Poslední květnový víkend patřil na frenštátském náměstí zvuku cimbálu a houslí, výborné muzice, lidovým krojům, doplněným o vůni domácích klobás a dalších dobrot. Tak, stručně řečeno vypadalo Setkání cimbálových muzik Valašského království.

Pátek, ostatně jako vždy, patřil dětským lidovým souborům, což prozradily i názvy jednotlivých vystupujících: Kotula, Beskidek, Pramínky, Ostravička nebo Trojačka. „Vrcholem pátečního programu bylo večerní hudební pásmo Rómské okénko. Famózní hudební produkci v podání cimbálových muzik Tolar a Radegast oživily temperamentní cikánské tanečnice," uvedla Romana Stejskalový z frenštátské radnice a moderátor festivalu Tomáš Gross k tomu dodal: „Skvělá byla cimbálovka Tolar, která vyprovokovala k tanci i přihlížející diváky. Považuji to za jeden z vrcholů festivalu."

Festivalová sobota se už tradičné nesla v duchu vystoupení hudeb Visegrádské čtyřky a cimbálových muzik Karpatského Setkání cimbálových muzik Valašského království proběhl již po třinácté.oblouku. „Jako první se ve vší parádě frenštátskému publiku představil Brněnský orchestr lidových nástrojů BROLN se sólistkou Klárou Blažkovou. Ovace sklidila také polská muzika Jetelinka a maďarští hosté Péter eš Bandána z Budapešti," rozvedla dále Romana Stejskalová. Kromě toho mohli návštěvníci zhlédnout na náměstí ukázky lidových řemesel, ochutnat domácí speciality a užívat si festivalovou atmosféru. Sobotní odpolední program zahájili, jako každý rok, Gernátovci z Turzovky troubením na pastýřské trouby. Oproti původnímu plánu ve večerním finále nevystoupil nejznámější slovenský soubor Lúčnica, který se na poslední chvíli omluvil. Plnohodnotně ho však zastoupilo jiné slovenské uskupení, Bezanka z Bratislavy. „Přijeli jsme sem s tím, abychom předvedli to nejlepší ze Slovenska," uvedl primáš souboru Miroslav Szabó.

Setkání cimbálových muzik Valašského království bylo první akcí Frenštátského kulturního léta. „Letošní program je neuvěřitelně nabitý. Letní festivaly, koncerty i společenské akce se budou letos konat nejen na náměstí, ale také v amfiteátru na Horečkách a v autokempu," připomněla na závěr pracovnice městského úřadu.