Jeho jméno na Lapači nyní raději příliš nevylovujte. Novojičínský odchovanec Michal Žák, jenž bydlí kousek za hranicí novojičínského okresu, v Lešné na Valašskomeziříčsku, strávil dorosteneckou a juniorskou kariéru v dresu Valachů a jednu sezonu odehrál také ve Vítkovicích. 

MICHAL ŽÁKDatum narození:
9. února 1993

Výška:
184 cm

Váha:
80 kg

Post:
Obránce

Hůl:
Levá

Číslo dresu:
12

Bilance v letošní sezoně:
11 zápasů 2 body (1+1), -2 (plus/minus), 22 trestných minut.

Vyhlášený flegmatik v létě na poslední chvíli skončil ve Vsetíně, vrátil se do Nového Jičína, jehož je hráčem, a stal se posilou novojičínského celku trenéra Flašara.

Proti lídrovi tabulky ze Vsetína podal spolehlivý výkon, který ještě okořenil první vstřelenou brankou v sezoně. Se spoluhráči poté mohl slavit vítězství 6:4. Před sobotním zápasem na ledě Techniky Brno Deníku ho komentoval slovy: „Technika u nás dobře bruslila a hodně napadala. Na jejich hřišti to bude asi to samé. Budou hodně bruslit a napadat ve třech. Musíme zachytit začátek. Určitě tam pojedeme pro body, co si budeme namlouvat." 

Blahopřeji k cennému skalpu Vsetína a k první vstřelené brance v sezoně. Vraťme se ještě na začátek sezony, kdy jste nakonec ukončil angažmá ve Vsetíně a přešel do Nového Jičína. Jak se to tehdy seběhlo?

Díky za gratulaci k výhře, ale tohle téma už bych nechtěl nějak komentovat a nerad bych se k tomu vracel. Je to pro mě uzavřená kapitola. Nyní jsem tady a hraju pro Nový Jičín a snažím se odvádět co nejlepší výkony.

Transparent, který vyvěsil hostující sektor ve druhé třetině, adresovaný na vaši osobu, jste asi zaregistroval. Je to tak?

Všiml jsem si ho, no. (usměje se) Beru to všechno s rezervou, i to, jak po mně řvou. Pobaví mě to, zasměju se tomu, ale hraju pořád svoje. K hokeji takové věci patří.

Jak došlo k vaší premiérové brance?

Viděl jsem, že Martin Kabeláč objížděl branku a že mezi kruhy vznikl prostor. Šel jsem si mezi kruhy, dostal jsem přihrávku od Martina, ale viděl jsem, že proti mně rychle přistupuje hráč. Tak jsem chtěl z jedničky trefit branku, což se povedlo, a byl z toho gól.

S čím jste šli do poslední třetiny, před kterou jste vedli o tři branky?

Hrát pořád stejně a nepolevit. Protože jeden takový zápas, kdy jsme vedli tak výrazně, už tady byl v prvním kole s Brnem, kdy jsme vedli 4:1 a nakonec jsme vyhráli 5:4. Takže jsme nechtěli nic měnit a hrát nadále to, co na ně platilo dvě třetiny. Hrát dobře do obrany a vepředu, když se naskytne příležitost, proměnit nějakou šanci. To byl hlavní cíl třetí třetiny.

Vsetínu, který byl před utkáním na prvním místě, jste vrátili porážku z 1. kola. V čem je jeho největší síla?

Určitě v útoku. Přišel tam Kolařík, Hrazdira, mají šikovné a rychlé útočníky. Tým už je několik roků stejný a pořád tam ta útočná síla je. Důkazem je to, že dávají pořád hodně gólů a jsou všichni mrštní a dobří bruslaři. V brance mají taky sílu Hromadu a Plška. Sice proti nám teď chytal Plšek, ale chytal dobře. Určitě to nebyly jeho góly.

Co říkáte na atmosféru zápasu, který sledovalo, i díky zcela zaplněnému sektoru pro hosty, téměř sedm stovek fanoušků?

Je to o hodně lepší, když přijde více lidí. Co jsem slyšel, tak minulý rok to s návštěvností nebylo nic moc. Nyní to začalo chodit a je to asi i tím, že výsledky jsou lepší než vloni. Takže tady v tom je to dobré, že lidi chodí, a také pomůžou klubu finančně, že si zaplatí lístek a ještě nás povzbudí.

Utkáním proti Vsetínu jste načali druhou čtvrtinu základní části. V té první jste získali třináct bodů. Co na tuto sbírku říkáte?

Když to vezmu zpětně a podívám se na jednotlivé zápasy, tak jsme mohli mít rozhodně o dost více bodů. S Břeclaví jsme doma vedli, v Opavě mohl být minimálně bod. V Hodoníně nám zápas nevyšel, ale také se tam mohlo bodovat, nebyli tak silní. Mohli jsme mít více bodů, ale nyní začala druhá čtvrtina a budeme se snažit nasbírat co nejvíce bodů a hrát co nejlépe, jako nyní proti Vsetínu.

Krátce po vyvěšení transparentu směřovaného na jeho osobu se mohl Michal Žák radovat z premiérové trefy v sezoně, kterou zvyšoval na 3:1.

*Rozhovor vyšel v tištěném vydání Novojičínského deníku v sobotu 1. listopadu.Staňte se předplatiteli Deníku a budete mít v předstihu nejlepší přehled o dění v regionu - více zde.