 VHK Vsetín - HK NJ

případný 4. zápas: pátek 6. 3. 18.00 HK NJ - VHK Vsetín

případný 5. zápas: neděle 8. 3. 17.30 VHK Vsetín - HK NJ

Zbylé dvojice:

Přerov – Břeclav, Poruba – Hodonín (první zápas se hraje už dnes), Technika Brno – Opava.