"Je nám velice líto, ale s velkým zármutkem bychom vám chtěli oznámit, že po těžké nemoci dnes zemřel náš kamarád a spoluhráč. Upřímnou soustrast," uvedl Čechomor v úterý večer na facebooku.

Pobořil se narodil v roce 1946 ve Frýdku-Místku. Na ostravské konzervatoři vystudoval obor trubka, harmonika. Od 15 let byl členem orchestru činohry Národního divadla. S Čechomorem hrál jako hostující člen od roku 1988, stálým členem se stal v roce 1990, uvádí kapela na svém webu.

Bubeník skupiny Rolling Stones Charlie Watts
Zemřel bubeník skupiny Rolling Stones Charlie Watts. Bylo mu 80 let

Pobořil spolupracoval také s písničkářem Jaromírem Nohavicou, podílel se na natáčení jeho desky Babylon, s Nohavicou následně odehrál několik koncertů. Aranžoval hudbu pro bigbandy, věnoval se hraní v jazzklubech, na Konzervatoři Jaroslava Ježka učil trumpetisty jazzovou improvizaci.

Přelomový rok

Skupina Čechomor, která originálním způsobem zpracovává lidové písně, působí na hudební scéně přes třicet let. Původně se jmenovala 1. českomoravská nezávislá hudební společnost a vznikla v roce 1988 ve Svitavách. Její členové nejprve hráli na tržištích kramářské písně. I když později jejich hudba získala rockovější náboj, folklorní základ v ní zůstal. První album Dověcnosti vydala v roce 1991.

Pohřeb Františka Nedvěda, bratr František s manželkou
Františka Nedvěda na poslední cestu vyprovodily country a potlesk

Přelomem pro kapelu s lídry Františkem Černým a Karlem Holasem byl rok 2001, za který získala tři ceny Anděl - jako skupina roku, za album Proměny i za stejnojmennou skladbu. Zatím poslední desku vydal Čechomor loni na podzim, podle jedné ze sbírek básníka Františka Gellnera se jmenuje Radosti života.