Slavná Čechovova hra se tentokrát stala inspirací pro talentovanou mladou autorku z česko-chilské rodiny Annu Saavedru. V její verzi se podíváme na strasti i radosti životů moderních žen ve třetím tisíciletí.

„V době babyboomu, internetových seznamek, pracovních kariér a kouření se ocitáme na oslavách Irinina svátku, abychom s humorem i hořkostí nahlédli do receptu, jak najít toho pravého a prožít šťastný život. Když nespasíme svět, spasme alespoň samy sebe," naznačují děj dramaturgové divadla v pozvánce na středeční představení v Beskydském divadle. V režii Janky Ryšánek- -Schmiedtové se v Novém Jičíně představí Renáta Klemensová, Nikola Birklenová, Petra Lorenzová, Kateřina Vainarová, Vladimír Polák, Dalibor Dufek, Robert Urban a Igor Orozovič. Volba obsazení se mimořádně povedla.

„Za sebe mohu říct, že mě během představení doslova očarovaly představitelky rolí Olgy a Máši Renata Klemensová a Nikola Birklenová. Role klasických hrdinek jim nejenže dokonale padnou, ony je k tomu dokážou posunout o další krok dál, aniž by přitom nějak deformovaly původní dramatický záměr," řekl pro Novojičínský deník divadelní recenzent Alois Boháček.

„Mášu v podání fantastické Nikoly Birklenové divák musí milovat i odsuzovat, v jedné chvíli je pro něj nebeským stvořením a ve druhé zoufalý vyděděnec zralý pro peklo. Vyzdvihnout ale musím také Kateřinu Vainarovou coby Natálii. Prostě dokonalé, toto představení musím jen a jen doporučit," doplnil.

Humorný příběh napsaný pro Národní divadlo moravskoslezské je na své domovské scéně dlouho dopředu vyprodán, Nový Jičín se má skutečně na co těšit.

Hru Kuřačky uvidíme v novojičínském Beskydském divadle ve středu 24. dubna od 19 hodin. (mer)