Nezbytnou čepici nakřivo, přivřené oči a flétny všech druhů a barev – to je živoucí legenda české muziky Jiří Stivín. Možná nejznámější flétnový umělec naší hudební scény je hluboce hudbě oddán. „Pomocí hudby vedu rozhovor s posluchačem o svých životních prožitcích, je v tom o folk, lidová hudba, návraty k přírodě. Myslím, že podstata kumštu je v upřímnosti a v tom, aby každý dělal to, co hluboce cítí. Komerční zajímavost by měla být druhořadá,“ vyjádřil se v jednom z dřívějších interview.

Ve svém hudebním životě se zabývá především interpretací předklasické hudby na zobcovou flétnu, a to už od roku 1975. K hudbě se ale musel nejprve propracovat. Studoval totiž nejdříve kameru na pražské FAMU, po absolutoriu se ale začal věnovat výhradně hudbě. Až poté navštěvoval Royal Academy of Music v Londýně a skladbu na AMU v Praze. Hře na flétnu se učil u Milana Munclingera a Jiřího Válka z České filharmonie. Dnes interpretuje především hudbu středověku, renesance i baroka. Nahrál také většinu koncertů pro zobcovou flétnu.

Známý je svým ovládáním všech druhů příčných i zobcových fléten. Kromě hudby předklasické se intenzivně věnuje jazzu, skládání a improvizované Nové hudbě, přičemž vedle saxofonů, klarinetu a příčné flétny používá také flétny zobcové a různé lidové píšťaly. Jako sólista spolupracuje s renomovanými hudebními tělesy jako Virtuosi di Praga, Pražskými symfoniky či Slovenským komorním orchestrem, řídí vlastní soubory Collegium Quodlibet a Jiří Stivín and Co Jazz Quartet, vystupuje v sólových recitálech s cembalem, varhanami, kytarou, nebo hraje úplně sám a s magnetofonem. Právě s Co Jazz Quartet vystoupí Stivín u nás.

V kopřivnickém Kulturním domě vystoupí Jiří Stivín a jeho Co Jazz Quartet ve středu 19. ledna od půl osmé večer. (mer)