Třeba v hokejové extralize propustil Hradec Králové pět hráčů kvůli zásahu vyšší moci (takto je to doslova ve smlouvě uvedeno). Hráči Komety Brno pak sami přišli s finančními ústupky, aby klubu vrátili to, jak se k nim chová, tedy velmi vstřícně.

V první lize se pak kluby hráčů zbavují ve velkém, aby ušetřily. Chomutov propustil všechny hráče starší 23 let, Vsetín osekal smlouvy, přidávají se další kluby.

Jak je to v Třinci, který platí v rámci nejen Česka, ale celé Evropy k nejsolventnějším organizacím? Oceláři se svým přístupem prakticky rovnají klubům z NHL. Smlouvy nekrátí, neruší, nepropouští hráče. Zatím.

„V NHL bývá zvykem, že hráčům chodí plat za osm měsíců, kdy se soutěž hraje. U nás je to měsíců devět. Takto má většina našich hráčů, ne všichni, své smlouvy postaveny,“ přibližuje sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek.

Bude i Třinec v nejbližších týdnech sahat hráčům na platy? „To v tuto chvíli samozřejmě nemůžeme predikovat. Nevíme, jak značné budou kvůli koronaviru ekonomické dopady,“ doplňuje Jan Peterek.

Nevyloučil ani možnost, že samotní hráči napodobí své kolegy z Brna a dohodnou se s vedením klubu na jistých ústupcích, aby zmírnili Třinci jeho finanční ztráty.