„Věděli jsme, že nás Nový Jičín v sezoně už čtyřikrát porazil a chtěli jsme si nejenom sobě, ale i našim skvělým fanouškům, kteří za námi jezdí na všechny stadiony, dokázat, že je můžeme taky porazit,“ cenil si prolomení černé série kopřivnický hrající asistent trenéra, jenž ve své bohaté kariéře působil i v Rusku, na Slovenska, v Rakousku, ve Francii a na začátku kariéry strávil jednu sezonu i v Kanadě, a který je rovněž předsedou HC Studénka.

Od páté porážky s Ďábly jste však nebyli daleko. Vaše teč z 57. minuty ale poslala zápas do prodloužení…

Dohodli jsme se, že odvoláme brankáře už tak brzo, když jsme měli přesilovku a zkusili jsme to vabank. Nechtěli jsme to nechávat až na poslední minutu a vyšlo nám to.

Na přelomu roku máte fazónu. Rozstřílel jste se?

(usměje se). Jsem rád, že mi to tam ještě padá, protože kariéra bude za chvilku končit a jsem rád, když góly pomůžou k vítězství. I když jsme před Vánocemi prohrávali, tak máme dobrou partu a poslední výhry s Valmezem a Jičínem nám pomůžou. Pokladník už mi to samozřejmě všechno naúčtoval, ale bez dobré party a srandiček by to v této soutěži ani nešlo, protože většina kluků chodí do práce. Není to sranda. Zápasů je hodně, hraje se středa, sobota, i když je tam jednou za čas volno. Ale já hlavně nejsem zastáncem toho, že s každým týmem hrajeme sedmkrát. Tohle opravdu není dobrý model. Tohle ale bohužel není na nás, ale na činovnících klubů a svazu. Chápu, že mužstev v Moravskoslezském kraji, které by hrály druhou ligu není moc a když už mají peníze, tak hrají první ligu. Je to složité.

HK Ďáblové Nový Jičín – HC Tatra Kopřivnice 3:4
Tatra obrala Nový Jičín až napopáté! Úřadoval nestárnoucí Tomášek

Je to tedy vaše poslední sezona?

Za chvíli mám čtyřicet roků (v září – pozn. red.). Když se tak dívám na hřiště, tak někteří hráči jsou o dvacet let mladší než já. A je třeba už se pomalu připravovat na tu druhou část života. Teď si ale s klukama užívám sezonu, parta nám funguje, takže to zatím nechávám být a uvidíme, co bude.

V Kopřivnici vás budou jistě přemlouvat a rozhodně neuniknete ani lanaření ze Studénky, kde působí váš bratr a bratranec…

Oddaluju to. Když je zájem, tak je škoda končit, ale já už jsem říkal, že čtyřicítku oslavím ve Studénce na ledě, ale teď tam žádný led není, takže nemám co plánovat (hořce se pousměje).

Kromě studéneckého kapitána, kterým je váš bratranec Marek Tomášek, začal v kádru trenéra Pokorného opět působit i váš bratr Roman. Co na to říkáte?

No, brácha to oprášil stejně jako třeba Lukáš Bílek. Hráčů totiž není úplně hodně. To jsou taky skoro čtyřicátníci, kterým to prostě nedá jen tak ležet a nechtějí, aby to ve Studénce skončilo. Všichni věříme, že se to od příští sezony zase normálně rozjede. Věřím, že by se našli i nějací lidé, kteří by do hokeje ve Studénce nebo do sportu obecně dali nějakou korunu, ale když teď nefunguje stadion tak je to těžké.

Coby hrající asistent hlavního trenéra Jaroslava Kofroně stíháte během utkání i malovat na tabuli pokyny spoluhráčům. Jak máte rozdělené funkce?

Máme dohodu, že Kofe je hlavní trenér, který to všechno vede a já se jen snažím o nějaké postřehy, které mám jako hráč. Samozřejmě, že už nejsem nějaký bruslař a ani jsem nikdy nebyl, ale klukům se snažím pomoct. Mám dvě šikovné křídla a to nejenom bruslařsky, ale i technicky. Prostě se snažím, ať se kluci ještě něco přiučí (usměje se).

Horolezec Pavel Kořínek stanul na vrchol hory Minya Konka, která je nejvýchodněji ležící sedmitisícovkou a třetím nejvyšším vrcholem mimo horskou soustavu Himalájí.
Obdivuhodný Kořínkův úspěch: Rodák z Kopřivnice stanul tam, kde žádný Čech

Závěrem ještě ke Studénce, kde je pro aktuální sezonu z důvodu havárie střechy uzavřen zimní stadion. Jak s touto nepříjemnou situací bojujete?

Je to pro nás strašně těžké. Nikdo si to nedovede představit, takhle nečekaně uzavřít stadion. Je to pro nás velká ztráta a nečekaný zásah. Zimák byl vždycky plný dětí a dospělých, prostě lidi chodili a bavili se. Fanoušci chodili nejenom na muže, ale i na děti. Dneska je to tak rozprskané a všechna naše mužstva musí dojíždět na stadiony v okolí. Moc děkujeme klubům jako je Nový Jičín, Bohumín, Vítkovice, Poruba nebo Frýdek-Místek, které nám v naší nouzi pomáhají a můžeme tak aspoň nějakým způsobem udržet klub při životě.

Bude tedy ve Studénce od příští sezony opět zahájen provoz ledové plochy?

Zrovna nedávno jsem měl rozhovor se starostou. Město se snaží udělat všechno proto, aby byl stadion od příští sezony v provozu a už se na něm pracuje. Máme přislíbené i nějaké dotace, ale dokud nejsou peníze na účtě, tak se může jen těžko něco vymýšlet. Věřím tomu, že lidi, kteří to mohou ovlivnit, tak udělají maximum proto, aby led ve Studénce byl. Není to pro mě, ale hlavně pro děti, školy a školky nejenom ze Studénky, ale i z okolních obcí a vesnic.

MARTIN TOMÁŠEK
Datum narození: 2. září 1978
Post: útočník
Držení hole: levá
Číslo dresu: 42
Kluby v kariéře: Studénka, Red Deer Rebels, Vítkovice, Novosibirsk, Opava, Poprad, Sareza Ostrava, Liptovský Mikuláš, Amiens, Karviná, Neuilly-sur-Marne, Feldkirch, Kopřivnice.
Bilance v aktuální sezoně 2017/2018:
26 zápasů/21 bodů (16+5)

 

Tomáš Tomeček.
Tomáš Tomeček bude Afriku zdolávat v kabině sám