V úterý 5. října představilo šumperské muzeum v rámci Dnů architektury novou knihu věnovanou

životu a dílu vídeňského architekta Georga Bergera. „Ten si v prvních třech desetiletích 20. století v Šumperku u objednavatelů německé národnosti získal tak dobré jméno, že ve tváři zdejší architektury zanechal otisk, který šumperským ulicím do značné míry dodal charakter, jaký známe dnes,“ sdělila autorka publikace, historička umění Kristina Lipenská.

Volby 2021. Ilustrační foto.
Ve volbách za MS kraj kandiduje neexistující krnovský zastupitel Lipovský

Čtenáři se v publikaci nazvané Architekt Georg Berger: Šumperský sen mohou těšit na řadu nových informací či dosud nepublikovaných historických fotografií a architektonických kreseb. Orientaci ve dvou desítkách objektů, které Berger pro Šumperk navrhl, usnadňuje vložený plán města s čísly staveb zmiňovaných na stránkách knihy.

Autorka monografie v publikaci představuje reprezentativní veřejné stavby, kam vedle Německého spolkového domu a radnice patří také zakázky pro německý evangelický sbor. Pozornost věnuje i bytovým a obchodním domům, vinárně v centru i předměstskému hotelu.

Obsáhlou kapitolou katalogu je část věnovaná Bergerovým vilovým stavbám. Knihu uzavírá pohled do blízkého okolí Šumperka, kde Berger také zanechal některé své realizace.

Láryšov je dnes příjemné místo k životu. Je odtud blízko do Krnova i do přírody.
Láryšov má 30 obyvatel, asi jako školní třída. Centrem dění je zde pergola

V pondělí 18. října v 17. hodin se v šumperské městské knihovně uskuteční křest knihy Jeseníky – Čas, ten pohyblivý obraz věčnosti. Její autor Ivan Fíla putoval více než rok po Jeseníkách, naslouchal nevšedním příběhům a zaznamenával lidské osudy.

Na tomto základě vznikla fotoesejistická kniha. Čtyřicet povídek ilustrují černobílé fotografie ve stylu magického realismu.

Autor seznámí čtenáře s příběhem legendárního fotografa Jindřicha Štreita; židovské víly, která se chtěla stát katolickou farářkou; nevidomé dívky, jež jezdí na koni a leze po skalách nebo s divokými večírky malíře Gustava Klimta a jeho přátel v letním sídle rodiny Primavesi.

Lichnov 28. září 2021. Svatováclavské čepování v Muzeu vidlí oživilo legendu o zrodu vídeňského ležáku Vidle.
Jediné vidle, které si zapíchnete do krku. Takto slavili svátek na Bruntálsku

„Také se ženou, která se narodila jako árijský nadčlověk ve zrůdném nacistickém spolku Lebensborn a čtyřicet let hledala svoji biologickou matku; s farářem, který bobulemi arónie vyléčil z rakoviny svoji pětadevadesátiletou maminku; se zatáčkou, kde Hitler mohl přijít o život, ale bohužel nepřišel; s kmotrou neapolské mafie, která se kochala krásou jednoho ze sedmi divů Česka, a dalšími,“ stojí v anotaci knihy, kterou vydalo štítecké nakladatelství Veduta.