Zvuku tria, který tento pátek přijede do Nového Jičína, dominuje hlas české jazzové zpěvačky Eleny Sonenshine. Ta studovala na proslulé Berklee College of Music v americkém Bostonu. V současnosti pravidelně vystupuje na jazzových festivalech v zahraničí a její vynikající debutové album You Go To My Head dokonce vyšlo přímo ve Spojených státech amerických. Repertoár kapely obsahuje jak vlastní skladby, tak i zajímavé jazzové úpravy lidových písní.

„Nechybí ani klasické standardy od A. C. Jobima, T. F. Wallera a H. Silvera, vždy přizpůsobené stylu a nástrojovému obsazení seskupení," připomínají organizátoři koncertu z Městského kulturního střediska v Novém Jičíně ve své pozvánce. Výjimečné napojení mezi zpěvačkou a jejími spoluhráči je dáno dlouholetou spoluprací, takřka empatická souhra vynikne zejména v improvizačních pasážích.

Veřejně vystupuje tato zpěvačka už téměř dvacet let. „Elenino působení na poli moderního jazzu se odvíjí od roku 1992, kdy začala vystupovat v pražských jazzových klubech jako hostující zpěvačka s různými trii a kvartety," doplňuje trio na svých webových stránkách. Elena účinkovala v letech 2005 a 2009 mimo jiné v koncertní sérii Jazz na Hradě, v roce 2005 objela celou Českou republiku jako velvyslanec Philips International Jazz Festivalu. O rok později koncertovala na festivalu Pražské jaro, v letech 2007 a 2008 opět pobývala částečně ve Spojených státech.

V novojičínském hudebním klubu Galerka na Staré poště vystoupí Elena Sonenshine Trio v pátek 29. listopadu od 20 hodin.

Michal Merenda