Novojičínsko dosud postrádalo country festival, a to i přes to, že má tento žánr v tomto kraji velkou základnu fanoušků. „Tento nedostatek jsme si samozřejmě uvědomovali, až nyní se ale podařilo připravit podobnou akci díky spolupráci s Petrem Brandejsem z místního Petr Brandejs bandu. Pokud se osvědčí, rádi v něm budeme pokračovat i v dalších letech,“ přiznal Jiří Macíček z novojičínského Městského kulturního střediska, které Novojičínský Šišák spolupořádá.

První ročník festivalu folk a country proběhne letos poprvé v příjemném prostředí zahradní restaurace Nové slunce. Účast přislíbily kapely, které na mnoha jiných festivalech neuvidíte, ale jejich hudba přesto slibuje ojedinělý a příjemný zážitek. „Festivalem se snažíme uspokojit značnou místní poptávku po příjemné akustické muzice, kterou nehrají jenom drazí a známí muzikanti, ale i špičkoví mladí i starší hudebníci, kteří nestojí tolik a hrají bezvadně. Nadšení a radost lidí, kteří hrají hudbu pro zábavu, je věc, která udělá posluchačům větší radost než dokonalý, ale znuděný profesionalismus. Takže se přijďte s námi společně pobavit a udělat si příjemný večer, jaký u televize nezažijete,“ láká v pozvánce také Petr Brandejs.

Celkem se v Novém slunku představí pět kapel. Jako první se předvede pořádající Petr Brandejs band, jehož bluegrass není v Novém Jičíně rozhodně neznámý. Poté se ukáží swingoví Hot club Fren. Hodně zajímavý bude také vokální sextet Sluníčko nebo instrumentální duo dobro + mandolína Hanal plus Začal. Mezinárodní rozměr pak dá šišáku slovenské bluegrassové hudební uskupení 29 Strings.

První ročník Novojičínského Šišáku se bude konat v restauraci Nové slunko v Novém Jičíně v sobotu 6. června od 19 hodin. (mer)