Jaryn Jarek je rodák a reprezentant hudební líhně z Vítkova u Opavy. Hrával na violoncello, tubu, bicí a později vystudoval na Janáčkově konzervatoři v Ostravě obor kontrabas. Aktivně se podílel na řadě úspěšných hudebních projektů, jako například s kapelou Eleison, fusion formací The Gizd Q, nebo v kapelách Ivy Marešové, Kamila Střihavky nebo Václava Noida Bárty. Působil jako sideman v all stars bandu B. S. P. nebo v Českém Srdci. Hostoval také na nahrávkách mnoha interpretů, mezi nimiž byly mimo jiné kapely jako Kryštof, Duende nebo Hromosvod. Nedávno vypustil do světa desku Ty lidi a pustil se tak vlastní cestou. Právě skladby z tohoto alba můžeme čekat také v Novém Jičíně. „Většina písní vznikala s baskytarou a docela mě lákalo natočit basové album trochu jinak, než je obecně zvykem, a projít si úplně celým procesem – od počátečního točení demosnímků až po grafické zpracování obalu CD," přiznává Jaryn Jarek jeden z důvodů, proč se rozhodl natočit sólové album.

Teď Jarek vyráží poprvé na koncertní pódia. A nejede sám, připravena je sestava vskutku komorní: Petr Uvira – kytara, zpěv (Ladě), Roman Vícha – bicí (Toxique, Muff, Face Of The Bass), Jaryn Jarek – basa, kytara, piano, zpěv plus Dorota Barová – cello, zpěv (Tara Fuki, Vertigo). Singly, které na akci zazní, balancují na pomezí žánrů. Písně i celé album Ty lidi jsou v zásadě snahou o vytvoření prostoru setkání lidí různých hudebních i nehudebních světů a zároveň výzvou k navrácení pravého významu tohoto slovního spojení. Zároveň se ale můžeme těšit také na písně například skupin Benedikta, Med, Eleison či Tara Fuki.

Jaryn Jarek vystoupí spolu se svými muzikantskými přáteli v novojičínském hudebním klubu Galerka na Staré poště v Novém Jičíně v sobotu 12. května od 20 hodin. (mer)