Výsledek tak koresponduje se sociologickými výzkumy, které zveřejnila iniciativa Jsme fér, která se snaží manželství pro všechny prosadit. Podle jejich dat je podpora Čechů a Češek 61 procent, mezi lidmi do 29 let je to dokonce 73 procent.

Nevěra - ilustrační foto.
Liberální pohled na nevěru. Třetina Čechů za ni považuje i milostné SMS

„Myslím si, že je na čase, aby ten návrh Poslanecká sněmovna schválila. Česká společnost je na to připravena, jak ukazují všemožné průzkumy. Já osobně bych rád vstoupil do manželství se svým partnerem, a oslavil tak naši lásku se všemi příbuznými a přáteli,“ řekl Štěpán K. z Liberce.

Situace ve světě

Podpora manželství pro gaye a lesby roste i ve světě. Letos ho uzákonil Tchaj-wan a Ekvádor. V Evropě mohou manželství uzavírat stejnopohlavní páry v Norsku, Belgii, Španělsku, Dánsku, Nizozemsku, Rakousku, Německu, Finsku, Francii, Lucembursku, Švédsku, Portugalsku, Velké Británii, Irsku nebo na Maltě a na Islandu.

Opačný přístup zvolilo například Polsko, kde se některé obce a města začaly vymezovat proti LGBT komunitě. Jako hrozbu lidi s odlišnou sexuální orientací označil také předseda strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński. O víkendu pak skončil výtržnostmi duhový průvod v Bělostoku. Nenásilný pochod tam napadli pravicoví extremisté a 25 z nich zatkla policie.

Ilustrační snímek
Netradiční veselky: hitem je svatba v balonu nebo mezi šelmami

V Bratislavě se oproti tomu ve stejný termín Duhového pride zúčastnilo na 10 tisíc lidí.

Novela v rukou poslanců

 V České republice má stejnopohlavní manželství podporu lidí i vlády, jenže novela, kterou připravila Koalice za manželství, leží už více než rok v Poslanecké sněmovně.

„Politici teď musí hlasovat proti zamítnutí v 1. čtení, aby debata o manželství pro všechny mohla pokračovat na odborné úrovni ve výborech Poslanecké sněmovny. Zároveň se nesmí nechat odradit iracionálními lživými argumenty a zastrašováním,“ píše ve své výzvě iniciativa Jsme fér a zároveň vyzývá podporovatele, aby se k ní připojili během duhového průvodu v rámci festivalu Prague Pride.

Ten proběhne v sobotu 10. srpna v Praze. „Bez vás si průvod nedokážeme představit, tak se k nám přidejte. Vezměte s sebou partnera, partnerku, kamarády nebo rodiče a ukažte světu, že Česko je na manželství pro všechny připravené. Sraz na Václavském náměstí a řazení začínají v 11.30, vyráží se ve 12.30,“ zve Lukáš Jadrníček z iniciativy Jsme fér.

Ilustrační foto - Milovníci za první republiky
Posteloví přeborníci. Kdo dokázal svést Olgu Schoberovou, kdo Carlu Bruni?