Do České republiky přivede poprvé hned několik mezinárodních hudebních es současnosti, ve světové premiéře pak zazní na objednávku festivalu nová skladba Ireny Szurmanové „Proutek z pařezu“.

Letní shakespearovské slavnosti na Slezskoostravském hradě v Ostravě.
Shakespearovské slavnosti v Ostravě oslaví jubileum, vstupenky už jsou v prodeji

„Hledáme cesty, kterými se klasická hudba v současnosti ubírá. Proto budou letos našimi významnými hosty mimo jiné violoncellista Zlatomir Fung, kytarista Miloš Karadaglić, dirigent Yaroslav Shemet, ale i čeští mladí umělci, jako je například klavírista Marek Kozák nebo dirigent Marek Prášil. Rezidenčním umělcem festivalu je letos neortodoxní představitel současné vrcholné cembalové interpretace Jean Rondeau, který v samostatném programu provede Goldbergovy variace – ikonickou skladbu vrcholného baroka a vedle toho vystoupí se skvělou Záhřebskou filharmonií. Ta bude navíc úplně poprvé hrát pod vedením Tomáše Netopila, prezidenta našeho festivalu,“ uvedl ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Na hradě Hukvaldy

Američan Zlatomir Fung, Miloš Karadaglić původem z Černé Hory odehrají na Janáčkově festivalu svou českou premiéru, totéž platí o pětadvacetiletém polském dirigentovi ukrajinského původu Yaroslavu Shemetovi, který se právem řadí mezi velké naděje mladé dirigentské generace.

V rámci programu na hradě Hukvaldy „Pocta krásám přírody“ zazní ve světové premiéře nové, přímo na objednávku festivalu vzniklé, dílo skladatelky, klavíristky a sbormistryně Ireny Szurmanové s názvem „Proutek z pařezu“.

Hudební festival Colours of Ostrava, archivní snímek Deníku.
The Killers, Twenty One Pilots i Kozub. Colours of Ostrava má být letos nejlepší

Je určená pro sólovou flétnu a smyčcový orchestr a zazní v provedení Šárky Adamíkové a komorního orchestru Camerata Janáček pod vedením Pavla Doležala.

Kompletní program včetně možnosti rezervace vstupenek je dostupný na www.mhflj.cz/program. Všechny koncerty, doprovodné akce a rodinné aktivity vhodné i pro dětské účastníky jsou viditelně označeny symbolem lišky Bystroušky.