Nejprestižnější a největší tuzemský hudební festival Colours of Ostrava potvrdil mimořádně kvalitním line-upem 18. ročníku, že stále patří k výjimečným událostem domácí sezóny. V atmosféře industriálního areálu Dolní oblasti Vítkovic přivítal vůbec poprvé v České republice na Arcelor Mittal stage kapelu z americko-mexického pomezí Calexico.

Dokument Colours of Ostrava 2018 - pátek 28. června ve 20:20 na ČT Art.

„Jsme tady poprvé a cítím se tady jako doma. Doufám, že se sem vrátíme a pak znovu, protože je nám tady opravdu dobře,“ vyznává se za Calexico zpěvák a kytarista Joey Burns.

Třetí ročník happeningu Jsme Ostravská! se konal 27. června na Masarykově náměstí v centru města.
Jsme Ostravská! 2019: univerzita vyráží do ulic už počtvrté

Dokument obsahuje též návykově podmanivý ambietní dream pop formace Cigarettes After Sex, novou hvězdu britského soulu a R&B Jacoba Bankse nebo pohádkově tajemný dark pop z Norska v podání zpěvačky a skladatelky Aurory. Dále fúzi balkánských beatů, cikánské muziky, mexické cumbie a karibského reggae v energické performanci slovenské dvojice Malalata.

Na drive stage zazářila jedna z nejenergičtějších koncertních kapel současnosti Algiers, představila svůj radikální transatlantický gospel-rockový manifest proti turbulencím dnešního světa.

Vyšetřování zločinů z Ostravska se zhostí Pavla Beretová, sama původem z Ostravy.
Místo činu Ostrava. Nový seriál vychází ze skutečných událostí

„Vizuálně je to tady úžasné. Jako muzikanti zvlášť během léta trávíme hodně času na festivalech. A hodně z nich nám splývá dohromady. Ale tenhle rozhodně ne. Má odlišný charakter, na který nezapomenete,“ slyšíte říkat Lee Tesche z Algiers.

Letošní ročník Colours of Ostrava začne v Dolní oblasti Vítkovic ve středu 17. července a potrvá tradiční čtyři dny a noci. Česká televize, Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové, znovu připraví průřez tím nejzajímavějším z festivalové nabídky.

Jana Fabianová

Atmosféru loňského ročníku Colours of Ostrava si můžete připomenout i v naší fotogalerii:

Hudební festival Colours of Ostrava 2018 v Dolní oblasti Vítkovice, 21. července 2018 v Ostravě. Na snímku DJ Kygo.
Zhodnocení: 17. ročník Colours of Ostrava skončil. Jaký byl?
Zlata Holušová.
Zlata Holušová, šéfka ostravského festivalu: Colours není na prodej!