Diváci v Odrách se mají opravdu na co těšit. Hlavní postava Pierre Brochant má s přáteli podivuhodný zvyk. Každý týden pozvou na večeři nějakého prostého, respektive hloupého, člověka a celý večer se potom baví na jeho účet. „V této bláznivé francouzské komedii tak platí, že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá a kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp. Poselstvím hry je, že si každý má dát pozor na to, než někoho prohlásí za hlupáka a bude se chtít bavit na jeho účet. Může se stát, že blbcem zůstane ten, kdo se chtěl původně sám bavit," popisují děj dramaturgové pražského Divadla Bez zábradlí.

Komedie Blbec k večeři je mezi diváky velmi oblíbená. Měla už přes pět set repríz. Hra se nepouští do žádných hlubokých psychologických rozborů, ale od herců vyžaduje vykreslení charakterů, aby mělo představení ten správný říz. A to se povedlo přesně vystihnout režiséru Jiřímu Menzelovi, který inscenaci prošpikoval i klasickými gagy. V podání pražského divadla hrají například Václav Vydra, Josef Carda, Rudolf Hrušínský nebo Veronika Freimanová.

Autor hry Francis Veber je francouzský divadelník a filmař herec, dramatik, scenárista, režisér a producent. Začínal jako novinář, v době své vojenské služby začal také psát pro francouzský armádní časopis. Scenáristické a dramatické činnosti se začal systematicky věnovat až ve druhé půli 60 let. Nejprve se postupně etabloval jakožto uznávaný filmový scenárista, později začal pracovat i jako filmový režisér. Jeho prvním režijním debutem se v roce 1976 stala hořká komedie Hračka s Perrem Richardem v hlavní roli. Nicméně vůbec nejúspěšnějším se nakonec stal snímek Blbec k večeři z roku 1998, který byl hned v šesti kategoriích nominován na Césara.

Divadelní podobu komedie Blbec k večeři přiveze do oderského Dělnického domu v pondělí 11. února pražské Divadlo Bez zábradlí. Představení začíná v 19 hodin. (mer)