Nenechte se zastrašit lehce sadisticky znějícím názvem. Pražská skupina Vložte kočku sama sebe popisuje s velkou dávkou nadhledu. „Jsme multiprostorová kapela a hledači a pravdaři tvořící alternativní mainstream v opravdickém undergroundu," říkají o sobě, a až jejich koncert zažijete, uznáte, že přesněji to nemohlo být řečeno. Trochu barvitěji je ale popisují organizátoři koncertu z novojičínského Městského kulturního střediska: „Představte si drsné basové elektronické spodky, živé bicí, polorap, metalově zkreslené housle a matematickou souhru. Název pražské kapely odkazuje ke Schrödingerově kočce, nikoliv k dederonskému pornu. A nejraději hrajou na střeše. Divotvorný kopec muziky, bestiálně taneční."

Nadsázka je důležitý základ, ze kterého celá skupina vyrůstá. Do povědomí hudební kritiky se dostala teprve po vydání debutové desky TáTa letos v březnu. To ale zaznamenali rovnou průlom mezi smetánku české nezávislé hudby. Kapela se dostala do širší nominace na objev roku nově vzniklých hudebních cen Vinyla a úspěšně odehrála několik koncertů nejenom v Praze, ale po celé České republice.

Jejich tvorba, ve které se velmi originálně mísí math-rockové rytmy, napůl rapovaný zpěv a používání neobvyklých nástrojů, je zařadila mezi mladé tuzemské kapely, které mají rázně nakročeno k vystoupení z lokálního stínu.

Novojičínský hudební klub Galerka na Staré poště hostí koncert kapely Vložte kočku 16. listopadu od 20 hodin. (mer)