Dnes devětatřicetiletý Radek Bonk, kterého pro velký hokej vychovala Kopřivnice, ale zažil v sobotu, spolu s celým týmem, bitvu, která měla taky něco do sebe. Na kopřivnický led dorazila Orlová a k vidění byl přímý souboj o 1. místo v krajské hokejové lize, do níž zkušený forvard naskočil na konci listopadu loňského roku.

Šlágr krajské ligy, ve kterém se nakonec radovala Kopřivnice, jež zvítězila 2:1 po samostatných nájezdech, sledovaly na kopřivnickém zimním stadionu téměř tři tisícovky diváků, podle oficiálního zápisu 2635. „Bylo to fenomenální. Takovou kulisu tady v Kopřivnici už asi dlouho nikdo nepamatuje. Byl to velký zápas, ale neřekl bych, že o všechno, protože ještě je pět kol do konce. Pořád to bude těžké, ale byl to důležitý zápas. To ano. Bylo to dramatické a věřím, že si to všichni užili," vyprávěl po utkání bývalý hráč Ottawy Senators, Montrealu Canadiens nebo Nashvillu Predators.

A byl to právě Bonk, kdo mohl zápas za vyrovnaného stavu 1:1 rozhodnout ještě v normální hrací době. V 59. minutě totiž ujížděl sám na výborně chytajícího orlovského brankáře Urbánka, ten však někdejšího kapitána třineckých Ocelářů vychytal. „Jsem dřevák, co na to mám říct. Góly moc nedávám, ale škoda, no, mohli jsme to mít za tři body. Taková šance v předposlední minutě…" kroutil hlavou útočník, jenž v NHL odehrál 1042 zápasů a posbíral 524 bodů (206+318).

Další možnost, jak svůj mateřský klub přiblížit vítězství, měl Bonk v první sérii nájezdů, ale proti Urbánkovi znovu neuspěl. Když se kopřivnický odchovanec rozjížděl směrem na brankáře hostí, téměř celý stadion hromadně skandoval jeho jméno. „No, to jsem taky vůbec netrefil. Gólman tam měl nahoře místo, ale zase jsem trefil jeho," vracel se k neproměněnému nájezdu Bonk, když kolem zrovna procházel jediný úspěšný domácí střelec zápasu, Martin Štěpják, který ve 40. minutě nejprve vyrovnal na 1:1 a v závěrečném rozstřelu byl jediným úspěšným střelcem. „Hlavně, že to zařídil Štěpják. To je hráč! To je střelec!" uvedl s úsměvem na kanonýrovu adresu Bonk, jenž nezapomněl ocenit kopřivnické publikum. „Bylo to neuvěřitelné. Byl skoro zaplněný zimák, takže divákům patří velké díky za kulisu, kterou vytvořili. Zápas měl všechno, i s vyhecovaným koncem, a myslím si, že za těch třicet korun si to diváci užili," děkoval divákům důrazný forvard.

Vedle Štěpjáka byl důležitým kopřivnickým klíčem k vítězství ještě brankář Kozák, jenž podal, stejně jako hostující Urbánek, výtečný výkon. „Oba dva gólmani zachytali výborně. Kozy nás podržel. Měli jsme tam nějaké šance, ale soupeř potom taky. Gólmani to drželi, tak jak to má být ve velkých zápasech," řekl v útrobách kopřivnického stadionu, kterým se stále linul vítězný ryk tribun, nedávný kapitán extraligového Třince.