Petr Gulda

Třetí porážku v řadě si připsali hokejisté Nového Jičína v utkání proti favorizovanému Havířovu. Díky obou fanouškovským táborům se celý zápas odehrával ve výborné atmosféře a tým trenéra Potěšila si z Nového Jičína nakonec odvezl všechny body za výhru 5:2. „Atmosféra byla opravdu nádherná, škoda, že nám to nevyšlo," smutnil těsně po utkání jeden z nejzkušenějších beků celé soutěže, šestačtyřicetiletý domácí obránce Petr Gulda. Nejzkušenější bek novojičínského týmu už okusil, jaké to je, hrát na mistrovství světa. V roce 1994 hájil barvy Německa na MS v Itálii. Před šesti lety se opavský rodák vrátil z německé DEL ligy na druholigové kluziště a od svého návratu hájí modro-bílé barvy Nového Jičína.

Havířovští měli od začátku utkání navrch. Vy jste až na pár světlých chvilek nedokázali hosty dostat do stálejšího tlaku. Neustále vás srážejí zbytečné chyby a v druholigové tabulce jste klesli až na předposlední příčku…

Myslím, že v tom tlaku, který hosté měli, tak my, když ještě uděláme maličkou chybu, hned dostaneme branku. To je pak srážející a těžko se hraje. Je to prostě těžké, když se nebudou dávat góly. Taky herní disciplína některých jednotlivců není ideální. Těžko se mi o tom mluví, protože po každém prohraném utkání je to složité, ale to už si říkáme od začátku sezony, že to bychom měli zlepšit, tam bychom měli být lepší, a skutek utek. Je to všechno v kabině a přijdeme na led a…už jsme vlastně na předposlední místě, takže se opravdu těžko hraje. Musíme se z toho vyhrabat, i takové sezony jsou, takže hlavu vzhůru a snad to bude jen lepší.

Do třetí třetiny jste vstupovali ještě s naději na vyrovnání, pátá branka Havířova však asi definitivně utkání Petr Guldazlomila…

Samozřejmě, říkali jsme si, že to musíme zkusit trochu otevřít, ale bohužel pátá branka nás úplně položila. To už se pak jen čeká na ten čas, aby už byl konec.

V obraně nastupujete s talentovaným osmnáctiletým Jakubem Hruškou, jak se vám celkově s mladými hráči v mužstvu spolupracuje?

Ale jo, pokud chtějí kluci něco poradit, tak jim rád poradím. Já jsem takový klidnější hokejista, takže spolu vycházíme bez problémů. Kluci na sobě chtějí pracovat a to je to hlavní.

Jak vzpomínáte na rok 1994, kdy jste v Itálii reprezentoval Německo na mistrovství světa? Jak se to tehdy seběhlo?

Tenkrát ještě německý svaz neměl jasno, kdo by to měl trénovat a jak by to měl trénovat. Tehdy tam byli Kanaďané, pak tam přišel Luděk Bukač a já jsem dostal šanci. Bylo to taky trochu štěstí. V Landshutu, kde jsem působil třeba i s Petrem Břízou, se mi tehdy dařilo tak jsem se za odměnu podíval na mistrovství světa. Škoda, že mi to nevyšlo na olympiádu do Lillehammeru, protože tam jsem měl taky jet, ale bylo řečeno, že tam ještě nemám vyřízené nějaké papíry. Olympiáda se asi dávala za zásluhy, tehdy to tak prostě fungovalo. Ale i mistrovství světa bylo skvělý zážitek.

Před téměř šesti lety jste opustil hokejové Německo a začal jste hrát v Novém Jičíně. Jak to přesně s vaším návratem bylo?

Když jsem přišel z Německa, tak už jsem vlastně nechtěl hrát, protože mi bylo tehdy čtyřicet let. Začal jsem trénovat v Opavě, kde jsem se pak nepohodl se šéfem. Tu kapitolu už jsem uzavřel. Chtěl jsem trénovat a zůstat u hokeje, bohužel to nějak nevyšlo. Slovo dalo slovo a začal jsem trénovat v Novém Jičíně. Po týdnu tehdy přišel Standa Pavelec s Pepou Dobošem (tehdejší sportovní manažer s trenérem), jestli bych tady nechtěl zůstat. Tak jsem si říkal, že ještě rok zkusím. No a už to je šestá sezona (úsměv). Možná poslední, uvidíme.

Jak dlouho vás tedy ještě fanoušci budou moci vídat na ledě?

No, po dnešním zápase bych řekl, že skončím nejraději hned… Ale já věřím, že přijdou ještě dobré chvíle, že se z toho nějak vyhrabeme. Já už si tak nějak minimalizuji cíl, taková moje vidina je dostat se do play off. Tam snad nebudeme chybět a pak se uvidí, co tam předvedeme.

Nový Jičín - Havířov 2:5 (0:2, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Ivan (Andrýsek), 36. Kabeláč (Gulda, Ivan) 9. Kolařík (Pavlas, Potočný), 13. Kolařík (Pechanec), 23. Kasperlík (Stránský), 35. Sztefek (J. Daneček, Bursík), 47. Vydra (Kolařík, Pechanec). Vyloučení: 6:5, navíc Ivan (NJ) 10 minut OT. Využití: 1:2. Diváci: 750.

Nový Jičín: Šrámek Andrýsek, Vašut, Gulda, Hruška, Cabák, Horák Skaloš, Macháček, Ivan Kabeláč, Škumát, Mičulka M. Chvostek, Tomášek, Brynecký Zedník. Trenér: Glabazňa.

Havířov: Matoušek Prokop, Vydra, Krisl, Hegegy, Rimmel, Jonáš, Hartmann Balčík, Bursík, Sztefek, J. Daneček, Pechanec, Kolařík, Pavlas, Kasperlík, Potočný, Stránský, Mráz. Trenér: Potěšil.

DALIBOR TOBOLA