Španělskou klasiku si Milan Lasica a Július Satinský původně upravili pro sebe. „Po Satinského odchodu hledal Lasica, které herecké dvojici by hru předal. Dvě české herecké hvězdy, Jiří Lábus a Oldřich Kaiser, na inscenaci spolupracovaly s vyhlášeným slovenským režisérem Vladimírem Strniskem. Chytře, vtipně upravený klasický příběh doplňují písně Jaroslava Filipa a Miroslava Kořínka," vysvětlují v pozvánce herci divadla Kalich, do jehož repertoáru Don Quijote v současnosti patří.

Československý projekt měl premiéru v Divadle Kalich již v roce 2006. Od té doby se střídavě hraje v Praze a v Bratislavě. Nyní mají možnost spatřit hvězdy z pořadu Možná přijde i kouzelník i kopřivničtí příznivci divadla. V inscenaci je dostatek prostoru i pro improvizaci, a tak se může stát, že diváci, kteří zhlédli například premiéru, nyní přijdou s trochou nadsázky na jiné představení. Svoje místo mají v inscenaci i písničky, jejichž autorem je Milan Lasica a Tomáš Janovic. Hudbu složili Jaroslav Filip a Miroslav Kořínek. Režisérem je Vladimír Strmisko, na překladu a dramaturgii se podílel Jan Kolář. Představení trvá necelé dvě hodiny.

Představení Divadla Kalich v podání Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera uvidíme ve velkém sále Kulturního domu Kopřivnice ve čtvrtek 3. května od 19 hodin. (mer)