Seveřanská metalová partička Firezone se vytvořila v roce 2002 z muzikantů, kteří spolu už dříve v něčem hráli nebo kolem sebe alespoň propluli. Možná si ještě vzpomenete na uskupení Gladiátor, Pochodem vchod nebo Zlomená hřídel. Do metalového útoku se vrhá kapela na jaře 2003 natočením Dema 2003 a oslovením pár soutěží a pořadatelů. Výsledek byly účasti na soutěžích v Odrách a Plzni a několik veřejných vystoupení, kdy si repertoár doplňovali skladbami kapel Judas Priest, Iron Maiden, Arakain, Vitacit, Metallica, Edguy a podobně.

V roce 2005 se kapela rozhodla jít cestou vlastní tvorby. A trochu přitvrdit. „Již v toho průběhu roku bylo zřejmé, že chceme hrát tvrdší, hutnější a razantnější metal, než doposud a vznikající skladby to jen potvrdily,“ vzpomínají členové kapely na svých stránkách. V současnosti má kapela za sebou už tři CD.

Spolu s nimi se v Galerce představí ostravsko novojičínští DeLITE. Metalcorová záležitost si bere za vzory a inspiranty taková jména, jako Soilwork, Inhale Exhale nebo Kroky Františka Janečka. Trojlístek Majkl, Lukas a Stenly vystupuje často také na společných koncertech s nám velmi dobře známým uskupením Greedy Invalid, ostatně jejich dvorním textařem je údajně Storm právě z „gríďáků“.

Firezone a DeLite vystoupí v novojičínském hudebním klubu Galerka tento pátek 12. března od 20 hodin. (mer)