Známý román Arta Paasilinny Stará dáma vaří jed, který uvidíme v divadelním provedení v novojičínském Beskydském divadle už tento čtvrtek, nabídne nadčasový příběh. Vdova po chrabrém plukovníkovi se z ustrašené a odevzdané bytosti, vydírané vlastním synovcem a jeho kumpány, promění pod tlakem událostí v osobu rozhodnou a odhodlanou učinit svému letitému trápení přítrž. „Když se nedovolá pomoci u policie, začne se bránit sama. Rozhodne se pro osvědčený a elegantní způsob jed. Koneckonců vaření jedu je mnohem zábavnější činnost než malování na porcelán nebo tkaní koberečků," nastiňují děj organizátoři představení z Agentury Harlekýn.

Přestože se nejedná o klasický detektivní příběh, spíš o náznak thrilleru kombinovaného s groteskou, připomíná paní plukovníková svou vitalitou a rozhodností do jisté míry slečnu Marplovou. Ale zatímco je slečna Marplová většinou jen svědkem vražd, hrdinka této hry se má stát obětí. Není však tak bezbranná, jak se jejím protivníkům původně zdálo.

V hlavních rolích se předvedou Naďa Konvalinková, Lilian Malkina a Jan Zadražil. Autor humoristických románů Arto Paasilinna je nejpopulárnější finský spisovatel, sám ostatně vydal už přes dvacet románů. V pětimilionovém Finsku vycházejí jeho knihy ve statisícových nákladech, na jeho autogramiádách se stojí dlouhé fronty, na autorská čtení přicházejí stovky lidí. Paasilinna je mimořádně populární i v západní Evropě, zejména ve Francii a v Itálii. Dramatizaci jeho humoristického románu Stará dáma vaří jed nabídne novojičínské Beskydské divadlo tento čtvrtek 21. února od 18 hodin. (mer)