Velké historické šermířské klání se bude konat ve Štramberku už popatnácté. Tradičně se sem starodávní bojovníci sjíždějí v polovině září a nejinak tomu bude i letos. Vše vypukne na náměstí už tuto sobotu. Šermířské klání tady bude tradičně spojeno s burčákovými slavnostmi a farmářským trhem.

Vše jako obvykle pořádá město Štramberk ve spolupráci se Skupinou historického šermu Allegros ze Štramberka. Samotný jarmark vypukne na náměstí v 11 hodin, doprovodný program přijde na řadu v jednu hodinu po poledni. Mezi zlaté hřeby bude patřit například vystoupení skupiny Rabussa s její historickou hudbou. „V současné době vystupujeme s bohatým repertoárem složeným jednak z písní lidových a písní Petra Milaty, evokujících dobu rytířských turnajů a bujarých středověkých pitek," říkají o sobě muzikanti.

Kromě Rabussy se představí také historická hudební společnost Camerata, která se soustředí na staré lidové písně české, moravské, slezské, francouzské, skotské a italské. Během dne se také několikrát předvedou zmínění šermíři ze skupiny Allegros, o půl osmé večer pak na náměstí vypukne ohňová show. V rámci Dnů evropského dědictví si návštěvníci mohou mimo jiné také zdarma zajít na štramberskou Trúbu a další památky. V Amfiteátru pod Starou věží zase ve 14 a 16 hodin vystoupí Dětský divadelní soubor s pohádkou Čert ve mlýně. Patnácté šermířské klání se starodávným jarmarkem se bude ve Štramberku konat v sobotu 14. září.

Michal Merenda