Studénka, která se ve finále krajské ligy objevila po šesti letech, sice v základní části na ledě Orlů dvakrát zvítězila v základní hrací době, ale při úterním otevíracím mači o titul měl navíc domácí výběr trenéra Marosze, který se předtím v semifinále pořádně nadřel s Krnovem, když slavil postup až v rozhodujícím třetím utkání po výsledku 4:3 po samostatných nájezdech.

Studénečtí hokejisté vůbec nezachytili první dvacetiminutovku, ve které inkasovali už v 5. minutě a do šaten nakonec odcházeli s mankem 0:3. „První třetina nám bohužel úplně utekla. Přišlo mi, jako bychom nastoupili nekoncentrovaní a navíc jsme dělali velké chyby. Celkově byla naše hra taková mdlá,“ kroutil hlavou kouč Studénky Miroslav Pokorný.

Hostující naději pak vykřesal ve 24. minutě přesným zásahem Sochorek, jenž překonal výborně chytajícího Gleicha. Nedlouho poté měli Studénečtí velkou možnost, jak snížit na rozdíl jediné branky, ale při půlminutové početní převaze 5 na 3 se nedokázali prosadit ani při nejvyloženějších šancích.

„To jsme se trošku nadechli a už jsme tam měli ruce nahoře, ale bohužel se nám nepodařilo přidat druhý gól. Místo toho jsme pak ve druhé třetině inkasovali ještě dvakrát,“ litoval Pokorný, jenž měl na mysli dva orlovské údery, které měli na svědomí Juhász a Matějíček.

VĚŘÍME, ŽE NÁS DIVÁCI PŘIJEDOU PODPOŘIT I DO POLÁRKY, ŘÍKÁ POKORNÝ

Pokorného družina tak nastupovala do závěrečné periody s mankem 1:5 a Orlová, která obhajuje titul z loňské sezony, už nedopustila žádné drama. „Z naší strany to nebylo vůbec ono a nepodali jsme takový výkon, který jsme předváděli proti Bohumínu,“ uvědomoval si trenér Studénky s tím, že přísnější měřítko snesl pouze brankář Baldík.

Finálový souboj se nyní stěhuje už ve čtvrtek do Frýdku-Místku, který si za svůj domovský azyl vybrala Studénka, která hraje vinou uzavření zimního stadionu ve Studénce celou sezonu na kluzištích soupeřů. Hala Polárka bude hostit hned dvě finálová utkání v řadě, neboť v Orlové se o víkendu koná žákovské mistrovství ČR v krasobruslení, a tak došlo ke změně pořadatelství u třetího a případně čtvrtého utkání série.

„Prohráli jsme první utkání, ale jedeme dál. Budeme se snažit něco vymyslet a něco změnit. Play-off máme rozjeté výborně a určitě nechceme končit už v sobotu. Chceme vrátit finále zpátky do Orlové,“ hlásí za celý tým Studénky trenér Miroslav Pokorný, jenž by byl rád, kdyby si do Polárky našlo na oba zápasy cestu co nejvíce studéneckých příznivců.

HC ORLI ORLOVÁ – HC STUDÉNKA 5:1 (3:0, 2:1, 0:0)
Branky: 5. Kotásek (Vaštík), 12. Vaštík (Zamecznik), 18. Grepl (Zákuťanský), 35. Juhász (Lenomar), 37. Matějíček (Zákuťanský) – 24. Sochorek (M. Tomášek). Rozhodčí: R. Janda, Hykel – Janoško, Chamrád. Vyloučení: 5:4, navíc Zientek (O) 10 min. Bez využití. Diváci: 372. STAV SÉRIE 1:0 (5:1).


HC Orli Orlová: Gleich – Zientek, Hegegy, Tomis, Deutsch, Kytka, Zamecznik, Sznapka – Juhász, Petrák, Kotásek, Grepl, Matějíček, Tvrdík, Rosůlek, Vaštík, Zákuťanský, Teplanský, Lenomar, Benka, Rybár. Trenér: Daniel Marosz.


HC Studénka: Baldik – Jedlička, Lyčka, Trubka, Novák, Pelikán, Bolek, od 21. navíc Holaník – M. Tomášek, Sochorek, Orszulik – Sluštík, Pokorný, Štěpják – Martinčík, Janečka, Čáň. Trenér: Miroslav Pokorný st.


Zbylý program série: ve čtvrtek 8. března od 18 hodin ve Frýdku-Místku, v sobotu 10. března od 17 hodin ve Frýdku-Místku a případně v pondělí 12. března od 18 hodin v Orlové a ve středu 14. března od 18 hodin v Orlové.

Zadák kopřivnické Tatry Miroslav Marek (vpravo) se ve druhém dílu série proti Šumperku blýskl dvěma góly. Vítěznou trefu obstaral v 55. minutě.
Kopřivnice srovnala! Draky pomohly skolit dva údery obránce Marka