Slavný román Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi, s jistými autobiografickými rysy o životě pařížské kurtizány Marie Duplessis, zaujal okamžitě i slavného skladatele, aby zkomponoval své nesmrtelné dílo, ve kterém dospěl k úplně novému hudebnímu výrazu. Olomoucké Moravské divadlo k němu i proto přistoupilo s náležitou úctou. „U nás zaznívá nově pod taktovkou Miloslava Oswalda v italském originále. Spoluúčinkuje sbor a orchestr Moravského divadla Olomouc,“ vysvětlují jeho dramaturgové.

La traviata vypráví příběh lásky pařížské kurtizány Violetty Valéry a mladíka Alfreda Germonta. Diváci se mohou těšit na zpracování, které klade důraz na psychologii postav, a nemusejí se obávat další sentimentální přípitkové opery, ve kterou se La Traviata občas mění. „Když jsem tento titul připravoval před lety, i já jsem kladl důraz na sentiment. Přitom jde vlastně o konfrontaci dvou světů, dvou názorů, dvou pohledů na lásku. Alfred v ni ještě bezmezně věří a přichází do společnosti, která žije v duchu kréda: Pijme, bavme se, ale proboha, nemluvme o lásce, pro nás už je to banální a pasé. Tak vzniká názorový konflikt, zda pravá láska existuje, či nikoliv,“ nastínil režisér Martin Otava pro Olomoucký deník.

Verdi sám označil příběh za jednoduchý a plný vášně a stejně lze označit i jeho hudbu - náladovost převládá nad teatrálností, lyrická, citová hudba, úspornost v použití zvukových prostředků, orchestr mnohdy omezený na doprovod hlasů, koloratura je zde prostředkem ke zvýšení dramatického účinu. Vítěznou cestu světovými jevišti nastoupila Traviata čtrnáct měsíců po nezdařené premiéře.

V novojičínském Beskydském divadle uvidíme La Traviatu v podání Moravského divadla Olomouc v úterý 18. ledna od 19 hodin. (mer)