PŘÍBOR

Více pozvánek na akce v okrese a v předstihu! najdete vždy v tištěném Novojičínském deníku, zejména každé úterý v příloze Region a páteční rubrice Tipy na víkend.

Písničkář Tomáš Kočko je se svým orchestrem dobře známý svou beskydskou akustickou world music. Tuto sobotu vystoupí v příborském BAV klubu i se svým orchestrem. Doprovodí jej tam také bubeníci, ohňotvůrci a chybět nebude ani opékání špekáčků.

Hlavní hvězdou sobotního odpoledne v Příboře bude především písničkář Tomáš Kočko a jeho orchestr. Do povědomí veřejnosti vstoupil s recitálem, ve kterém uvedl zhudebněnou poesii básníka píšícího v dialektu beskydských horalů Ladislava Nezdařila. Zpopularizoval a pro mnohé objevil beskydského barda, který své dílo zasvětil rodným horám, jejich obyvatelům, zvykům a slavným hrdinům tohoto kraje.

Druhou významnou částí repertoáru je původní ohlasová tvorba inspirovaná zbojnickou tématikou, zvláště pověstmi a písněmi o Ondrášovi, legendárním hrdinovi beskydských hor. Dlouhodobou dominanci na poli moravské world music letos potvrdil Kočko také ziskem další sošky Anděl, po šesti letech se tak dočkal dalšího ocenění české Akademie populární hudby. Cenu mu vyneslo zatím poslední album Cestou na jih.

V Příboře ale nevystoupí sám. „Čeká nás setkání bubeníků s etnickými bubny a jinými perkusí nástroji. Na příchozí tak čeká muzikoterapie, rituální zapálení ohně, workshopy bubnování a orientálních tanců. Zájemcům nabídneme také nástroje k vypůjčení," potvrdili organizátoři akce. Vrcholem workshopu bude vystoupení bubenické skupiny Bav Keltik.

Vystoupení Tomáše Kočka a bubenický workshop nabídne příborský BAV klub v sobotu 21. září od 14 hodin.

KOPŘIVNICE

Kopřivnická Mandala chystá další koncert. Už tuto sobotu v oblíbené čajovně vystoupí místní usvědčená hudební partička Kauflant. Pro ty, co zatím neměli tu čest těšit se můžeme na alternativní, stejně jako i nekompromisní punkovou muziku.

Kopřivnická partička Kauflant v současnosti hraje alternativní punk s příměsí obyčejného rocku a ponurého rokenrolu. Trojice zpívajících Miroslav Svoby Svoboda, Lukáš Sedlo Sedláček a Lenka Hrůzová dodávají skupině nezaměnitelný originální kopřivnický sound a také speciální charisma, které ještě podtrhují Horác se svou kytarou, Marián Žluva na bicí a Milan Rakús na saxofon.

Kauflant byl založen v Kopřivnici roku 2003. „V kapele působí členové bývalých i současných kopřivnických kapel, například Něco jiného nezávislého, Mouse House, n.v.n., The Project, Nedělní chvilka poezie revival band a Drutty. „Momentálně má kapela šest členů. Hudba by se snad dala přirovnat k alternativnímu punku s příměsí ponurého rock´n rollu," popisují se její členové na serveru bandzone.cz. Za deset let své existence už po sobě muzikanti stačili taky zanechat něco nosičů. Už v roce 2004 jim vyšlo neoficiální demo, které během dalších dvou let doplnili nahrávkami Promo 2005 a Live At Kubafest 2006. No a před třemi lety jim vyšlo u Piper Records čistokrevné CD/LP.

Kapela Kauflant vystoupí se svým alternativním punkem v kopřivnické čajovně Mandala už v tuto sobotu 21. září od 21 hodin.

ODRY

Dalším koncertem bude tuto sobotu pokračovat v oderském chrámu svatého Bartoloměje Festival duchovní hudby. K výročí patnácti let postavení zdejších varhan tady zahraje mistr Pavel Rybka. Doprovodí jej chrámový orchestr Collegium Odry.

Další ze série koncertů v rámci Festivalu duchovní hudby se v oderském chrámu sv. Bartoloměje bude konat už tuto sobotu. Tentokrát vystoupení připomene patnácté výročí postavení oderských varhan. „Za manuály královského hudebního nástroje usedne Pavel Rybka za doprovodu chrámového orchestru Collegium Odry pod mou taktovkou," prozradil organizátor celého festivalu Martin Jakubík.

Pavel Rybka se do Oder vrací koncertovat po delší odmlce. V současnosti patří mezi velké talenty české hry na klavír. Po absolvování akademie v roce 1994 nastoupil jako učitel hudby na ZUŠ v Ostravě-Mariánských Horách. Od roku 1998 zároveň působí na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, kde vyučuje hru na varhany. Vedle své pedagogické činnosti se zároveň věnuje činnosti koncertní. Provádí sólové varhanní recitály jak v České republice, tak například v Polsku a jiných zemích. Umělecky spolupracuje s Janáčkovou filharmonií Ostrava a dalšími uměleckými tělesy a institucemi.

Co se týče repertoáru, můžeme se těšit na barokní skladby. „Uslyšíme barokní hudbu Bacha, Brixiho a Vaňhala. Vše pro sólo varhany a orchestr. Za zmínku stojí možnost prohlídky varhan s výkladem vždy po každém festivalovém koncertu," připomněl Jakubík.

Koncert Pavla Rybky a orchestru Collegium Odry se v rámci Festivalu duchovní hudby koná v oderském chrámu sv. Bartoloměje v sobotu 21. září od 19 hodin.

FULNEK

Hned tři dechovky se postarají o dobrou zábavu tuto sobotu ve Fulneku. Na zahradě Městského kulturního centra vystoupí společně známá Mistříňanka, Děrničanka a Fulnecká kapela.

Odpoledne s dechovkou proběhne ve Fulneku tuto sobotu opravdu ve velkém stylu. Hlavní host, kapela Mistříňanka, patří ve svém žánru mezi ty nejoblíbenější. Dechová hudba Mistříňanka Antonína Pavluše vznikla v roce 1962 v Miloticích, kdy bratři Antonín a Josef Pavlušovi kolem sebe soustředili pro dechovku stejně zapálené muzikanty. Věkovým průměrem patří dnešní Mistříňanka mezi nejmladší dechové soubory.

V současné době je uměleckým vedoucím František Pavluš mladší, který ctí zásadu, kterou Mistříňance vytýčil při jejím založení jeho strýc Antonín a tou je „nikdy nehrát ledabyle a aby muzikant a muzika v první řadě hrála pro lidi. A ať je to muzikant, zpěvák nebo skladatel, musí svým uměním oslovit i to nejprostší lidské srdce." A to se dle ohlasů posluchačů této dechové hudbě daří. Mistříňanka na svých vystoupeních prezentuje nejenom klasickou lidovou hudbu, ale je schopna bravurně přednést i moderní a vážnou hudbu. Mistříňanku doplní ve Fulneku také kapela Děrničanka. Více než šedesátiletý soubor intenzivně spolupracuje s Městským kulturním centrem ve Fulneku a aktivně vystupuje při různých příležitostech nejenom v Děrném, ale také v blízkém či vzdálenějším okolí.

Poslední z vystupujících, Fulnecká kapela, je parta muzikantů, kteří milují dobrou hudbu a zábavu, kterou rozdávají radost všem svým posluchačům nejen doma ale i v zahraničí.

Odpoledne s dechovkou se koná na zahradě fulneckého Městského kulturního centra v sobotu 21. září od 13 hodin.

Michal Merenda