Jedno irské přísloví říká, že „každý může pobýt půlhodiny v nebi, než ďábel zjistí, že je mrtvý“. Právě na toto téma natočil svůj další snímek legendární režisér Sydney Lumet a název zvolil přesně podle něj.

Bratři Andy a Hank mají problém - tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit.

Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích. Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou.

Příběh oscilující mezi rodinným a kriminálním dramatem s chladnou pachutí thrilleru by se dal shrnout jedním slovem „drsný“, což asi ocení spíše pánská část publika. Uznání však zaslouží i způsob vyprávění, který děj postupně odmotává v chronologicky přeházených spirálách, zaměřených střídavě na jednotlivé postavy. Tok času se ustálí až v poslední třetině filmu, ve které nabere doslova vražedné tempo. Tím ovšem není myšleno, že by se divák na začátku nudil – právě naopak. Všechny střihy a scény mají švih, až se jednomu nechce věřit, že tomu chlapíkovi usazenému v režisérské stoličce vážně už táhne na pětaosmdesát.

Novojičínský Biograf Artefakt uvede jeho snímek Než ďábel zjistí, že seš mrtvej v sobotu 26. dubna od 20 hodin. (mer)